pronum 630t - korekcja promienia

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
pawel1550
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 23 gru 2016, 18:49
Lokalizacja: Rzeszów

pronum 630t - korekcja promienia

#1

Post napisał: pawel1550 » 03 sie 2019, 13:59

Witam, od paru miesięcy zdarza mi się pracować na tokarce Okuma LC20 przerobionej na sterowanie Pronum 630t. Do tej pory programy robiłem w camie, ale postanowiłem się zmusić do korzystania też z niewielkiej liczby cykli które oferuje pronum.
Dodam już teraz, że maszyna jest ustawiona promieniowo, a nie średnicowo (wartość x w programach to promienie a nie średnice).
Do rzeczy: mam mały problem ze zrozumieniem jak tu wygląda korekcja promienia noża.

Napisałem prosty cykl L95 czyli toczenia warstwowego. Podprogram opisujący kontur do obróbki wyglądał tak:

Kod: Zaznacz cały

%SPF410
N10 G90 G1 X38 Z2
N20 Z0
N30 Z-2 X40
N40 Z-15
N50 X50
N60 M17
Główny program:

Kod: Zaznacz cały

%MPF400
N10 G0 G53 D400 X0 Z0
N20 G54 D200
N30 G90 G95

N40 T2 D2 M6
N50 G97 S100 M3
N60 G92 S1000
N70 G96 S150 M3

N75 G0 X60 Z5
(OBROBKA ZGRUBNA)
N80  R20=410 R21=38 R22=2
N90 R24=0.5 R25=0.1 R26=2
N100 R27=42 R29=11 F0.25
N110 L95

(WYKONCZENIE)
N120 R24=0 R25=0 R29=21
N130 L95
N140 G40

N150 G0 G53 D400 X0 Z0
N190 M5 
N200 M30
%
Promień noża jaki wpisałem w tabeli narzędzi to 0.8
Z tego co pamiętam z tokarki ze sterowaniem Haas, do poprawnego wykonania konturu promień jest korygowany tylko podczas toczenia po promieniu bądź po kącie. Nie wzdłuż osi.

Tutaj za to, podczas ostatniego przejścia zgrubnego, według tego co pokazuje sterowanie nóż jedzie po X41.3 a powinien po X40.5, podczas wykończenia jedzie po X40.8. W zecie kończy przejazd na Z-14.2, czyli też o 0.8 za wcześnie.

Co robię źle?




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1600
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: pronum 630t - korekcja promienia

#2

Post napisał: Steryd » 03 sie 2019, 21:15

A czemu ma nie korygować przy toczeniu wzdłużnym?
To zależy tylko od sposobu korekcji jaki wybrałeś w definicji narzędzia.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
pawel1550
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 23 gru 2016, 18:49
Lokalizacja: Rzeszów

Re: pronum 630t - korekcja promienia

#3

Post napisał: pawel1550 » 05 sie 2019, 14:07

Steryd pisze:
03 sie 2019, 21:15
A czemu ma nie korygować przy toczeniu wzdłużnym?
To zależy tylko od sposobu korekcji jaki wybrałeś w definicji narzędzia.
Zapomniałem wcześniej o wybraniu kierunku kompensacji, tzn pole P1 w tabeli. Po dodaniu odpowiedniej wartości program toczy w końcu na odpowiednią średnicę, ale nadal nie zgadza się głębokość obróbki. Narzędzie nadal idzie za płytko wzdłuż osi Z o wartość promienia płytki...

A co do pytania czemu miało by nie korygować przy toczeniu wzdłużnym. Choćby dlatego, żeby toczyło na wymiary zadane w programie? Co mi z kompensacji, jeśli w programie jest zadana długość toczenia 15mm, a to mi toczy na 14.2?

Po wyłączeniu kompensacji promienia narzędzie dojeżdża bez problemu na zadane pozycje.


