Program do planowania głowicą 50mm

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
stasikk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 15 lut 2017, 13:50
Lokalizacja: Dublin

Program do planowania głowicą 50mm

#1

Post napisał: stasikk » 15 lut 2017, 14:03

Witam, jestem nowicjuszem jeśli chodzi o Fanuca do tego też większość słownictwa znam w języku angielskim.
Mam w firmie maszyne Kitamura 4g na sterowaniu Arumatic mi co jest jak dla mnie niemal identyczne z Fanuc.
Potrzebuje program do planowania głowicą 50mm, po angielsku mówią na to skimming. Nie wiem gdzie to mogę znależć albo jak napisać. Proszę o jakieś wskazowki porady. Wcześniej pracowałem na sterowaniu siemensa i tam to jakies prostrze było.



Tagi:


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 524
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#2

Post napisał: mateu5 » 15 lut 2017, 20:34

Jeśli sterowanie jest identyczne jak Fanuc to cyklu na planowanie nie ma (chyba, że wgrany jest Manual Guide to wtedy jest). Wracając do twojego sterowania to napisz sobie to planowanie za pomocą G1 G0 i po problemie, a jeśli szukasz czegoś bardziej uniwersalnego to możesz sobie taki "cykl" napisać za pomocą programowania parametrycznego.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


piotrasss
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 29 paź 2016, 23:16
Lokalizacja: Bydgoszcz

#3

Post napisał: piotrasss » 16 lut 2017, 12:50

Możesz tez użyć programowania przyrostowego G91 jesli będzie dużo ruchów powtarzalnych . Piszesz jeden przejazd powtarzasz go x razy wedle potrzeby i robi sie samo 😁


grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 237
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

#4

Post napisał: grzeszko » 16 lut 2017, 19:05

albo możesz użyć makro i chłopakom z pracy oczy zbieleją ;)
dopiero się uczę


Autor tematu
stasikk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 15 lut 2017, 13:50
Lokalizacja: Dublin

#5

Post napisał: stasikk » 16 lut 2017, 19:39

Problem w tym ze dopiero zaczynam przygodę z fanuc i nie wiem co to te makro. Jak juz kolega podsunął pomysł to może coś więcej napiszesz co j jak.

[ Dodano: 2017-02-16, 21:43 ]
Poproszę w takim razie o pomoc. Jak by wyglądał przykladowy progam do planowania na blok materiału aluminium 300mm na 300mm i chciałbym zebrać po 1 mm na głębokość 5mm.


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 524
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#6

Post napisał: mateu5 » 16 lut 2017, 22:29

Cykl na planowanie przy użyciu macro (programowanie paramatryczne), masz poniżej.
Cykl wrzucasz do sterownika. A w swoim programie wywołujesz go przez G65 P1111 QTXYSEZWRF , oczywiście do liter wpisujesz odpowiednie wartości.

(Q - STEPOVER IN Z/ DOC)
(T - TOOL DIAMETER)
(X - MATERIAL SIZE -X-)
(Y - MATERIAL SIZE -Y-)
(S - STEPOVER PERCENTAGE)
(E - EDGE HANGOVER AMOUNT)
(Z - Z ZERO/TOP OF STOCK)
(W - END Z)
(R - CLEARANCE PLANE)
(F - FEEDRATE)

W trosce o obrabiarkę testuj w powietrzu.




O1111(FACE MILL MACRO)
(STARTS AT UPPER LEFT CORNER)
(BASED ON X0Y0 MIDDLE OF STOCK)
(IF YOU WANT TO COMPLETELY EXIT)
(OFF STOCK FOR FINISH MAKE YOUR)
(E VARIABLE BIGGER THAN TOOL DIAMETER)
(PROVEN ON NC PLOT ONLY)

