Program do tworzenia PCB dla początkujących
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Program do tworzenia PCB dla początkujących
Hej.
JacekBelof - pewnie że robią takie zasilacze.
To kwestia przemyślenie konstrukcji , doświadczenia .itp.
Też bym zrobił - tylko w jakim celu ?
Bo jakoś nie widzę.
Przykład - https://agurk.dk/bjarke/projects/powers ... a%20sheets
Takie to proste? - no nie wiem .
Tak do 10A to spoko - potem mogą być różne trudności.
Ale jak Kol. ma taką " zajawkę" - to do dzieła.
pzd.
JacekBelof - pewnie że robią takie zasilacze.
To kwestia przemyślenie konstrukcji , doświadczenia .itp.
Też bym zrobił - tylko w jakim celu ?
Bo jakoś nie widzę.
Przykład - https://agurk.dk/bjarke/projects/powers ... a%20sheets
Takie to proste? - no nie wiem .
Tak do 10A to spoko - potem mogą być różne trudności.
Ale jak Kol. ma taką " zajawkę" - to do dzieła.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
No 16A to jest jedynie max prąd większego transformatora jaki posiadam i myśle kupić drugi identyczny na połówkę minusową, sam zasilacz może być na niższe prądy, o ile to wystarczy żeby zasilić 150 watowa końcówkę audio na dwóch tda7294. Tu są schody, bo moc w tych zestawach audio liczy się niby jakoś inaczej, ona zależy od wielu czynników na których się nie znam:) dlatego wolę mieć jej zapas, co by mi nic z dymem nie poszło. Jeśli ten mniejszy transformator styknie (mniejszy czyli 2x25v, 6,5A) to i mniejszy zasilacz ujdzie, bo wiekszych wzmacniaczy niż ten obecny 2x150w robić nie planuję
.
Spytacie po co kupiłem takie potężne trafo - ot proste, okazja cenowa i tyle
. Kosztowało tyle co trafa o połowę słabsze.

Spytacie po co kupiłem takie potężne trafo - ot proste, okazja cenowa i tyle

Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Czy ja dobrze zrozumiałem że chcesz zrobić ultra niskoszumny zasilacz po to, żeby testować na niej końcówkę mocy na opartą klocku, który sam w sobie szumi jak cholera? Przecież to się nie trzyma kupy, kolejny kretyński bełkot, tak samo jak reszcie Twoich tematów...
Jeśli o same zasilacze chodzi to gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie na temat ich budowy to przyjąłbyś już dawno do wiadomości, to co Ci nadwyraz cierpliwi koledzy sugerują - robienie zasilacza liniowego na zwykłym transformatorze z regulacją od 1,5V i prądem do 16A to bardzo głupi pomysł, bo przy niższych napięciach wyjściowych będziesz miał grzejnik a nie zasilacz... W profesjonalnych konstrukcjach żeby ograniczyć straty mocy stosuje się transformator z wieloma wyjściami i uzwojenia przełącza się przekaźnikami.
Wracając do sedna tematu to dotyczy on programu do projektowania płytek, ale jak zwykle robisz śmietnik jak w każdym swoim temacie pisząc wszędzie o wszystkim...
Ja używam programu, którego nikt tu jeszcze nie wymienił - Sprint Layout 6.0. Ma bardzo duże możliwości, ale jak z każdym programem trzeba poświęcić mu trochę czasu żeby go poznać.
Pozdrawiam.
Jeśli o same zasilacze chodzi to gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie na temat ich budowy to przyjąłbyś już dawno do wiadomości, to co Ci nadwyraz cierpliwi koledzy sugerują - robienie zasilacza liniowego na zwykłym transformatorze z regulacją od 1,5V i prądem do 16A to bardzo głupi pomysł, bo przy niższych napięciach wyjściowych będziesz miał grzejnik a nie zasilacz... W profesjonalnych konstrukcjach żeby ograniczyć straty mocy stosuje się transformator z wieloma wyjściami i uzwojenia przełącza się przekaźnikami.

