Przeliczenie napięcia kontrolera thc na milimetry

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 203
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

Przeliczenie napięcia kontrolera thc na milimetry

#1

Post napisał: lukasz89 » 03 lip 2020, 20:49

Szukam metody na zamianę napięcia kontrolera wysokości thc na jednostkę mm. Potrzebne jest mi to, aby ocenić faktyczną odległość końcówki osłony dyszy od materiału podczas cięcia. 1 V jaka to może być część mm ? Dla mat. o grubości 30 mm jaka wysokość palnika byłaby odpowiednia przy cięciu ? Pozdrawiam.

maszyna - KT7 cnc, stół wodny 1.5m x 3.0m
źródło plazmy - Hypertherm Powermax 105A
palnik - Hypertherm Duramax (ten większy) do cięcia zmechanizowanego
kontroler wysokości - Proma elektronika, model Compact THC SD (skonfigurowany domyślnie)
OS - Debian 7 Linux 32-bit
oprogramowanie cam - SheetCam
oprogramowanie sterujące cnc - LinuxCNC
oprogramowanie cad - LibreCAD
postprocesor - LinuxCNC THC z SheetCama nieco zmodyfikowany przez producenta maszyny




niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

Re: Przeliczenie napięcia kontrolera thc na milimetry

#2

Post napisał: niedal » 07 lip 2020, 08:07

Chyba odwrotnie powinieneś to zrobić. W poradniku hypertherma są nastawy do cięcia. Ustaw zgodnie z poradnikiem źródło plazmy, odpal łuk i sprawdź jakie będziesz miał napięcie na thc i dopiero do reguluj thc do parametrów plazmy


Autor tematu
lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 203
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

Re: Przeliczenie napięcia kontrolera thc na milimetry

#3

Post napisał: lukasz89 » 07 lip 2020, 22:29

Nastawy z podręcznika są mocno zawyżone jeśli chodzi o napięcia, nie sprawdzają się zupełnie. Ustawiłem sposobem napięcie i dla wysokości 3.2 mm (ustawienie z podręcznika) nad blachą wychodzi 107 V, wg. podręcznika jest to ponad 160 V. Na 107 V pojawiają się z czasem problemy z przecinaniem i daję wtedy wyżej - jest poprawa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”