Programowanie cad/cam

Programowanie zdalne

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5619
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Programowanie cad/cam

#31

Post napisał: tuxcnc » 14 sty 2022, 13:34

Majster70 pisze:
14 sty 2022, 08:45
Niekoniecznie, możesz puścić liczenie w tle i brać się za następną operację, przy przynajmniej na co poniektórych Cam-ach jest taka opcja.
Tu nie chodzi o opcję, tylko o wielowątkowość.
Jeżeli program CAM potrafi zatrudnić wszystkie rdzenie na 100%, to na takim komputerze trudno będzie pasjansa postawić...
Natomiast wiele starszych programów nie ma zaimplementowanej wielowątkowości, i na dobrym komputerze
da się uruchomić kilka podobnych zadań bez utraty wydajności.
Zakładam jednak że użytkownik, którego wypowiedź skomentowałem, jest superprofesjonalistą, ma superprofesjonalny sprzęt i superprofesjonalne oprogramowanie, więc pozostaje tylko postawienie drugiego komputera, żeby sobie w pracy nie dłubał w nosie...



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 7359
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Programowanie cad/cam

#32

Post napisał: WZÓR » 14 sty 2022, 19:15

xyzabc-cnc-cam pisze:
13 sty 2022, 21:14
WZÓR pisze:
13 sty 2022, 11:12
xyzabc-cnc-cam pisze:
11 sty 2022, 22:20


Tak wiem i jest to nie możliwe.program CAM też potrzebuje czasu żeby przeliczyć . Wiem co piszę bo codziennie wykonuje programy CAM 90%to formy

.....
Obrazek
Ile czasu zajęłoby Ci wykonanie programu dla jednej z sześciu wkładek widocznych na zdjęciu?
Nie wiem jak Ty wykonujesz programy , ale jak dla mnie program dla jednej wkładki i 5 razy G10 załatwia sprawę.

p.s.
A jak CAM przelicza , to siedzisz czy leżysz? :)

Mariusz.
To zależy od pogody , ale co bym nie robil jak program liczy to szef mi za to płaci :)
Nie obchodzi mnie to , że Ci płaci ...... , ja też za darmo nie pracuję.

Obrazek

termoformowanie-poszukuje-wykonawcy-t108434.html

Jesteś w stanie powiedzieć (+/-) ile czasu trwa przeliczanie ścieżki 20 jednakowych gniazd frezowanych po ściance wewnętrznej po stożku frezem kulistym o zejściu w osi Z o wartość 0.05mm do samego dna płytki ?

P.s.
Fakt , wielu programistów w ten sposób do roboty podchodzi ..... , aby posiedzieć.

j/w napisałem - program na jedno gniazdo i dalej G10 ...... , ale w ten sposób nie posiedzisz.

Więc CAM nie potrzebuje tak na prawdę dużo czasu aby przeliczyć ..... , również w tym przypadku.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


xyzabc-cnc-cam
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 12
Posty: 76
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Programowanie cad/cam

#33

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 14 sty 2022, 19:43

WZÓR pisze:
14 sty 2022, 19:15
xyzabc-cnc-cam pisze:
13 sty 2022, 21:14
WZÓR pisze:
13 sty 2022, 11:12

Obrazek
Ile czasu zajęłoby Ci wykonanie programu dla jednej z sześciu wkładek widocznych na zdjęciu?
Nie wiem jak Ty wykonujesz programy , ale jak dla mnie program dla jednej wkładki i 5 razy G10 załatwia sprawę.

p.s.
A jak CAM przelicza , to siedzisz czy leżysz? :)

Mariusz.
To zależy od pogody , ale co bym nie robil jak program liczy to szef mi za to płaci :)
Nie obchodzi mnie to , że Ci płaci ...... , ja też za darmo nie pracuję.

Obrazek

termoformowanie-poszukuje-wykonawcy-t108434.html

Jesteś w stanie powiedzieć (+/-) ile czasu trwa przeliczanie ścieżki 20 jednakowych gniazd frezowanych po ściance wewnętrznej po stożku frezem kulistym o zejściu w osi Z o wartość 0.05mm do samego dna płytki ?

P.s.
Fakt , wielu programistów w ten sposób do roboty podchodzi ..... , aby posiedzieć.

j/w napisałem - program na jedno gniazdo i dalej G10 ...... , ale w ten sposób nie posiedzisz.

Więc CAM nie potrzebuje tak na prawdę dużo czasu aby przeliczyć ..... , również w tym przypadku.

