program r3

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

program r3

#1

Post napisał: maxadi » 11 kwie 2015, 13:29

mam do napisania program na detal s rysunku na dole ale mam problem z promieniem r3 gdysz nie wiem czy dobrze umieściłem linijki żeby wykonywało dany r oto program

G54
M71 T1111
GO X135,0 Z 0,0
M0
G50 S2500
G96 S200M4
M8
G1 X-1,0 F0,15
G1 Z1,0
G0 X128,0
G71 P10 Q20 U1 F0,18
G2 X63,0 Z-60,0 R3
G1 G40
N10 G0 X60,0
G1X60,0 Z-60,0
N20 X135,0
G0 X170,0 Z100,0
M1
M71 T1111
GO X80.0 Z0,0
X60,0 Z-57,0
G70 P10 Q20 U1,0 F0,1 M8
G2X63,0 Z-60,0 R3
G1 X135,0
GO X170,0 Z100,0
M30

dodam że na symulatorze w maszynie nie widzę jak robi tego r a sterowanie fanuc OI D



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7019
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 11 kwie 2015, 20:03

:roll:
jakoś Twój program nie mogę ogarnąć.

p.s.
Na foto fragment konturu (brak końca programu) gdyż na rysunku brak wymiaru.

http://zapodaj.net/4c41c778fb461.jpg.html

Mariusz.


Autor tematu
maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

#3

Post napisał: maxadi » 11 kwie 2015, 23:27

a jak ty byś to napisał i czemu brak końca programu

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7019
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 12 kwie 2015, 10:36

maxadi pisze:a jak ty byś to napisał i czemu brak końca programu
Przeczytaj raz jeszcze co wyżej napisałem.
maxadi pisze:...

dodam że na symulatorze w maszynie nie widzę jak robi tego r a sterowanie fanuc OI D
A ja dodam , że na moim symulatorze w ogóle nic nie wychodzi.
Twój program ma rażące błędy ...... , usuń z niego ,,O'' , gdyż pisze się G0 , a nie GO
..... przecinki też zamień na kropki.

Widzę , że w programie masz G40 ..... , a w którym miejscu tę kompensację włączyłeś?
.... cykli jak widzę , też nie potrafisz do końca używać.

Mariusz.


Autor tematu
maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

#5

Post napisał: maxadi » 12 kwie 2015, 14:38

Cykli sie dopiero ucze wiec jest z tym kiepsko
Wczesniej pisałem proste programy bez cykli i r a mam kilka detali do wykonania z r i nieumiem sobie z tym poradzić

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7019
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 12 kwie 2015, 20:40

maxadi pisze:Cykli sie dopiero ucze wiec jest z tym kiepsko
Wczesniej pisałem proste programy bez cykli i r a mam kilka detali do wykonania z r i nieumiem sobie z tym poradzić
Chętnie bym Tobie pomógł , ale w dalszym ciągu nie wpisałeś brakującego wymiaru na rysunku.

Mariusz.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#7

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 12 kwie 2015, 21:24

Witam.
Jeśli przyjmiemy że średnica kołnierza wynosi 135mm i jest zatoczona.

%
O0100
G97 S100 M04
G50 S2000
(-------------------------)
( CYKL G71 )
(-------------------------)
T0202
G96 S150
G0 X135 Z5 M8
G1 Z0 F.5
X-1 Z0 F.15
G0 X135 Z5
G71 U2 R1
G71 P100 Q102 U.4 W.2 F.2
N100 G0 X46 Z2 S120
G1 X60 Z-5 F0.2
Z-57
G2 X66 Z-60 R3
G1 X133
X135 Z-61
N102 G40 X138
G0 X170 Z100
(-------------------------)
(CYKL G70 )
(-------------------------)
T0404
G50 S2500
G96 S150
G0 G42 X135 Z5
G70 P100 Q102
G28 U0 W0
M9
M5
M99
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7019
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 12 kwie 2015, 21:37

Krzycho_Wporzo pisze:Witam.
Jeśli przyjmiemy że średnica kołnierza wynosi 135mm i jest zatoczona.

%
O0100
G97 S100 M04
G50 S2000
(-------------------------)
( CYKL G71 )
(-------------------------)
T0202
G96 S150
G0 X135 Z5 M8
G1 Z0 F.5
X-1 Z0 F.15
G0 X135 Z5
G71 U2 R1
G71 P100 Q102 U.4 W.2 F.2
N100 G0 X46 Z2 S120
G1 X60 Z-5 F0.2
Z-57
G2 X66 Z-60 R3
G1 X133
X135 Z-61
N102 G40 X138
G0 X170 Z100
(-------------------------)
(CYKL G70 )
(-------------------------)
T0404
G50 S2500
G96 S150
G0 G42 X135 Z5
G70 P100 Q102
G28 U0 W0
M9
M5
M99
A ja nie kumam w jaki sposób przywołujecie i odwołujecie kompensację.
... , to co widzę wyżej jest jakoś nie po mojemu. :???:

Mariusz.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#9

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 12 kwie 2015, 21:53

Hehe kolega bardzo szczegółowy. :wink:
Więc można przenieść odwołanie na koniec obróbki G70
G0 G40 X170 Z100 :mrgreen:
Oczywiście nie to było problemem autora ale..........
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7019
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#10

Post napisał: WZÓR » 12 kwie 2015, 22:45

Krzycho_Wporzo pisze:Hehe kolega bardzo szczegółowy. :wink:
Więc można przenieść odwołanie na koniec obróbki G70
G0 G40 X170 Z100 :mrgreen:
Oczywiście nie to było problemem autora ale..........
Heee
Już kumam .... , ale ja to troszkę inaczej rozpisuję.

p.s.
.... , ale G80 po zamknięciu cyklu chyba wszystkich obowiązuje . :mrgreen:

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”