Programowanie frezarek CNC w Rhino 3D

Rhino 3D

Autor tematu
szadol99
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 11 wrz 2016, 23:13
Lokalizacja: Warszawa

Programowanie frezarek CNC w Rhino 3D

#1

Post napisał: szadol99 » 11 wrz 2016, 23:36

Witam, chciałbym się nauczyć rysować i programować frezarkę CNC. Czy są jakieś kursy ,żeby nauczono mnie rysować w tym programie ? Obecnie pracuję jako operator frezarki 3 osiowej i znam dobrze programowanie shopmill.



Tagi:


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2272
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#2

Post napisał: kubus838 » 12 wrz 2016, 10:10

Witam

Jak rozumiem chodzi o kurs programowania/posługiwania się programem Rhinoceros. Ja chciałem skończyć taki kurs ale nie dałem rady. Koleś, lektor takie głupoty mówił, że nawet osoba która zaczyna się uczyć tego programu była w stanie zauważyć takie błędy. Ja po dwóch dniach odpuściłem. Dlatego moja rada jest taka: najpierw ucz się sam od podstaw, potam idź na kurs aby tylko otrzymać papierek o skończonym kursie. Nauke zacznij sam a wszelkie porady możesz dodstać na stronie:

http://forum.rhino3d.pl

Tam otrzymasz wszelkie instrukcje i porady na temat cad i cam. Wszystko po kolei do rysowania poprzez modelowanie, siatki, wymiarowanie do ustawiania rodzajów obróbki. Ale jest pewien haczyk. Najpierw musisz znać podstawy obróbki skrawaniem, więc w trakcie nauki napewno przydadzą się zajecia praktyczne.

Jeżeli już pracujesz jako oprator frezarki to aby ją programować za pomocą programu Rhinocam musisz wiedzieć jaki postproceros posiada Twój program sterujący obrabiarką. Rhinocam w swojej bibliotece posiada 150 postprocesorów.

Wracając do kursów, to z tego co się dowiedziałem to jest firma w Hiszpani która ponoć wzorowo przyucza do pracy w rhino. Ale podkreślam, że tylko tak słyszałem - z ich usług nie korzystałem a o inych firmach nie słyszałem


Autor tematu
szadol99
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 11 wrz 2016, 23:13
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: szadol99 » 13 wrz 2016, 00:26

Dzięki za odpowiedź :) Chciałbym ogólnie uczyć się programować, jako operator frezarki mam 3/4 letnie doświadczenie przy formach wtryskowych. Nie mam pojęcia od czego zacząć :(


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2272
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#4

Post napisał: kubus838 » 13 wrz 2016, 09:38

szadol99 pisze:Dzięki za odpowiedź :) Chciałbym ogólnie uczyć się programować, jako operator frezarki mam 3/4 letnie doświadczenie przy formach wtryskowych. Nie mam pojęcia od czego zacząć :(
Czyli jesteś tzw. guzikowym. Aby nauczyć się programować musisz podjąć decyzje czy będziesz to robił na pulpicie obrabiarki czy uczył się CAD/CAM.

Ale skoro jesteś w zakładce Rhino to zdecydowałeś się na nauke CAD/CAM. Dlatego musisz nauczyć posługiwać funkcjami w rhino od rysowania prostej poprzez składanie ścian po gotowe bryły 3d. W rhino bez problemu możesz rysować formy wtryskowe, są nawet "pomoce" które ułatwią uzyskanie takich brył. Ale to wszystko musisz "potrenować" na sucho nim położysz materiał na frezarce i zaczniesz obróbke.


robert


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3787
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#5

Post napisał: jasiu... » 13 wrz 2016, 14:25

Źle podchodzisz do tematu.

Rhino nie jest ani programem CAD, ani CAM. Należy do modelerów, czyli programów, w których możesz "narysować" interesującą cię bryłę. Na przykład kształt błotnika samochodu, czy zabawki. A jak masz bryłę, to możesz po niej puścić narzędzie, czyli np. freza i wówczas otrzymasz to, co "narysowałeś" w trzech wymiarach np. z metalu. Będziesz miał wcześniej zaprojektowaną bryłę w realu.

Rhino jest dość łatwym programem, wbrew pozorom, ale trzeba mieć odrobinę wyobraźni. Jest mnóstwo tutoriali, jak poradzić sobie z formowaniem poszczególnych kształtów. Wystarczy czytać ze zrozumieniem, a później po prostu kombinować najpierw coś, co ktoś zrobił, a później samemu ćwiczyć podobne kształty.

