PRONUM 640FC - Potrzebny symulator na PC

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
MModzel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 4
Posty: 32
Rejestracja: 16 wrz 2014, 16:20
Lokalizacja: Łódź

PRONUM 640FC - Potrzebny symulator na PC

#1

Post napisał: MModzel » 06 maja 2016, 22:48

Witam,
Potrzebuję symulatora który byłby w stanie pracować na takim samym kodzie jak wyżej wymieniona frezarka.

Nie zależy mi na tym, żeby był taki sam pulpit sterowniczy itd. Chciałbym tylko, żeby funkcje g kodu były takie same. Wszystkie programy jakie sprawdzałem mają istotne różnice:
-interpolacja kołowa - promień to R a w PRONUM'ie U, ale to łatwe do przerobienia
-wywoływanie sub-programów to już całkowity cyrk to co jest numerem programu jest ilością cykli itd.
-po tych różnicach odpuszczałem program.

Z góry dziękuję za pomoc w znalezieniu odpowiedniego oprogramowania

Pozdrawiam,
M. Modzelewski



Tagi:


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2517
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:02
Lokalizacja: Westfalia

#2

Post napisał: jasiu... » 07 maja 2016, 07:55

Oj chyba za dużo żądasz. To polski produkt, od polskiego producenta, który symulatora nigdy nie miał, bo i po co? Możesz z resztą spytać "u źródeł", zadzwoń do nich, firma jest w warszawie, ale nie sądzę, by kiedykolwiek jakikolwiek symulator był przez nich robiony. Z jednym wyjątkiem - stworzyli program o wdzięcznej nazwie PIS, kosztujący 600 złotych, który jest CAM-em i może służyć jako symulator. Jeśli ci potrzebny, pytaj u producentów.


GumiRobot
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 564
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

#3

Post napisał: GumiRobot » 07 maja 2016, 08:15

Program ZERO też ppolski


Autor tematu
MModzel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 4
Posty: 32
Rejestracja: 16 wrz 2014, 16:20
Lokalizacja: Łódź

#4

Post napisał: MModzel » 07 maja 2016, 15:36

Nie żądam symulatora dokładnie tego sterownika, tylko, żeby kod działał tak samo. Z tego co wiem to całość oparta jest o sinumerika. Jak to jest ze zbieżnością komend? Nie mam dużego doświadczenia, w zasadzie dopiero się uczę programować pronum'a(proste programy piszę z ręki) więc ciężko mi samodzielnie to określić.

Napisałem do źródła, równolegle do tego wątku, czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam,
M. Modzelewski


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2617
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#5

Post napisał: dance1 » 08 maja 2016, 12:54

jak masz możliwość zapodaj przykładowy kod, szybciej ktoś podobieństwa w sterowaniach zauważy i coś podpowie.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
MModzel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 4
Posty: 32
Rejestracja: 16 wrz 2014, 16:20
Lokalizacja: Łódź

#6

Post napisał: MModzel » 08 maja 2016, 14:28

Na ten moment znalazłem rozbieżności w kodzie:

aproksymacja kołowa z promieniem w PRONUM ma U jako parametr promienia
G3 X15 Y15 U15

Trzykrotne wykonanie podprogramu o numerze 111
L111 P3

Deklaracja zmiennych (zmienna 49 ma przypisaną wartość 150)
R49=150

Warunki do skoków(nie znalazłem w dokumentacji producenta informacji o programowaniu pętli, ale domyślam się że można je skonstruować przeskokami wstecz z warunkiem)
H1 lub HU -warunek równości
H2 lub HGE - większe równe
H3 lub HG - większe

Zagłębiłem się w międzyczasie w stronę PRONUM'a i faktycznie mają w ofercie program Przygotowanie i Sprawdzenie (PiS). Planuję zadzwonić do nich jutro i dowiedzieć się trochę o funkcjach jakie oferuje ten program, może mają jakąś wersję testową. Przypuszczam jednak, że nie będzie takich funkcji jakie ja potrzebuję jako kompletny laik, czyli wizualizacji jak to będzie się ruszać we frezarce. Podejrzewam, że jest to podobny program jak w sterowniku frezarki czyli szkic 2D gotowego elementu.

Pozdrawiam,
M. Modzelewski


marcin1916
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 90
Rejestracja: 01 paź 2008, 09:38
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: marcin1916 » 19 maja 2016, 11:05

jaki masz problem z kodem?

podeślij geometrie to ci napisze program który będzie chodził.

Programuje Pronuma FC 15 lat.
Heidenhain, Fanuc, Fagor, Pronum,Tiger5,Agiecut,Agiemat3 Millplus,Rhinoceros3,4,5Mastercam8,9,10,Edgecam6,11.5,2011,Sprutcam4,2007,7,8,9,10,11Solidworks,Cimco 6.1


Autor tematu
MModzel
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 4
Posty: 32
Rejestracja: 16 wrz 2014, 16:20
Lokalizacja: Łódź

#8

Post napisał: MModzel » 03 lip 2016, 16:45

Nie chodzi o żaden konkretny program, chodzi o codzienną pracę na maszynie. Jak posiedzę wystarczająco długo to napiszę co potrzebuję, chcę to usprawnić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”