pronum 630 t prędkość skrawania

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
witkowski.a
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 2
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Sandomierz

pronum 630 t prędkość skrawania

#1

Post napisał: witkowski.a » 24 lis 2011, 23:48

witam,
mam pytanie, mój boss kupił tokarkę TZC 32 N3 z systemem pronum 630 T, problem z nią jest taki ze nie czyta prędkości skrawania G96 wartość podawana w którą system powinien odczytać w m/min. Po wpisaniu samej wartości S___ sterowanie domyślnie przyjmuje go jako G97 i kręci wrzecionem, program idzie, natomiast po wpisaniu G96 maszyna staje do bloku gdzie jest użyta funkcja G0 albo G1, dla ułatwienia dodam maszyna wyposazona jest w silniki prądu stałego sterowane tyrystorowe.
jeszcze do ułatwienia dodam że program piszę następująco:
N001 G90 G94
N002 G54 D200
G92 S250
G96 S150 M43 M4
G00 X100 Z100 - I TU ZACZYNAJĄ SIĘ SCHODY
Mam prośbę czy mógłbym dostać jakiś przykładowy program który idzie, i czyta prędkość skrawania, nie mylić z prędkością obrotową.



Tags:


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2507
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:02
Lokalizacja: Westfalia

#2

Post napisał: jasiu... » 25 lis 2011, 09:22

Przejrzyj instrukcję - strona 59, jakbyś nie miał, jest tu: http://www.pronum.pl/pomoc/insprot.pdf

Oni chcą najpierw M3 (albo M4) a później dopiero G92 i G96, może to jest ten szczegół?
Silnik główny również jest silnikiem prądu stałego? W tych tokarkach to tylko napędy były kiedyś na silnikach prądu stałego, a za napęd główny odpowiadał silnik trójfazowy, plus sprzęgła i odboczka. Tu: http://ipbm.simr.pw.edu.pl/ztps/katalog ... zc32n1.htm wychodzi na to, że regulacja powinna być bezstopniowa, ale może jest to jakiś specyficzny egzemplarz?


CoCoN
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 80
Rejestracja: 20 wrz 2008, 17:28
Lokalizacja: dolnośląskie

#3

Post napisał: CoCoN » 25 lis 2011, 12:19

Czy to jest TZC-32N3 po modernizacji z NC / NUMS na PRONUM?
Mogą być jakieś tricki w programie PLC na wypadek, gdyby nabywca zapłacił za mało...
Jaki tam jest regulator DC silnika wrzeciona?


Autor tematu
witkowski.a
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 2
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2008, 16:48
Lokalizacja: Sandomierz

#4

Post napisał: witkowski.a » 25 lis 2011, 15:02

Już doszedłem,
jeżeli chcemy programować posuw w mm/obr. musimy na początku zadać G95
-później zadajemy jej odpowiednie przełożenie, od M41 do M43
-później G45 D20.. - położenie przedmiotu
- T6 narzędzie D6-korekcja narzędzia
-G92 S-ograniczenie obrotów
-G96 S-prędkość skrawania M3 , lub M4
- itd
trzeba pamiętać aby na końcu programu
wpisać:
-M5-stop obroty
-M40-wybicie na luz
-M30-koniec programu


bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 416
Rejestracja: 05 maja 2007, 09:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#5

Post napisał: bob35 » 25 lis 2011, 18:28

G96 odwołuje G97 S .....
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.


CNC-Bogi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 253
Rejestracja: 29 sie 2010, 14:20
Lokalizacja: Dolny Śląsk

#6

Post napisał: CNC-Bogi » 22 sty 2015, 16:17

Funkcja M2 lub M30 powinny wyłączać wrzeciono, chłodziwo i odwoływać korekcje (vide konstrukcja PLC).
Podobnie RESET programu.
Czy np. G1 trzeba powtarzać w każdym bloku roboczego skrawania?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”