prosze o pomoc z rys pilne a nie umie ruszyc

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
12gze12
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 09 gru 2013, 14:23
Lokalizacja: rybnik

prosze o pomoc z rys pilne a nie umie ruszyc

#1

Post napisał: 12gze12 » 09 gru 2013, 14:36

1. Dokończ zdanie :
Rys.przedstawiający wał jest rysunkiem ..............
2.Ile wykonano rowków wpustowych na przedstawionym wale
3.Jaki został nacięty gwint na wale( podaj rodzaj i wymiary)
4. Na średnicy 34 mm chropowatość wału wg. parametru Ra wynosi .......
5. Podaj tolerancje wymiarową dla pasowania 34j6Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek



Tagi:


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4156
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#2

Post napisał: 251mz » 09 gru 2013, 15:09

Wiesz , co robiłeś na zajęciach?
Bo to są takie podstawy jak 2+2.
Druga sprawa ,że jeśli takich rzeczy nie pojmujesz to odpuść sobie...

Pół tych rzeczy masz napisane na rysunku i wystarczy przeczytać...


peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1279
Rejestracja: 18 maja 2012, 15:02

Re: prosze o pomoc z rys pilne a nie umie ruszyc

#3

Post napisał: peritus » 09 gru 2013, 15:46

12gze12 pisze:5. Podaj tolerancje wymiarową dla pasowania 34j6
Φ34j6= Φ34 (+0,011 -0,005 )= Φ34,011 ; Φ33,995

resztę masz na rysunku.

Po co zamieszczasz aż 4 rysunki?


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4156
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#4

Post napisał: 251mz » 09 gru 2013, 15:55

peritus pisze:12gze12 napisał/a:
5. Podaj tolerancje wymiarową dla pasowania 34j6


Φ34j6= Φ34 (+0,011 -0,005 )= Φ34,011 ; Φ33,995
Rozumiem chęć pomocy ,
ale autor temat jest wg mnie zwykłym leniem!

W google wystarczy wpisać "tolerancja j6"
Kliknąć pierwszy z brzegu link i odczytać ją dla wymiaru 34mm ( przedział 30-40).

Nie chodzi o to ,że jestem jakiś niechętny do pomocy.
Ale potem czytamy wątek ,że ktoś oddał części do maszyny , właściciel podał tolerancje z nieba i "Pan się nie boi będzie dobrze" potem nagle żaden wymiar nie trzymał się kupy...

To właśnie tacy ludzie są potem zatrudniani , którzy w ogóle nie mają predyspozycji do wykonywania pewnych rzeczy...

Tak to jest , jedni się nadają do prostych prac typu przynieś podaj pozamiataj.
A inni do ambitnych typu budowa promu kosmicznego.
I nie ma co na siłę tego przeskakiwać.

Tak apropo to wg tego żródła
http://www.darmet.com.pl/pl/informacje- ... tworu.html

jest +10/-6


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1236
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: prosze o pomoc z rys pilne a nie umie ruszyc

#5

Post napisał: CFA » 09 gru 2013, 18:02

peritus pisze:Po co zamieszczasz aż 4 rysunki?
Do każdego pytania.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6504
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: prosze o pomoc z rys pilne a nie umie ruszyc

#6

Post napisał: WZÓR » 09 gru 2013, 22:23

CFA pisze:
peritus pisze:Po co zamieszczasz aż 4 rysunki?
Do każdego pytania.
... ale pytań jest 5. :mrgreen:

Mariusz.


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1236
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: prosze o pomoc z rys pilne a nie umie ruszyc

#7

Post napisał: CFA » 09 gru 2013, 22:38

WZÓR pisze:... ale pytań jest 5.
No faktycznie, ale to piąte jakieś, takie ukryte.
Z tego by wynikało, że jest za mało rysunków :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”