Jeśli chcesz się nauczyć, szukaj na forum Rhino, jest po polsku.

A RhinoCAM, to program, który możesz wykorzystać do zrobienia ścieżek dla narzędzi. Możesz, bo plik z Rhino możesz i w innych CAMach wykorzystywać.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2272
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#6

Post napisał: kubus838 » 13 wrz 2016, 14:58

Ale jasiu... oprogramowanie Rhinoceros jest równieź oprogramowaniem CAD czyli Computer Aided Design - komputerowe wspomaganie projektowania. W Rhino moźesz zaprojektować element lub zespoł elementów a potem je wyfrezować, wyciąć nawet w trzech osiach i więcej. W Rhinocam ja napisałeś można "wskazać" obrabiarce droge po której ma prowadzic narzędzie. Dlatego właśnie nazywany jest CAM czyli Computer Aided Manufakturing a po naszemu komputerow wspomaganie wytwarzania. I rzeczywiscie w Rhino można przygotowywać różne elementy/bryły nie tylko do frezowania, drukowania czy wycinania. bardzo często w Rhino przygtowuje się elementy np. do gier komputerowych.

A więc program a raczej system Rhinoceros jest systemem pochadzącym z rodziny CAD/CAM. Do tej całej rodziny należy zaliczyć również Rhinoart czy Rhinogold które po instalacji pokazują się jako dodatkowe zakładki w programie/systemie Rhinoceros.

Ale fakt wiekszość przygotowanych brył w Rhino można "otworzyć" w innych nawet darmoych CAM-ch i przygotować plik obrókowy czyli plik ze współrzędnymi dla obrabiarki. Z tego co się juź dowiedziałem to mogą być problemy z przygotowanymi plikami prze Rhino w takich programach jak Edgecam i chyba Solida. Wiem, że kiedyś producent Rhinoceros próbował coś z tym zrobić ale chyba sie to nie udało.


robert


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3787
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#7

Post napisał: jasiu... » 13 wrz 2016, 20:34

o tyle masz rację, że faktycznie z Rhino nie ma problemu z wygenerowaniem prawidłowego rysunku technicznego, takiego jak z każdego innego CADa. Różnica jest tylko taka, że w trochę inny sposób do tego rysunku dochodzisz. W takim Autocadzie "rysujesz" projekt, w Rhino robisz bryłę, czy powierzchnię i jak ją masz, robisz rysunek. Właśnie tu tkwił chyba problem kolegi - założyciela tematu. On może chciał, jak w Autocadzie, a później wzdłuż polilinii zapisanej w dxf?

Znam ludzi, którzy naprawdę dobrze modelują w Rhino i tak zarabiają, pozostawiając innym wykorzystywanie opracowanych przez siebie kształtów, czy to w drukarkach 3d, czy w CAMach. Jeszcze jeden szczegół, zanim zacznie się modelować np. kształt szybki do reflektora, musi minąć sporo czasu, żeby poznać Rhino. A w Autocadzie dokumentację można robić przktycznie od razu, po kursie. Ot też różnica.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2272
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#8

Post napisał: kubus838 » 13 wrz 2016, 21:06

W tej chwili to chyba juź problemu nie ma. Szybka do reflektora samochodowego, nazwijmy to ryflowanego i do xenonowego to już na forum wyjaśniano jak to "narysować".

Rhino jest programem z innymi rozwiązaniami a co za tym idzie bardziej przyswajalnymi dla osób początkujących - czyli tych co dopiero zaczynają projektowanie i modelowania. W rhino bryłe można rysować na kilka sposobów i to jest plusem dla tego programu. Moim zdaniem jednak warto sie uczyć od podstaw obsługi całego systemu Rhinoceros wraz z dadatkami typu art czy gold. Pulpit tego programu jest naprawde prosty i czytelny tymbardziej, że występuje w wielu wersjach językowych.

Niestety kursy przeprowadzane w Polsce pozostawiają wiele do zyczenie - pisze to patrząc na "szkoleniowca" który mnie próbował uczyć. Ale być może to ja trafiłem do takiego głąba który był na zastepstwie, albo zbyt długo korzystał z jednego dilera/sprzedawce.

Dlatego moim zdaniem autor powinien sam usiąść przy kompterze i sie pobawić możliwościami Rhino.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”