program

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
lordbartosz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 12 paź 2010, 19:57
Lokalizacja: Chicago

program

#1

Post napisał: lordbartosz » 16 lis 2010, 02:51

mam pytanie czy ktos z was wie jak rospoznac jaka seria fanuc- a jest jak mozna rozpoznac ze to jest ten system kontrolujacy maszyne?? gdzie to mozna znales na maszynie bo mamy maszynke a zadnych ksiazek z nia nie ma i nie wiem wlasnie jak by to znalesc z czym mam doczynienie
dzieki za odpowiedzi



Tagi:


mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 699
Rejestracja: 16 gru 2008, 09:16
Lokalizacja: Dzierżoniów

#2

Post napisał: mdg » 16 lis 2010, 10:15

Zaraz przy uruchomieniu maszyny powinna się pokazać na ekranie wersja sterowania (na krótko, ale się pokazuje).
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC


tomi33
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 84
Rejestracja: 03 lut 2008, 09:55
Lokalizacja: centralna polska

#3

Post napisał: tomi33 » 16 lis 2010, 19:21

na początek zrób zdjęcie monitora i szafy i wrzuć na forum
to napiszę ci co sprawdzić jaki to fanuc

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 646
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

#4

Post napisał: marchru » 17 lis 2010, 01:36

menu start i programy. Jeśli na masyznie jest windows to po prostu zobacz co jest zainstalowane.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"


mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 699
Rejestracja: 16 gru 2008, 09:16
Lokalizacja: Dzierżoniów

#5

Post napisał: mdg » 17 lis 2010, 17:55

marchru pisze:Jeśli na masyznie jest windows to po prostu zobacz co jest zainstalowane.
Skoro nie mają dokmentacji, to chyba jakiś zabytek sprzed 20 lat.
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC


Autor tematu
lordbartosz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 12 paź 2010, 19:57
Lokalizacja: Chicago

#6

Post napisał: lordbartosz » 18 lis 2010, 00:00


Skoro nie mają dokmentacji, to chyba jakiś zabytek sprzed 20 lat
no byla dokumentacja ale poprzedni operator co naniej robil wziol do domu i nigdy nie oddal no a teraz w pi***lu siedzi i nikt nie wie gdzie jest jak sterowac ani nic a tokarka to lathe Takisawa TS-40 fanuck jesli ktos by wiedzial jaki to mugly by byc uklad sterujacy dzieki z gory

[ Dodano: 2010-11-18, 00:00 ]
"Skoro nie mają dokmentacji, to chyba jakiś zabytek sprzed 20 lat"

no byla dokumentacja ale poprzedni operator co naniej robil wziol do domu i nigdy nie oddal no a teraz w pi***lu siedzi i nikt nie wie gdzie jest jak sterowac ani nic a tokarka to lathe Takisawa TS-40 fanuck jesli ktos by wiedzial jaki to mugly by byc uklad sterujacy dzieki z gory

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 646
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

#7

Post napisał: marchru » 18 lis 2010, 01:42

wyszukiwarka podpowiada, że to może być Fanuc 6TB lub 6T
sprawdź date produkcji i napisz maila do producenta.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"


Autor tematu
lordbartosz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 12 paź 2010, 19:57
Lokalizacja: Chicago

#8

Post napisał: lordbartosz » 01 gru 2010, 01:15

o ok a jak bym uzywal otpatrzywal np z innych manualsow z takimi samymi ?t or ?tb koncowkami czy byla by jakas roznica ?? a jesli tak to jaka ??


radeko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 299
Rejestracja: 20 lut 2009, 20:17
Lokalizacja: -;)

#9

Post napisał: radeko » 08 gru 2010, 00:33

Z kontrolerem Fanuc tak zazwyczaj bywa, że każda wersja różni się i jest opcjonalna. Wszystko zależy od zapłaconych pieniążków za system, a później się rozszerza kodami jego funkcjonalność.
Możesz się spotkać z dwoma identycznymi sterowaniami na różnych tokarkach, a na jednej nie będą działać np. cykle z grupy G70- 79 a na innych z grupy G80- 92 ...
Znam bardzo dobrze niemieckiego serwisanta Fanuc-a i wszystko mi wytłumaczył na czym to polega i jak upgradować sterownik.
Nawet jak się dowiesz co to za numer kontrolera i tak tylko metodą prób przekonasz się na co pozwala, jakie cykle przyjmuje, ile narzędzi w tablicy itd :)


Lebele
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 30 lip 2010, 10:25
Lokalizacja: Białystok

#10

Post napisał: Lebele » 29 mar 2017, 17:41

Podepnę się do tematu żeby nie zaczynać nowego, bo mam taki sam problem.
Frezarka to Mori Seiki MSC-504. Przypatrywałem się przy uruchamianiu ale nie widziałem żeby pokazywało jaki to system.
Może dla podpowiedzi dodam że cykl frezowania otworu to G306 a cykl po okręgu (wiercenia, gwintowania itp) to G300.
Załączam fotkę pulpitu.
Dodatkowo mam jeszcze jeden problem dotyczący zmiennych.
W zakładce offset ->macro znajdują się zmienne od 0 do 999 lub (499
Nie wiem czy, gdzie i czy w oglóle mogę znaleźć zmienne odpowiadające średnicom (promieniom) narzędzi. Próbowałem wpisywać
#1=#2401 ale pojawił się błąd nie pamiętam jaki.
Co zrobić i jak żeby pod z jakąś zmienną zczytać wartość z tabeli narzędzi.
PLEASE #ELP ME :roll: Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”