[LASER] Program do analizy geomtrii ksztaltow


Autor tematu
yoyer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 441
Rejestracja: 07 sie 2005, 18:22
Lokalizacja: WLKP

[LASER] Program do analizy geomtrii ksztaltow

#1

Post napisał: yoyer » 11 gru 2016, 16:25

Witam serdecznie,

Mam takie pytanie wynikajace z pewnego problemu jaki zaistnial.

Wyslalem kilka ksztaltow na laser i w niektorych przypadkach uslugodawca ma problem z cieciem.
Material jaki tnie to blacha "czarna" grubosci 3mm.
Z tego co mi wiadomo to laser jest firmy Nukon.

Ja osobiscie geometrie do ciecia generuje w Rhinocerosie i eksportuje do DXF lub DWG, nastepnie wysylam na laser.

1) Prosze mi powiedziec czy w jakims programie moge "zbadac" geometrie pod wzgledem tego czy nadaje sie do ciecia na laserze?

2) W jakim formacie najlepiej wysylac geometrie na laser?

3) Czy "splajny" stanowia jakis problem?


Hooah!

Tagi:


Tomasz_K
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 295
Rejestracja: 25 kwie 2012, 15:58
Lokalizacja: ok. Rybnika

#2

Post napisał: Tomasz_K » 11 gru 2016, 18:00

yoyer pisze:Wyslalem kilka ksztaltow na laser i w niektorych przypadkach uslugodawca ma problem z cieciem.
A czy usługodawca zdradził ci jakiego typu są to problemy z cięciem.
Laser się nie mieści czy może nie można pliku otworzyć ?

Pozdrawiam
Tomasz


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2503
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#3

Post napisał: koala.g » 11 gru 2016, 18:05

Pewnie jest sieczka z węzłami na krzywych.
Problem plików. Czasem dostaje taką masakrę że od 0 sam rysuje.


Autor tematu
yoyer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 441
Rejestracja: 07 sie 2005, 18:22
Lokalizacja: WLKP

#4

Post napisał: yoyer » 11 gru 2016, 18:26

Tomasz_K pisze:
yoyer pisze:Wyslalem kilka ksztaltow na laser i w niektorych przypadkach uslugodawca ma problem z cieciem.
A czy usługodawca zdradził ci jakiego typu są to problemy z cięciem.
Laser się nie mieści czy może nie można pliku otworzyć ?

Pozdrawiam
Tomasz
Pliki bez problemu otwiera lecz po wygenerowaniu programu laser staje w roznych miejscach i nie moze dokonczyc ciecia.
Ciezko okreslic w czym tkwi problem.
Moze skorzystac z jakiegos problemu, ktory krzywe roznego rodzaju zamieni na linie i promienie. Ale wtedy jakiego uzyc?

[ Dodano: 2016-12-11, 18:27 ]
DominikPierog pisze:Pewnie jest sieczka z węzłami na krzywych.
Problem plików. Czasem dostaje taką masakrę że od 0 sam rysuje.
Mozesz rozwinac mysl na czym dokladnie polega problem?
Jak tego uniknac? Jakis program, ktory chociazby mi pokazal gdzie tkwi problem?
Hooah!


jareks
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 105
Rejestracja: 25 sie 2015, 18:09
Lokalizacja: Wwa

#5

Post napisał: jareks » 11 gru 2016, 18:32

Może problem leży po stronie wersji w jakiej zapisujesz dxf?


Autor tematu
yoyer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 441
Rejestracja: 07 sie 2005, 18:22
Lokalizacja: WLKP

#6

Post napisał: yoyer » 11 gru 2016, 18:37

jareks pisze:Może problem leży po stronie wersji w jakiej zapisujesz dxf?
Ciezko stwierdzic, zapisywalem teoretycznie w wersji AC 2004.
Hooah!


aspem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 153
Rejestracja: 12 sie 2008, 16:04
Lokalizacja: Dragon city

#7

Post napisał: aspem » 21 gru 2016, 23:35

Cześć,

Problem może być z bardzo dużą ilością małych odcinków, które są poniżej kompensacji - sterownik nie może tego przeliczyć - ogólnie to powinien sobie z tym poradzić program CAM.

Podeślij mi na prive jakiś przykład to Ci sprawdzę.

Aspem

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”