Wracając do sedna tematu to dotyczy on programu do projektowania płytek, ale jak zwykle robisz śmietnik jak w każdym swoim temacie pisząc wszędzie o wszystkim...
Ja używam programu, którego nikt tu jeszcze nie wymienił - Sprint Layout 6.0. Ma bardzo duże możliwości, ale jak z każdym programem trzeba poświęcić mu trochę czasu żeby go poznać.
Pozdrawiam.
-
- Posty w temacie: 6
Ten schemat jest błędny. Coś tam zadziała, ale nie będzie ani stabilizacji napięcia ani kontroli prądu wyjściowego.JacekBelof pisze: ↑03 wrz 2023, 19:46Kiedyś robiłem zasilacz 0-30V 5A na układzie L200, przy czym sam L200 może bodajże 2.5A, więc zostało zastosowane takie rozwiązanie:
Sorki - rysowane "na kolanie".
Jak to zrobić poprawnie jest narysowane w datasheecie układu L200 (ale z tranzystorem PNP).
I właśnie dlatego musi być tuż za mostkiem prostowniczym. I tylko tam może być taki kondensator.
W takim razie najlepsze rozwiązanie dla Ciebie to autotransformator zasilający zwykły niestabilizowany zasilacz transformatorowy.JacekBelof pisze: ↑03 wrz 2023, 19:46Pod pojęciem "regulowany" rozumiem taki wyposażony w pokrętło zmniejszające i zwiększające napięcie na wyjściach.
Sprawdziłeś bez obciążenia. Zrób jeszcze symulację z obciążeniem (oczywiście zmiennym).JacekBelof pisze: ↑03 wrz 2023, 19:46Z tym potencjometrem pytam, gdyż znalazłem taki o mocy 500w, nazywa się to "reostat". Ogólnie według symulatora układ działa, napięcia się zmieniają niezależnie od siebie... Dlaczego potencjometr odpada? Ja wiem, że to będzie się grzało strasznie, taki duży pewnie mniej, ale czy tylko o to chodzi czy coś jeszcze?
Wyjaśnię po co są:JacekBelof pisze: ↑03 wrz 2023, 19:46Właśnie też rozważam jakiś tranzystor mocy, po co 10 małych jak można lepiej jeden duży. I układ prostszy. Po coś są MOSFETy i inne, na bipolarnych świat się nie kończy, a raczej od nich zaczyna.
Do przetwornic i innych układów impulsowych. Prawie nie ma produkowanych MOSFETów dużej mocy dobrze nadających się do pracy liniowej (czyli np. w zasilaczu liniowym, czy we wzmacniaczu liniowym audio). Oczywiście jakoś tam zadziałają, ale gorzej niż by mógł to zrobić tranzystor dedykowany do pracy liniowej.
W przypadku tranzystorów bipolarnych trudniej o taką "dedykację", więc wszystkie się generalnie dobrze nadają do pracy liniowej.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Posiadam autotransformator, kupiłem go z myślą o układach lampowych (v max 260v niby ale mój nawet do 275 wyciąga). Ale on jest nieduży, 2 amperowy to raz, a dwa to nie wyciągnę z jednego uzwojenia napięcia symetrycznego. A to warunek konieczny.
Po namyśle stwierdziłem że wystarczy mi może z 5-7,5A. Srał pies. Do dużych mocy złoże sobie nieregulowany zasilacz. O ile dla napięcia dodatniego znalazłem taki regulator... To z ujemnym jest wielki problem. Znalazłem słownie 2 (!) modele, produkowane dawniej na rynek militarny i praktycznie niedostępne. a na początek zamówiłem 3 amperowy.
Po namyśle stwierdziłem że wystarczy mi może z 5-7,5A. Srał pies. Do dużych mocy złoże sobie nieregulowany zasilacz. O ile dla napięcia dodatniego znalazłem taki regulator... To z ujemnym jest wielki problem. Znalazłem słownie 2 (!) modele, produkowane dawniej na rynek militarny i praktycznie niedostępne. a na początek zamówiłem 3 amperowy.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 6
A po co Ci wyciągać napięcie symetryczne z autotransformatora?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Separacja galwaniczna od sieci jest przereklamowana...