Program na teoretycznie prosty kontur

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
ozi 24
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 10 lis 2014, 19:02
Lokalizacja: Radom

Program na teoretycznie prosty kontur

#1

Post napisał: ozi 24 » 24 mar 2015, 23:26

Witam serdecznie!
Czy mógł bym prosić o napisanie programu na teoretycznie prosty kontur detalu z rysunku?
Oraz o krótkie wyjaśnienie zastosowanej metody?
Mam problem z płynnym przejściem niepełnego promienia R4 w promienień R10.
Załączniki
detal.jpg



Tagi:


msawiko
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 48
Rejestracja: 02 gru 2012, 01:24
Lokalizacja: Łomianki

#2

Post napisał: msawiko » 25 mar 2015, 09:56

Potrzebujesz znać współrzędne punktu przegięcia krzywej - styku łuków. Znasz współrzędne środków obu okręgów i wiesz że punkt przegięcia leży na odcinku łączącym środki okręgów. Z nachylenia prostej która środki łuków wyznaczasz kąt końca łuku (opasania) o promieniu R4 i mając kąt z równania okręgu wyznaczyć współrzędne tego punktu.

Szybsza metoda to narysować to w CAD i odczytać. Pracuje właśnie nad czymś i chciałem to narysować i Ci podać ale wymiarowanie mnie zmyliło. jeśli prawidłowo rozumiem twój rysunek to Pierwszy łuk w lewym dolnym rogu ma środek w 4;4 to lewy R10 ma środek w -4,33;15,25. Punk przegięcia na łączeniu tych łuków to 1,62;7,21. przedmiot jest symetryczny więc resztę wyznaczysz bez problemu.

Mając te dane napisanie G kodu to już nie problem.


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1268
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#3

Post napisał: zibi » 25 mar 2015, 10:50

Dla zainteresowanych...
trzeba zawsze wymiarować do 3 miejsc po przecinku gdy che się robić kontur na CNC a nie do jednego miejsca. Rozrysowałem to, przyjmując niektóre wymiary jako ważne , inne trzeba było zmienić.
Obrazek
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
ozi 24
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 10 lis 2014, 19:02
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: ozi 24 » 25 mar 2015, 21:21

Problem rozwiązany bez zmieniania jakichkolwiek wymiarów!
Zero przyjąłem w środku detalu.
A rysunek nie jest mojego autorstwa.

TOOL CALL 1 Z S1400
M6 M1
L X0 Y-25 Z20 R0 F25000 M3
L Z-11 F1000
L Y-15,25 RL F200
L X-21,2
CC X-21,2 Y-11,25
C X-23,8353 Y-8,2409 DR-
CC X-29,5 Y+0
C X-23,8353 Y+8,2409 DR+
CC X-21,2 Y+11,25
C X-21,2 Y+15,25 DR-
L X21,2
CC X+21,2 Y+11,25
C X+23,8353 Y+8,2409 DR-
CC X+29,5 Y+0
C X+23,8353 Y-8,2409 DR+
CC X+21,2 Y-11,25
C X+21,2 Y-15,25 DR-
L X0
L Y-25
M25 M2


edo81
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 67
Rejestracja: 09 kwie 2007, 10:44
Lokalizacja: Slask

#5

Post napisał: edo81 » 25 mar 2015, 21:47

Witam
Nie wiem na jakim kolega robi sterowaniu ale na 530 jest możliwość programowania takich rzeczy przy pomocy "FK". W razie czego mogę zamieści program wykonany prze pomocy "FK".
Pozdrawiam


Autor tematu
ozi 24
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 10 lis 2014, 19:02
Lokalizacja: Radom

#6

Post napisał: ozi 24 » 25 mar 2015, 22:21

edo81 jeśli możesz to zamieść taki program z jakimś drobnym wyjaśnieniem sposobu używania parametru FK


edo81
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 67
Rejestracja: 09 kwie 2007, 10:44
Lokalizacja: Slask

#7

Post napisał: edo81 » 26 mar 2015, 13:47

Zobacz sobie program jak wyglada :-) jak by czegos nie rozumial to ci opisze co i jak :-)
Obrazek
Załączniki

[Rozszerzenie h zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]



gulonsza
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 17 wrz 2013, 17:03
Lokalizacja: ck

#8

Post napisał: gulonsza » 26 mar 2015, 22:42

Ja mam małe pytanko do programu. Co oznacza funkcja "FSELECT1" i jak ją wstawić z klawiatury bo nie mogę znaleźć. Resztę jakoś ogarniam.


Loser
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 242
Rejestracja: 06 lip 2007, 21:27
Lokalizacja: Nienack

#9

Post napisał: Loser » 26 mar 2015, 22:55

gulonsza pisze:Ja mam małe pytanko do programu. Co oznacza funkcja "FSELECT1" i jak ją wstawić z klawiatury bo nie mogę znaleźć. Resztę jakoś ogarniam.
FSELECT to jest wybór rozwiązania, podczas pisania programu oprogramowanie samo daje ci wybór jednego z dwóch rozwiązań konturu. To się pojawia autoamtycznie.

Awatar użytkownika

DRAGOO
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 168
Rejestracja: 17 wrz 2012, 08:59
Lokalizacja: POLSKA

#10

Post napisał: DRAGOO » 27 mar 2015, 10:53

A jak obrobić owy detal np z większego materiału czyli fr zgr i na gotowo ?

[ Dodano: 2015-03-27, 14:21 ]
Z ciekawości przepisałem to na symulator i mam problem z tym FSELECT1 symulator nie daje mi takiego wyboru pytanie dlaczego ? później napisałem to na swojej maszynie iTNC530 i tez nie daje mi takiego wyboru to co jest nie tak

[ Dodano: 2015-03-27, 15:50 ]
Problem z FSELECT rozwiązałem mianowicie trzeba z grafiki 3 linie przejść na grafika ale dalej mam problem z konturem otwartym frezowanym z większego materiału :neutral:
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”