Mariusz.
Nie wiem, do czego zmierza ten temat ? Gdzieś już pisałem ja pracuję na trzech monitorach jednocześnie trzy części jak jedno liczy robię następne .
A to, co jest pokazane na zdjęciu to raczej pod produkcję się zalicza nie pod formy, a to duża różnica , dlatego pewnie nie wiesz ile zajmuje wykonanie formy .
A to, co na zdjęciu jest to nie wiem, po co kombinować na takie coś pewnie wystarczy 30 minut .
1 wiercenie
2 Trochoidalna obróbka
3 kontur na maszynie 5 osi bo tylko takie posiadam :)
4 takie części to dzieci wykonują bez CAM :)

Dodane 7 minuty 45 sekundy:
tuxcnc pisze:
13 sty 2022, 21:31
xyzabc-cnc-cam pisze:
13 sty 2022, 21:14
jak program liczy to szef mi za to płaci :)
A powinien postawić Ci drugi komputer...
Nie musi mam trzy programy na jednym otwarte .
Do tego 4 maszyny 5osi
Jak tego mało to mogę jeszcze wymieniać
Sam od podstaw wykonuje formy , pasuje ?

Dodane 7 minuty 29 sekundy:
tuxcnc pisze:
14 sty 2022, 13:34
Majster70 pisze:
14 sty 2022, 08:45
Niekoniecznie, możesz puścić liczenie w tle i brać się za następną operację, przy przynajmniej na co poniektórych Cam-ach jest taka opcja.
Tu nie chodzi o opcję, tylko o wielowątkowość.
Jeżeli program CAM potrafi zatrudnić wszystkie rdzenie na 100%, to na takim komputerze trudno będzie pasjansa postawić...
Natomiast wiele starszych programów nie ma zaimplementowanej wielowątkowości, i na dobrym komputerze
da się uruchomić kilka podobnych zadań bez utraty wydajności.
Zakładam jednak że użytkownik, którego wypowiedź skomentowałem, jest superprofesjonalistą, ma superprofesjonalny sprzęt i superprofesjonalne oprogramowanie, więc pozostaje tylko postawienie drugiego komputera, żeby sobie w pracy nie dłubał w nosie...
Nie siedzę w pracy uwierz .
Tak mam
I9
64ramy
NVIDIA quadro RTX 4000
Komputer ma już 2 lata nie długo przyjdzie czas na wymianę .procesor nie schodzi ze 100% .
Program mam SolidCam i Hypermill ,
Raczej zostanę przy Hypermill o ile dla szefa nie będzie za drogi .
Mam formy gdzie programy zajmują po 90 gb .


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 851
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Programowanie cad/cam

#34

Post napisał: Pneumokok » 14 sty 2022, 19:52

Ooo zaczęły się wycieczki osobiste i obrażanko :). Tux się przyczepił, bo wydźwięk Twojej wypowiedzi był negatywny czyli: że jak soft Ci przelicza, to nic nie robisz. Zamiast sprostować to dodajesz do pieca.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 347
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Programowanie cad/cam

#35

Post napisał: JacekBelof » 14 sty 2022, 19:56

WZÓR pisze:Jesteś w stanie powiedzieć (+/-) ile czasu trwa przeliczanie ścieżki 20 jednakowych gniazd frezowanych po ściance wewnętrznej po stożku frezem kulistym o zejściu w osi Z o wartość 0.05mm do samego dna płytki ?


To chyba nie za dobry przykład... w HH to jest jakieś 10-15 minut z palca - cykl na kieszeń prostokątną, zgrubnie normalnie, na gotowo w pętli z Q-parametrem, całość napisana po M30 i wywoływana jako podprogram w połączeniu z przecunięciem układu współrzędnych... w sumie nie program nie powinien przekroczyć 100 linii.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


xyzabc-cnc-cam
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 12
Posty: 76
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Programowanie cad/cam

#36

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 14 sty 2022, 20:42

Pneumokok pisze:
14 sty 2022, 19:52
Ooo zaczęły się wycieczki osobiste i obrażanko :). Tux się przyczepił, bo wydźwięk Twojej wypowiedzi był negatywny czyli: że jak soft Ci przelicza, to nic nie robisz. Zamiast sprostować to dodajesz do pieca.
Lubię tak nie którzy silnie się denerwują . A to tylko o 30 minut chodziło :)

Dodane 8 minuty 24 sekundy:
Jesteś w stanie powiedzieć (+/-) ile czasu trwa przeliczanie ścieżki 20 jednakowych gniazd frezowanych po ściance wewnętrznej po stożku frezem kulistym o zejściu w osi Z o wartość 0.05mm do samego dna płytki ?

