Witam.
Mam problem z programowaniem na Biesse. Poszukuję programu, który umożliwi mi konwersję dxf-ów na CAD/3, CAM/3 i odczytanie ich w CNi QUOTE (Biesse, Rover). Wiem, że taka możliwość istnieje, ale... No właśnie zawsze jest jakieś ALE. Chodzi o to, że Soft maszyny jest na tarym LINUXie i zapisanie czegokolwiek na FDD nie daje rezultatu (przeniesienie programu-ów), ponieważ nigdzie indziej tej dyskietki nie można odczytać. Czy już ktoś to robił, lub orientuje się w tym temacie? Będę wdzięczny za odpowiedź, czy podpowiedzi.
PS. Wiem, że istnieje coś takiego jak kod NC500 - i to chyba możnaby tym zrobić, ale nie mam dostępu do takich i podobnych oprogramowań (nawet demo) - aby sprawdzić, czy to działa.
dArek
Programowanie CNC pod Linuxem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam!
Myślę, że taką dyskietkę da się odczytać. Polecam ściągnąć plugin do TotalCommandera (na stronie www.ghiesler.com) do odczytu partycji linuxowych. Co to za dystrybucja, która wersja jądra? (żeby się dowiedzieć w konsoli trzeba wpisać np. polecenie "uname -a")
Inną metodą mogłoby być zaktualizowanie jądra linuxa, choć podejrzewam, że nie chciałbyś eksperymentować z tym systemem
Jeśli masz dyski instalacyjne tego systemu, to można próbować na innym komputerze lub poprostu zgrać cały system na inny dysk i skonfigurowac na innym komputerze, i wtedy eksperymentować. Linuks to nie winows, różne rzeczy można
Proponuję poszukać informacji na różnych forach linuksowych, jest bardz dużo polskich, z wartościowymi informacjiami.
Szkoda, że mieszkasz tak daleko. Bardzo mnie interesuje temat obróbki drewna, a tym bardziej na linuksie.
Pod Linuxa są programy typu QCAD lub darmowy sagCAD. ten ostatni ma możliwość generowania g-kodu (niestety nie znam formatu/kodowania Biesse, a baaardzo chętnie bym się z tym zapoznał
)
Pozdrawiam i polecam się, jeśli tylko mógłbym jakoś pomóc.
Myślę, że taką dyskietkę da się odczytać. Polecam ściągnąć plugin do TotalCommandera (na stronie www.ghiesler.com) do odczytu partycji linuxowych. Co to za dystrybucja, która wersja jądra? (żeby się dowiedzieć w konsoli trzeba wpisać np. polecenie "uname -a")
Inną metodą mogłoby być zaktualizowanie jądra linuxa, choć podejrzewam, że nie chciałbyś eksperymentować z tym systemem

Szkoda, że mieszkasz tak daleko. Bardzo mnie interesuje temat obróbki drewna, a tym bardziej na linuksie.
Pod Linuxa są programy typu QCAD lub darmowy sagCAD. ten ostatni ma możliwość generowania g-kodu (niestety nie znam formatu/kodowania Biesse, a baaardzo chętnie bym się z tym zapoznał

