Prosze o pomoc w konfiguracji

problem z odbiem lustrzanym

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
marekhadam
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2020, 11:12

Prosze o pomoc w konfiguracji

#1

Post napisał: marekhadam » 28 lis 2020, 19:00

Witam serdecznie
Mam taki problem ... na przykładzie grawerowania napisu

G code generuje na programie fusion360
Obrazek

Po wgraniu do mach 3 wygląda niby ok
Obrazek

Ale moja frezarka frezuje do góry nogami i w lustrzanym odbiciu
Obrazek

Proszę o pomoc gdzie szukać problemu ?




wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 405
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Prosze o pomoc w konfiguracji

#2

Post napisał: wojtek10916 » 28 lis 2020, 21:17

Chyba masz osie odwrocone w sterowaniu maszyny

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4472
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Prosze o pomoc w konfiguracji

#3

Post napisał: tuxcnc » 28 lis 2020, 21:25

marekhadam pisze:
28 lis 2020, 19:00
Mam taki problem ...
Następny się znalazł co nie nauczył się chodzić, a już chce biegać ...
W załączniku masz pliki testowe dxf i g-kod.
Zobacz co Ci wyfrezuje.
Jeżeli litery "FR" będą odbite w lustrze, to znaczy że masz źle skonfigurowaną maszynę.
winkiel-testowy.tar
(30 KiB) Pobrany 8 razy

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5301
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Prosze o pomoc w konfiguracji

#4

Post napisał: adam Fx » 28 lis 2020, 21:28

Dokładnie czyli albo odwrócić dir albo zmienić kabelki istotny jest też home maszyny (dla kierunku pracy).
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
marekhadam
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2020, 11:12

Re: Prosze o pomoc w konfiguracji

#5

Post napisał: marekhadam » 28 lis 2020, 21:32

tuxcnc pisze:
28 lis 2020, 21:25
marekhadam pisze:
28 lis 2020, 19:00
Mam taki problem ...
Następny się znalazł co nie nauczył się chodzić, a już chce biegać ...
W załączniku masz pliki testowe dxf i g-kod.
Zobacz co Ci wyfrezuje.
Jeżeli litery "FR" będą odbite w lustrze, to znaczy że masz źle skonfigurowaną maszynę.

winkiel-testowy.tar
No tak uczę się dopiero ... kogo mam zapytać ? Myślę ze każdy kiedyś zaczyna i nie jest w temacie.
Dziękuje za podpowiedzi :wink:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5301
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Prosze o pomoc w konfiguracji

#6

Post napisał: adam Fx » 29 lis 2020, 00:16

marekhadam pisze:Dziękuje za podpowiedzi
opanowane?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
marekhadam
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2020, 11:12

Re: Prosze o pomoc w konfiguracji

#7

Post napisał: marekhadam » 29 lis 2020, 10:11

adam Fx pisze:
29 lis 2020, 00:16
marekhadam pisze:Dziękuje za podpowiedzi
opanowane?
opanowane... dziękuje

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4472
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Prosze o pomoc w konfiguracji

#8

Post napisał: tuxcnc » 29 lis 2020, 10:15

marekhadam pisze:
28 lis 2020, 21:32
Myślę ze każdy kiedyś zaczyna i nie jest w temacie.
Oczywiście że nikt się nie rodzi z wiedzą z zakresu CNC, tylko tutaj chodzi o coś zupełnie innego.
Nie jesteś ani pierwszym ani ostatnim, który wpada tu z tekstem "narysowałem w Fusion i mi wycina cuda, pomocy".
Przecież to nawet g-kodów znać nie potrzeba, wystarczy strzałkę kliknąć i zobaczyć czy jedzie w dobrą stronę i o tyle co potrzeba ...
Każda maszyna ma swoją specyfikę, także układ współrzędnych może być ustawiony inaczej niż się można spodziewać. W laserze mam Y w prawo a X w dół. Na dodatek Y jest dłuższy od X. Wynika to stąd, że zero chcę mieć jak najbliżej tuby, gdzie promień lasera ma najmniejszą długość i jest najlepiej skupiony. Na robotę trzeba patrzeć z boku, co trochę wkurza, ale idzie się przyzwyczaić. Także projekt w komputerze mam obrócony na monitorze o 90° i dłuższą oś w pionie a nie w poziomie, co też wkurza i też można się przyzwyczaić.
Ten "winkiel testowy" narysowałem specjalnie do lasera, bo co prawda doskonale wiedziałem o co chodzi, ale za cholerę nie wychodziło mi zgranie obrazu na monitorze z pracą na laserze, pewnie właśnie z przyzwyczajenia, że dłuższa oś musi być X.

Twój problem nie polega na tym że nie wiesz, tylko na tym że przeskakujesz etapy które musisz poznać żeby rozumieć dlaczego dzieje się tak a nie inaczej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”