Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
reactor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 59
Rejestracja: 01 maja 2011, 02:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#11

Post napisał: reactor » 20 lis 2019, 21:31

Rozumiem. Ale jeszcze dalej nie wiem czy rozni sie wersja 1.1 w dwoch sprzedawanych opcjach. Jedna to za okolo 90zl a druga z kontrolerem jakims za okolo 150zl (no box and cotroller)




TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 208
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#12

Post napisał: TOP67 » 20 lis 2019, 22:02

Właśnie kontrolerem offline. Pozwala na pracę bez komputera.

Obrazek


Autor tematu
reactor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 59
Rejestracja: 01 maja 2011, 02:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#13

Post napisał: reactor » 20 lis 2019, 22:05

Rozumiem. Bylby kolega zainteresowany ewentualnie sprzedaniem swojej plytki 0.9 i za ile? Pytam bo szukam najtanszej opcji do nauki :)

PS: Czy taki ko troler offline mozna sobie samemu prosto zrobic? Czyli przyciskowy od osi z y z dzialajacy na zasadzie tylko zwarcia odpowiednich pinow prsy pomocy np mikrostykow?


TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 208
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#14

Post napisał: TOP67 » 20 lis 2019, 22:36

Czekam na dostawę GRBL 1.1 i kontrolera. Kupowałem 11.11, więc to może potrwać i do sylwestra.
Wtedy będę mógł sprzedać ten 0.9, chociaż planowałem przerobienie drugiej MF70 i sprzedanie gotowca. Ale do tego mogę kupić kolejny GRBL 1.1

Kontroler offline ma nie tylko przyciski, ale również wyświetlacz. Na pewno da się zrobić same przyciski, ale może to wymagać zmiany programu.

Natomiast do sterowania silnikiem wystarczy podać impulsy na jedno z wyprowadzeń A4988 (z generatora). Ale wtedy program nie wie, że zmieniła się pozycja.


Autor tematu
reactor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 59
Rejestracja: 01 maja 2011, 02:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#15

Post napisał: reactor » 21 lis 2019, 16:44

Właśnie się zastanawiam jak można by tu zamontować silniki, tak aby była możliwość manualnej obsługi stołu krzyżowego (to dosyć ważne dla mnie jest). Do tego mam w garażu frezarkę, więc nawet nie wiem jaki jest tam rozstaw tych śrub przy pokrętle, ale pewnie 65mm (szerokość stołu to 80mm), a silniki NEMA17 mają rozstaw śrub = 31mm, zaś przekątna równa 43,84mm (31√2). Trzeba by coś wymyślić lub wyrzeźbić... Myślałem przez chwile jeszcze o gotowych zestawach montażowych z aliexpress, ale są tylko właśnie do MF70, a to nie podejdzie.


TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 208
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#16

Post napisał: TOP67 » 21 lis 2019, 19:07

Popatrz na zestawy do MF70. Zasada jest ta sama.

Obrazek

Jeśli średnicę pokręteł masz 33.75 mm, to możesz zastosować gotowy zestaw. Najwyżej nawiercisz dwa otwory na śruby. Istotna jest jeszcze odległość od czoła pokrętła do płaszczyzny stolika, tu 26mm. Inaczej trzeba zmienić dystanse.
Ale taki zestaw to prawie 200 zł, a przecież masz czym to zrobić.

Co do ręcznego kręcenia, to każdy silnik jest generatorem. Kręcąc ręcznie można spalić elektronikę.


Autor tematu
reactor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 59
Rejestracja: 01 maja 2011, 02:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#17

Post napisał: reactor » 21 lis 2019, 20:49

W sumie masz rację... Przydałby się tylko jakiś gotowy szablon, aby zająć się samą obróbką ;)


TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 208
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#18

Post napisał: TOP67 » 22 lis 2019, 08:31

Szablon jest prosty. Zacznij od wytoczenia nakładek na gałki.
Otwór na silnik 5 mm o głębokości 20 mm. Od strony gałki zmierzysz sobie.

Reszta z płaskownika 3 mm. Jedynie duże otwory mogą stanowić problem. Najprościej je zrobić wiertłem stopniowym. Jak masz planszajbę, to wytoczysz. Ja zrobiłem to na jeszcze manualnej frezarce i przyrządzie podziałowym.

Obydwie płytki dopasujesz ze sobą dystansami


TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Posty: 208
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#19

Post napisał: TOP67 » 02 gru 2019, 20:23

Właśnie przyszedł kontroler GRBL 1.1 i pierwsze rozczarowanie. Nie można ustawić microstepingu. Domyślnie jest 32 na DRV8255 i 16 na A4988. Piny są ze sobą zwarte i podłączone przez rezystor 100ohm do +5V. Próba wymuszenia 0 na dowolnym pinie kończy się ustawieniem microstepingu 1. Przy śrubach ze skokiem 1 mm, jest to spory problem, bo ogranicza maksymalną prędkość. Przesunięcie o 1 mm to aż 6400 kroków.
Na szczęście kupiłem płytkę w wersji 3.3, która ma wkładane stepsticki. Po pierwsze mogę je wymienić na A4988 i wtedy będzie 3200 kroków na 1 mm, po drugie mogę ordynarnie uciąć piny i ustawić dowolną wartość.

Płytki w wersji 3.4 mają stepsticki wlutowane na stałe i nic się nie wykombinuje. A w dodatku przy upaleniu drivera nie da się nic wymienić.

Obrazek

A tak wygląda moja stara płytka. Są na niej zworki do ustawiania microsteppingu

Obrazek


mrkubaz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 8
Rejestracja: 07 lis 2019, 08:39

Re: Proxxon PF230 i pierwsze cnc...

#20

Post napisał: mrkubaz » 09 gru 2019, 12:11

Ale Proxxon to chyba ogólnie spoko firma?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”