Pozdrawiam i polecam się, jeśli tylko mógłbym jakoś pomóc.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jądra bym nie ruszał, bo jeśli ta instalacja obsługuje maszynę, to pewnie jądro ma łatę RT.
Natomiast pod linuksem mozna montować dyskietki dosowe - o ile obsługa partycji FAT jest wkompilowana w jądro, albo jako moduł. Proponuję sprawdzić
Jeśli tak, to można dodać wpis do fstab, coś w stylu:
Zamiast 'vfat' może działać 'msdos' - ale wtedy nazwy plików tylko do ośmiu znaków.
Nie zapominaj o odmontowywaniu przed wyjęciem dyskietki!
Natomiast pod linuksem mozna montować dyskietki dosowe - o ile obsługa partycji FAT jest wkompilowana w jądro, albo jako moduł. Proponuję sprawdzić
Kod: Zaznacz cały
# mount /dev/fd0 /mnt/floppy -t vfat -o rw
/dev/fd0 /mnt/dosfloppy vfat noauto,user,rw 0 0
Nie zapominaj o odmontowywaniu przed wyjęciem dyskietki!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
można wydać polecenie:
co spowoduje natychmiastowe zapisanie buforów na dysk
jeśli zależy nam na polskich znakach w nazwach.. to należy w mount umięścić
sync
jeśli zależy nam na polskich znakach w nazwach.. to należy w mount umięścić
mount -t vfat /dev/fd0 /mnt/floppy -o iocharset=iso8859-2,codepage=852,rw
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Programowanie CNC pod Linuxem NC500 i i RT480(linux)
witam
Pracuje na maszynach firmy BIESSE to:
r321 (ta pracuje pod linux)
r22 tu jest program sterujacy nc500
i rover 20 a tu mamy nc410
programy nc410 i nc500 sa podobne ale programy napisane na nc500 nie dzialaja pod nc410.
Faktycznie program nc500 potrafi odczytac dxf ale tylko z r13 nowszego nie.
wiem ze na dyskach instalacujnych z r321 sa programy ktore umozliwia przeniesienie dxf na biesa r321 ale sa to programy PLATNE bez kosci nie odpalisz programu .
A jeszcze jedno jest mozliwosc zapisania programu z r321 jako plik TXT
i mozesz go przeniesc na do nc500 (jest widoczne na dyskietkach) pod DOS
a ja potrzebuje odwrotnie z nc 500 na r321.
Moje pytanie czy znacie program ktory umozliwi mi konwersje programow z NC500 do ISO. Sterownik NC500 zapisuje program x.PAN
Potrafie z ISO zrobic .PAN ale nie wiem jak zrobic z PAN -> ISO moze wiecie ?
Posiadam programy sterujace NC410 i NC500 pod PC
Pracuje na maszynach firmy BIESSE to:
r321 (ta pracuje pod linux)
r22 tu jest program sterujacy nc500
i rover 20 a tu mamy nc410
programy nc410 i nc500 sa podobne ale programy napisane na nc500 nie dzialaja pod nc410.
Faktycznie program nc500 potrafi odczytac dxf ale tylko z r13 nowszego nie.
wiem ze na dyskach instalacujnych z r321 sa programy ktore umozliwia przeniesienie dxf na biesa r321 ale sa to programy PLATNE bez kosci nie odpalisz programu .
A jeszcze jedno jest mozliwosc zapisania programu z r321 jako plik TXT
i mozesz go przeniesc na do nc500 (jest widoczne na dyskietkach) pod DOS
a ja potrzebuje odwrotnie z nc 500 na r321.
Moje pytanie czy znacie program ktory umozliwi mi konwersje programow z NC500 do ISO. Sterownik NC500 zapisuje program x.PAN
Potrafie z ISO zrobic .PAN ale nie wiem jak zrobic z PAN -> ISO moze wiecie ?
Posiadam programy sterujace NC410 i NC500 pod PC
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
ja mam natomiast inny problem
spotkałem sie z maszyną Biesse 336 ze sterowaniem CNI RT 480.
problem polega na tym ze strasznie długo zchodzi wczytanioe programu na maszyne z dyskietki
przeczytałem ze te maszyny pracuja na linuxie. moze trzeba utworzyc dyskietke z systemem plików pod linuxa i wtedy spróbować ?? lub moze wymienic flopa ??
ktos spotkał sie moze z takim problemem ??
jestem nowy w tych sprawach (ale od czegos trzeba zacząć
)
z góry dzienki za odpowiedz
spotkałem sie z maszyną Biesse 336 ze sterowaniem CNI RT 480.
problem polega na tym ze strasznie długo zchodzi wczytanioe programu na maszyne z dyskietki

ktos spotkał sie moze z takim problemem ??
jestem nowy w tych sprawach (ale od czegos trzeba zacząć

z góry dzienki za odpowiedz