(FORMAT G65/G66 QTXYSEZWRF)
(Q = #17 - STEPOVER IN Z/ DOC)
(T = #20 - TOOL DIAMETER)
(X = #24 - MATERIAL SIZE -X-)
(Y = #25 - MATERIAL SIZE -Y-)
(S = #19 - STEPOVER PERCENTAGE)
(E = #8 - EDGE HANGOVER AMOUNT)
(Z = #26 - Z ZERO/TOP OF STOCK)
(W = #23 - END Z)
(R = #18 - CLEARANCE PLANE)
(F = #9 - FEEDRATE)
(*********************************)
(CALCULATE Y STEPOVER AMOUNT)
#100=[#19*.01]*#20
(STORE X AND Y ABSOLUTES)
#101=#5001
#102=#5002
(CALCULATE # OF PASSES)
#103=#25+[#20-#100]
#104=FUP[#103/#100]
#114=#104
(CALCULATE PATTERN)
(CLEARANCE POSITION X LEFT)
#105=#101-[[#24/2.]+1.]
#105=#105-[#20/2.]
(CLEARANCE POSITION X RIGHT)
#106=#101+[[#24/2.]+1.]
#106=#106+[#20/2.]
(HANGOVER POSTION X LEFT)
#115=#101-[[#24/2.]+#8]
#115=#115+[#20/2.]
(HANGOVER POSTION X RIGHT)
#116=#101+[[#24/2.]+#8]
#116=#116-[#20/2.]
(Y INITIAL START)
#107=#102+[[#25/2.]+[#20-#100]]
#107=#107-[#20/2.]
(CALCULATE Z STEPOVER)
#120=ABS[#26]-ABS[#23]
#120=ABS[#120]
IF[[#26*#23]GE0]GOTO1
#120=ABS[#26]+ABS[#23]
N1#121=ROUND[#120/#17]
#122=#120/#121
IF[#122GT[#120/2.]]THEN#122=#120
(RAPID TO MIDDLE OF STOCK)
G0G90X#101Y#102
(GOTO INITIAL CLEARANCE PLANE)
(UPPER LEFT CORNER)
X#105Y#107
Z[#26+.1]
G1Z#26F#9
#123=#5003-#122
(CUT FACE)
WHILE[#121GE1.]DO1
IF[#121EQ0]GOTO1001
G1Z#123F#9
#121=#121-1.
WHILE[#104GE1.]DO2
IF[#104LT1.]GOTO10
#104=#104-1.
G90G1X#116
IF[#104LT1.]GOTO10
G91Y-#100
#104=#104-1.
G90G1X#115
IF[#104LT1.]GOTO10
G91Y-#100
END2
N10
#104=#114
(EXIT OFF STOCK)
IF[#5001GT#101]GOTO100
G90G1X#105
GOTO1000
N100
G90G1X#106
N1000
G0Z[#123+.1]
X#105Y#107
#123=#123-#122
END1
N1001G0Z#18
X#101Y#102
M99
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


piotrasss
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 29 paź 2016, 23:16
Lokalizacja: Bydgoszcz

#7

Post napisał: piotrasss » 17 lut 2017, 16:12

Chcesz zebrac z płaszczyzny 5 mm po 1 mm w "z" czyli w 5 przejazdach tak ? A ile chcesz zbierać w X lub w Y ??


Autor tematu
stasikk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 15 lut 2017, 13:50
Lokalizacja: Dublin

#8

Post napisał: stasikk » 28 lut 2017, 23:52

Blok aluminium o wymiarach powiedzmy dlugosc150 i szerokosc150. Chodziło mi o bardzie prosty program niż to co kolega wyżej napisał.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#9

Post napisał: WZÓR » 01 mar 2017, 07:11

stasikk pisze:.... Chodziło mi o bardzie prosty program niż to co kolega wyżej napisał.
Ale nic prostszego już nie ma.
W zmiennych , na początku programu zmieniasz tylko wartości na jakie potrzebujesz i gitara. :grin:

Mariusz.


grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 237
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

#10

Post napisał: grzeszko » 01 mar 2017, 18:43

ja mam prostszą opcje, zapoznaj sie i jak masz pytania to wal co i jak:

Kod: Zaznacz cały

(blok 150x150)
G90 G10 L2 P1 X-379. Y-448.4 Z-629.6 (Z-629) 

G00 G91 G28 Z0 

N100 (plan D63) 
G00 G91 G28 Z0 
T20 M06 
M88 
S1000 F1500. M03 
G00 G90 G54 G40 X120. Y-70. 
G43 H20 Z100. M08 
G00 Z5 

#1= 4 (Z-POCZATEK) 
N101 G01 Z#1 
G01 X-70 Y-70 
G1 X-70 Y70
G1 X70
G1 Y-30
G1 X-30
G1 Y30
G1 X30
G1 Y0
G1 X-10 
G0 Z5
G00  X120. Y-70. 
#1= #1 - 1 (TU ZMIENIASZ PO ILE MA BRAC W OSI Z) 
IF [ #1 GE 0 ] GOTO101 (JESLI DOJDZIE DO WARTOSCI Z0 PRZECHODZI DALEJ A JESLI NIE WRACA DO N101)
G0 Z200 M9
G0G91G28Z0
G0G91G28X0Y0
M30 
%
dopiero się uczę

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”