GumiRobot
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 599
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: pronum 630t - korekcja promienia

#4

Post napisał: GumiRobot » 05 sie 2019, 18:24

Bo też należy do kompensacji i zależy od typu noża w P1. Poszukaj kolego w necie manuala do programowania pronuma 630t i tam znajdziesz odpowiedzi na twoje dylematy


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3311
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: pronum 630t - korekcja promienia

#5

Post napisał: jasiu... » 05 sie 2019, 19:59

Przeanalizuj rozdział 3.8.4.2 (Zejście z toru skompensowanego): http://www.pronum.pl/pomoc/insprot.pdf

Może ty źle schodzisz z konturu, dlatego kończy ci wcześniej, o wartość promienia, może zejście z kompensacji masz poprzez odejście w górę i dlatego nóż dosunie się o wartość promienia, ale już na górze, nad materiałem. Trzeba by przeanalizować "blok po bloku", jakie ruchy robi nóż.


Autor tematu
pawel1550
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 23 gru 2016, 18:49
Lokalizacja: Rzeszów

Re: pronum 630t - korekcja promienia

#6

Post napisał: pawel1550 » 07 sie 2019, 15:26

GumiRobot pisze:
05 sie 2019, 18:24
Bo też należy do kompensacji i zależy od typu noża w P1. Poszukaj kolego w necie manuala do programowania pronuma 630t i tam znajdziesz odpowiedzi na twoje dylematy
Dodałem odpowiednią wartość w P1, i zmienilo to tylko tyle że uzyskuję poprawną średnicę, ale w zecie nadal nie jedzie tak daleko jak trzeba.

Dodane 14 minuty 42 sekundy:
jasiu... pisze:
05 sie 2019, 19:59
Przeanalizuj rozdział 3.8.4.2 (Zejście z toru skompensowanego): http://www.pronum.pl/pomoc/insprot.pdf

Może ty źle schodzisz z konturu, dlatego kończy ci wcześniej, o wartość promienia, może zejście z kompensacji masz poprzez odejście w górę i dlatego nóż dosunie się o wartość promienia, ale już na górze, nad materiałem. Trzeba by przeanalizować "blok po bloku", jakie ruchy robi nóż.
Chwila, bo nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Nie mogę robić konturów z odejściem wzdłuż osi X? Jeśli miałbym robić tak jak narysowali w instrukcji, czyli dodatkowy kawałek konturu po skosie w kierunku X+ i Z- to prędzej czy później przywalę nożem w szczęki, bo nie raz się zdarza że faktyczny kontur detalu mi się kończy parę dych przed uchwytem...

Chyba wrócę do programowania w camie, a toczenie w cyklu sobie zostawię na wytaczanie szczęk, bo tam mi kompensacja promienia nie potrzebna.


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3311
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: pronum 630t - korekcja promienia

#7

Post napisał: jasiu... » 07 sie 2019, 16:24

Nie wiem, jak masz opisane narzędzie. zobacz z instrukcji rysunek 3.26 i sprawdź, czy masz tak samo. Przecież, jak jest dobrze, to kompensacja będzie się objawiać na przejściach pod kątem. Na przejściach po osiach masz odsunięcie o pełny promień, przemyśl, moim zdaniem błąd jest w opisie narzędzi.


Autor tematu
pawel1550
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 23 gru 2016, 18:49
Lokalizacja: Rzeszów

Re: pronum 630t - korekcja promienia

#8

Post napisał: pawel1550 » 07 sie 2019, 18:51

jasiu... pisze:
07 sie 2019, 16:24
Nie wiem, jak masz opisane narzędzie. zobacz z instrukcji rysunek 3.26 i sprawdź, czy masz tak samo. Przecież, jak jest dobrze, to kompensacja będzie się objawiać na przejściach pod kątem. Na przejściach po osiach masz odsunięcie o pełny promień, przemyśl, moim zdaniem błąd jest w opisie narzędzi.
Wszystko opisane powyżej testowałem na prawnym nożu do obróbki zewnętrznej z płytką Cnmg r0.8. W polu P1 wpisałem "3", w polu P6 0.8


GumiRobot
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 599
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: pronum 630t - korekcja promienia

#9

Post napisał: GumiRobot » 08 sie 2019, 11:28

Czyli kompensacja działa prawidłowo. Nóż dochodzi do 15mm w osi Z. W Pronum-ie wyświetla ci położenie punktu zawieszenia promienia dla"3" to będzie:
| _______________ średnica toczenia - oś X
|--------|R w X
| ___O pozycja zawieszenia promienia
| R w Z
głębokość toczenia w osi Z

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”