Prosze o pomoc w budowie mini frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
czarek o.
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 07 maja 2007, 22:58
Lokalizacja: Chełmica Duża

Prosze o pomoc w budowie mini frezarki

#1

Post napisał: czarek o. » 07 maja 2007, 23:12

Witam!
Na samym poczatku napsize ze pomimo przewertowania forum niebardzo wiem jak zaczac. Frezarka mialaby sluzyc do pleksy pcb i aluminium(max2mm grubosci) zadowoli mnie jesli bedzie frezowac z dokladnoscia 0,5-1mm. Odrazu napisze ze nie mam zamiaru na tym zarabiac tylko czasem chcialbym wyciac sobie jakis panel do obudowy czy zrobic plytke a przedewszystkim chcialbym zbudowac takie urzadzenie samodzielnie.Nie wiem czy takie silniczki wystarcza, jaka srube uzyc. Walek wykorzystalem z drukarki HP640C bede mial jeszcze jeden taki sam srednica nie wiem jaka dokladnie bo nie mierzylem ale okolo 9mm. Ramke wykonalem z prolia aluminiowego wszysko polaczone jest nitokolkami. Ponizej zamieszczam zdjecia z tego co udalo mi sie zbudowac(choc musze teraz to wszystko dopracowac, polikfidowac niedociagniecia...) Zewnetrzne wymiary ramki to 410/370/60.
Załączniki
ramka.rar
(232.72 KiB) Pobrany 660 razy
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 23:23 przez czarek o., łącznie zmieniany 2 razy.



Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#2

Post napisał: gmaro » 07 maja 2007, 23:15

no ładnie a foty gdzie?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#3

Post napisał: markcomp77 » 08 maja 2007, 00:01

gmaro pisze:no ładnie a foty gdzie?
jakieś są w załączonym rarze...

[ Dodano: 2007-05-08, 00:04 ]
czarek o. pisze:Nie wiem czy takie silniczki wystarcza
najtaniej krokowe - z demobilu 1-2A
do tego można samodzielnie zrobić fajne sterowniki
czarek o. pisze:jaka srube uzyc.
na początek może być taka ze sklepu (skok 1-1.5mm)... + dorobienie nakrętki o odpowierdnich właściwościach...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#4

Post napisał: gmaro » 08 maja 2007, 07:06

markcomp77 pisze:najtaniej krokowe - z demobilu 1-2A
spory wybór jest na allegro właśnie przedział 1-2 A
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#5

Post napisał: wood carver » 08 maja 2007, 08:15

HP640C- wałki , te z drukarki są miękkie. Wystarczy sprawdzic....jak kolega nie ma jak, to proponuje metode "młotkową " :) ( oczywiscie gdieś na skraju wałka, bo jednak się przyda pewnie)

proponuje wykorzystac orginalne tuleje z drukarki, jeśli kolega posiada...trzeba tylko dorobic jakies mocowanie...
Jednak to tak nawiasem.. o przy tej wielkosci frezarki oraz generalnie wadzie osi, nie powinno by problemu z nadmiernym ich wygniataniem czy scieraniem

Co do silników, proponowałbym na pierwszy rzut kupic minimum 1NM ( te któe kolega wymieniał, zazwyczaj!!! zazwyczaj mają w granicach 0,5Nm...

1Nm da wyczuwalną różnice...chyba że ma kolega silniki rwnież z drukarki, to nie ma co przepłącac tylko je wykorzystac


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#6

Post napisał: Leoo » 08 maja 2007, 10:56

Jeśli mogę coś zasugerować to proponuję, by Kolega zastosował rozwiązanie z ruchomym blatem. Miękkie prowadnice mają tą zaletę, że łatwo je przewiercić i nagwintować a następnie podeprzeć. Oczywiście ich rozstaw powinien zostać nieco zmniejszony dla ruchomego blatu. Stosując szpilki budowlane jako śruby napędowe można uzyskać znacznie lepszą rozdzielczość niż 0,5mm. Do wykonania PCB zdecydowanie polecam metodę żelazkową.


Autor tematu
czarek o.
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 07 maja 2007, 22:58
Lokalizacja: Chełmica Duża

#7

Post napisał: czarek o. » 08 maja 2007, 17:52

Witam!
Troszke mnie koledzy uspokoiliscie bo myslelem ze nic z tego nie wyjdzie. Co do sterownika to nie ma problemu z wykonaniem tylko nie wiem jaki wybrac to takich drukarkowych silniczkow dlatego prosze o jakis link jesli Ktos takowy posiada. Co to sruby to jaka srednice powinna miec zeby spelnila swoja funkcje poprawnie (mowie tu o srubie ze skokiem 1mm)?
Zdecydowalem sie na ruchoma brame z tego wzgledu ze gdyby zaszla potrzeba zrobienia czegos dluzszego to bedzie mozna to zrobic na 2razy.

PS. puki co dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#8

Post napisał: wood carver » 08 maja 2007, 21:45

proponuje taki:
z mikrokrokiem!!!

http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml


sasii
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 330
Rejestracja: 24 lip 2005, 16:10
Lokalizacja: Świdwin
Kontakt:

#9

Post napisał: sasii » 08 maja 2007, 22:12

czarek o. pisze:Co to sruby to jaka srednice powinna miec zeby spelnila swoja funkcje poprawnie (mowie tu o srubie ze skokiem 1mm)?
Śruba 6 ma skok 1mm a 10 ma 1,5mm mowa o standardowych tzw szpilki budowlane


Autor tematu
czarek o.
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 07 maja 2007, 22:58
Lokalizacja: Chełmica Duża

#10

Post napisał: czarek o. » 08 maja 2007, 22:52

Z ta sruba pytalem bo ja mam w domu ciensza niz 6mm :)
To ze sruba i sterownikiem juz sie wyjasnilo. Teraz w wolnej chwili wezme sie za reszte

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”