Co do tego to po zdjęciu widzę że chodzi ci że kieszenie idą po stożku gdzieś 3° do 5° ( nie widać dobrze na zdjęciu ) ale jak jest tyle to po co ap 0.05? Tyle to można dać na freza Torus R0.5 mm

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 7359
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Programowanie cad/cam

#37

Post napisał: WZÓR » 14 sty 2022, 21:32

xyzabc-cnc-cam pisze:
14 sty 2022, 19:50

Nie wiem, do czego zmierza ten temat ? .....
Chcę Tobie udowodnić , że program na formę jaką przedstawił autor tematu i ja robi się w mniej niż 30 minut , co w poniższym poście zaprzeczyłeś.
xyzabc-cnc-cam pisze:
11 sty 2022, 22:20
Pneumokok pisze:
11 sty 2022, 16:27
xyzabc-cnc-cam pisze:Dzisiaj daje 10tys euro że podobnego detalu nikt nie wykona w 30 minut

Chodzi o czas pisania programu, a nie o czas obróbki...
Tak wiem i jest to nie możliwe.program CAM też potrzebuje czasu żeby przeliczyć . Wiem co piszę bo codziennie wykonuje programy CAM 90%to formy

.....
xyzabc-cnc-cam pisze:
14 sty 2022, 20:42
.....
Jesteś w stanie powiedzieć (+/-) ile czasu trwa przeliczanie ścieżki 20 jednakowych gniazd frezowanych po ściance wewnętrznej po stożku frezem kulistym o zejściu w osi Z o wartość 0.05mm do samego dna płytki ?

Co do tego to po zdjęciu widzę że chodzi ci że kieszenie idą po stożku gdzieś 3° do 5° ( nie widać dobrze na zdjęciu ) ale jak jest tyle to po co ap 0.05? Tyle to można dać na freza Torus R0.5 mm
Nie widać , bo foto zrobione przed tą operacją.
.... , jakbym miał wtedy Torusa , to obróbka poszłaby jeszcze szybciej ( co nie zmienia znacznie czasu pisania programu).
Kulisty schodzi znacznie niżej.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


xyzabc-cnc-cam
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 12
Posty: 76
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Programowanie cad/cam

#38

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 14 sty 2022, 22:01

Ok to ja odpadam nie dam rady wykonać w takim czasie takiego detalu .

To jaki stożek był ?
I jaka średnica freza ?
Bo chyba źle się rozumiemy , jak tam było 5° plus minus to szybciej jest kulistym chodzi o ap

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 7359
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Programowanie cad/cam

#39

Post napisał: WZÓR » 15 sty 2022, 08:59

xyzabc-cnc-cam pisze:
14 sty 2022, 22:01
Ok to ja odpadam nie dam rady wykonać w takim czasie takiego detalu .

To jaki stożek był ?
I jaka średnica freza ?
Bo chyba źle się rozumiemy , jak tam było 5° plus minus to szybciej jest kulistym chodzi o ap
WZÓR pisze:
14 sty 2022, 21:32
.....
Kulisty schodzi znacznie niżej.

Mariusz.
Literówka ,, niżej" ..... , chodziło mi o wolniej.
Przy ustawianiu parametrów na frez stosuję fz na ząb .

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


xyzabc-cnc-cam
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 12
Posty: 76
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: Programowanie cad/cam

#40

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 15 sty 2022, 16:28

WZÓR pisze:
15 sty 2022, 08:59
xyzabc-cnc-cam pisze:
14 sty 2022, 22:01
Ok to ja odpadam nie dam rady wykonać w takim czasie takiego detalu .

To jaki stożek był ?
I jaka średnica freza ?
Bo chyba źle się rozumiemy , jak tam było 5° plus minus to szybciej jest kulistym chodzi o ap
WZÓR pisze:
14 sty 2022, 21:32
.....
Kulisty schodzi znacznie niżej.

Mariusz.
Literówka ,, niżej" ..... , chodziło mi o wolniej.
Przy ustawianiu parametrów na frez stosuję fz na ząb .

Mariusz.
A jest jakieś inne stosowanie jak Fz :) np: torus D8 R0.5 a frez kulisty D8 zrobi to znacznie szybciej . Co ty piszesz albo ja nie rozumiem , albo ty za bardzo nie wiesz jak stosować ap do uzyskania odpowiedniej powieszczni

Dodane 2 minuty 29 sekundy:
I ty twierdzisz że zrobisz taki detal w 30 minut , jak ty stosujesz do freza kulistego ap 0.05 :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”