program r3

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

#11

Post napisał: maxadi » 12 kwie 2015, 23:21

ma być fi119h7 ale to bedzie zrobione w drugiej operacji a co do odwołania to zapomniałem dopisac linijki z g42



Tagi:

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#12

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 12 kwie 2015, 23:59

WZÓR pisze: .... , ale G80 po zamknięciu cyklu chyba wszystkich obowiązuje . :mrgreen:
Może na sterowaniu Haas tak, ale na tokarce na FANUCu niekoniecznie :lol:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7015
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#13

Post napisał: WZÓR » 13 kwie 2015, 10:24

maxadi pisze:ma być fi119h7 ale to bedzie zrobione w drugiej operacji a co do odwołania to zapomniałem dopisac linijki z g42
Proszę bardzo ..... , poćwicz sobie;

http://zapodaj.net/5e39b06b5d48b.jpg.html

http://zapodaj.net/5482ccead2a75.jpg.html

p.s.

A jednak kompensację załącza się w innym miejscu (patrz; cykl G71)

Mariusz.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#14

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 13 kwie 2015, 13:07

WZÓR pisze:p.s.
A jednak kompensację załącza się w innym miejscu (patrz; cykl G71)
I dwa przykłady jak załączyć kompensację naroża w cyklu wykańczającym G70




Lecz w ani jednym przykładzie nie znalazłem odwołania cyklu G80 przy toczeniu cyklem G70/G71 :wink:
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

#15

Post napisał: maxadi » 13 kwie 2015, 15:51

Krzycho_Wporzo pisze:Witam.
Jeśli przyjmiemy że średnica kołnierza wynosi 135mm i jest zatoczona.

%
O0100
G97 S100 M04
G50 S2000
(-------------------------)
( CYKL G71 )
(-------------------------)
T0202
G96 S150
G0 X135 Z5 M8
G1 Z0 F.5
X-1 Z0 F.15
G0 X135 Z5
G71 U2 R1
G71 P100 Q102 U.4 W.2 F.2
N100 G0 X46 Z2 S120 wywala błąd krztałt do obrubki wykonczającej
G1 X60 Z-5 F0.2
Z-57
G2 X66 Z-60 R3
G1 X133
X135 Z-61
N102 G40 X138
G0 X170 Z100
(-------------------------)
(CYKL G70 )
(-------------------------)
T0404
G50 S2500
G96 S150
G0 G42 X135 Z5
G70 P100 Q102 niedostępne polecenie
G28 U0 W0
M9
M5
M99
Sotki ale ten program niedziała w tych linijkach występują błędy kturych niemoge skasować

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#16

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 13 kwie 2015, 17:20

Czy w tabeli narzędziowej masz wpisany promień płytki oraz położenie ostrza ?
Ten program który przedstawiłem był bez odwołania kompensacji i średnicą kołnierza 135 a nie 119 więc proponuje sprawdzić ten po wpisaniu danych do tabeli narzędziowej np:

R=1.0
P=3

%
O0100
G97 S100 M04
G50 S2000
(-------------------------)
( CYKL G71 )
(-------------------------)
T0202
G96 S150
G0 X125 Z5 M8
G1 Z0 F.5
X-1 Z0 F.15
G0 X125 Z5
G71 U2 R1
G71 P100 Q102 U.4 W.2 F.25
N100 G0 X46 Z2 S120
G1 X60 Z-5 F0.15
Z-57
G2 X66 Z-60 R3
G1 X117
X119 Z-61
N102 X125
G0 X170 Z100
(-------------------------)
(CYKL G70 )
(-------------------------)
T0404
G96 S180
G0 G42 X125 Z5
G70 P100 Q102
G0 G40 X170
G28 U0 W0
M9 M5
M99


Autor tematu
maxadi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:49
Lokalizacja: racibórz

#17

Post napisał: maxadi » 15 kwie 2015, 16:50

Program napisany po małych poprawkach programu krzycha
dałem rady obydwum kliknełem pomógł

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”