Przekaznik czasowy silnika

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Przekaznik czasowy silnika

#1

Post napisał: baszawez » 17 lis 2017, 12:18

Witam
Mam do Was pytanie. Przegladam schemat elektryczny maszyny i zastanowiła mnie 1 rzecz, jest motoreduktor zasilany 3 fazy i sterowany przez przekaźnik czasowy MPC-A07-U240-208, nastawa TA-1s. I tutaj jest moje pytanie, jaką rolę pełni ten przekaźnik, skoro nie jest to przełącznik gwiazda-trójkąt?



Awatar użytkownika

allegromtn
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 309
Rejestracja: 20 cze 2014, 15:02
Lokalizacja: Bielawa

Re: Przekaznik czasowy silnika

#2

Post napisał: allegromtn » 17 lis 2017, 13:30

Ktoś ma zapasową kryształową kulę? Bo moja się zbiła...
Opisz co to za maszyna, od czego ten motoreduktor, w jakim układzie pracuje, schematy wstaw.


Autor tematu
baszawez
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Przekaznik czasowy silnika

#3

Post napisał: baszawez » 17 lis 2017, 14:17

tutaj zdjecie schematu elektrycznego:
Jest to motoreduktor z czujnikiem impulsowym oraz licznikiem do zadawania określonej liczby obrotów wału


Wojciech.
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 46
Rejestracja: 25 paź 2017, 14:31
Lokalizacja: Polska

Re: Przekaznik czasowy silnika

#4

Post napisał: Wojciech. » 20 lis 2017, 18:42

Może to jest związane z charakterem pracy tego licznika?


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 354
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Przekaznik czasowy silnika

#5

Post napisał: Robert_K » 20 lis 2017, 21:38

Takie opóźnienie jest potrzebne w przypadku, kiedy do startu np. wrzeciona jest wymagane spełnienie kilku warunków, jak choćby zamknięcie osłon, sprawdzenie ciśnienia hydrauliki, ciśnienia smarowania wrzeciennika itp. Chodzi o to, że maszyna (zwłaszcza z tych starszych, czytaj wolniejszych) po wciśnięciu przycisku start chce uruchomić wrzeciono, ale zanim to zrobi musi sprawdzić czy są te wszystkie potrzebne do tego sygnały. Czasami może być tak, że (w zależności od tego jak jest napisane PLC) sygnał o starcie wrzeciona wychodzi równolegle z sygnałem sprawdzającym i bez tej czasówki maszyna mogłaby wyrzucać błędy od wrzeciona, które ruszyło zanim zostały sprawdzone warunki bezpieczeństwa. Tą czasówką maszyna daje sobie czas na ich sprawdzenie zanim silnik zacznie się obracać. To oczywiście tylko przykład, czasami jest tak że nawet konstruktor nie wie po co wstawił niektóre rzeczy :)

Pozdrawiam.


okino
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 22 kwie 2012, 17:18
Lokalizacja: gdzieś koło Żywca

Re: Przekaznik czasowy silnika

#6

Post napisał: okino » 20 lis 2017, 23:15

Na pierwszy rzut oka ten schemat wydał mi się niekonsekwentny albo niekompletny
- brak wyłącznika głównego (S-1 wyłącza silnik - sterowanie nadal jest pod napięciem)
-licznik zasilany jest cały czas a więc nie ma stanów przejściowych ( zazwyczaj milisekundy) zaraz po załączeniu zasilania
- po co więc zwłoka po ręcznym uruchomieniu silnika? (tylko ręczny start jest możliwy; S-3 przy zezwoleniu z CU-1: styki 3/4)

Jednak wydaje mi się że ta zwłoka ma uzasadnienie - gdyby ktoś ponownie załączył silnik zaraz po osiągnieciu zadanej liczby obrotów to układ i tak da 1 sekundę czasu na ewentualne mechaniczne ustabilizowanie sie układu. Widocznie takie jest potrzebne. Nie wiem co napędza ten motoreduktor więc jestem otwarty na każde uwagi i poprawki.


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 354
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Przekaznik czasowy silnika

#7

Post napisał: Robert_K » 21 lis 2017, 10:58

Odnośnie samego schematu jest on rzeczywiście opracowany conajmniej dziwnie. Najdziwniejsze jest to, że całe sterowanie pracuje na jednym tylko potencjale, +24V, bez udziału masy.

W takiej konfiguracji nie ma prawa działać.

Pozdrawiam.


okino
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 22 kwie 2012, 17:18
Lokalizacja: gdzieś koło Żywca

Re: Przekaznik czasowy silnika

#8

Post napisał: okino » 21 lis 2017, 16:48

Robert_K pisze:
21 lis 2017, 10:58


W takiej konfiguracji nie ma prawa działać.

Pozdrawiam.
Jak mogłem to przeoczyć :shock:
No oczywiści - sterowanie wisi na jednym potencjale bez podlączonej masy do (-) zasilacza i jeszcze zwarty potencjał wspólny z (+) zasilacza.
To chyba jednak pomyłka przy rysowaniu bo sama idea jest raczej OK.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”