[RihnoCam] Profilowanie 2d i scianki boczne pod kątem?!

Rhino 3D

Autor tematu
ewolter
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2015, 21:26
Lokalizacja: Jelenia Góra

[RihnoCam] Profilowanie 2d i scianki boczne pod kątem?!

#1

Post napisał: ewolter » 27 sty 2017, 12:47

Witam

Mam następujący profil z opcja profilowanie 2d i nie tylko bo przy innych robi mi podobnie powierzchnie boczne.
Tutaj widać że ścianka boczna rowka po frezowaniu jest pod delikatnym katem. Opcja jaką frezowałem to było profilowanie 2d.

Obrazek

Model na postawie ktorego to robię napewno jest dobrze i próbowałem naróznych zawsze to samo. Nawet bloczek do obrabiania ktory rihno samo wygenerowało w rzucie top nie jest tylko prostokatem. Tez tak macie?

Obrazek

Jeszcze powiedzcie mi czy nalezy sie przejmowac takim wygladem "postrzepianym" po symulacji nawet prostego odcinka? Domyslam się że to nie ma wływu bo same ściezki wygladają dobrze.



Tagi:


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2277
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#2

Post napisał: kubus838 » 27 sty 2017, 14:14

Witam

Bardzo chętnie Ci pomogę tylko musisz sprostować swój opis. Piszesz w temacie o rhinocam a chcesz modelować - w cam-ie się nie modeluje. A na zdjęciu z interfejsem cam mało co widać. Może napisz konkretnie co z czego chcesz uzyskać.

robert


Autor tematu
ewolter
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2015, 21:26
Lokalizacja: Jelenia Góra

#3

Post napisał: ewolter » 28 sty 2017, 08:55

kubus838 pisze:Witam

Bardzo chętnie Ci pomogę tylko musisz sprostować swój opis. Piszesz w temacie o rhinocam a chcesz modelować - w cam-ie się nie modeluje. A na zdjęciu z interfejsem cam mało co widać. Może napisz konkretnie co z czego chcesz uzyskać.

robert
Super dzieki postaram się jaśniej opisać.
W modelowaniu nie potrzebuje pomocy w samym rihno.
Problem mam z RihnoCam a konkretnie z tym jak podchodzić do wyswietlania detalu po symulacji procesu.
Scianki boczne detalu po symulacji mimo że sciezki w rzucie z góry sie idealnie pokrywają są pod kątem (widać to na pierwszym zdjęciu- klikasz i się powiększy). Zastanawia mnie czy to tylko probolem wyswietlania symulacji w rihnocam?


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2277
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#4

Post napisał: kubus838 » 29 sty 2017, 12:03

ewolter pisze: Super dzieki postaram się jaśniej opisać.

W modelowaniu nie potrzebuje pomocy w samym rihno.
To rozumiem.

ewolter pisze: Problem mam z RihnoCam a konkretnie z tym jak podchodzić do wyswietlania detalu po symulacji procesu.
Ale żeby ocenić jakość wyświetlania po symulacji to muszę widzieć jaki jest element przed symulacją obróbki. Ty wysłałeś zdjęcie kawałka elementu po trzech rodzajach obróbki. A do tego jeszcze z trasą narzędzia.

ewolter pisze: Scianki boczne detalu po symulacji mimo że sciezki w rzucie z góry sie idealnie pokrywają są pod kątem (widać to na pierwszym zdjęciu- klikasz i się powiększy). Zastanawia mnie czy to tylko probolem wyswietlania symulacji w rihnocam?
Kolego aby to sprawdzić to trzeba widzieć wszystkie cztery rzuty. A do tego jeszcze wykonać symulacje - bo nie wiadomo czy Ty tę obróbkę ustawiasz prawidłowo. Może to być błąd karty graficznej, ale w to wątpie.

Może zrób to tak. Narysuj jakiś element - bo jak znam życie to tego problematycznego elementu nie chcesz ujawniać. A potem opisz co chcesz uzyskać i jak to robisz.

Kolejna rada ustaw sobie język Polski i CAD i CAM - bo mam wrażenie, że jeżyk angielski techniczny nie bardzo Ci się podoba. A jest tam parę określeń technicznych które w różnych językach mają inne znaczenia.


robert


Autor tematu
ewolter
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2015, 21:26
Lokalizacja: Jelenia Góra

#5

Post napisał: ewolter » 30 sty 2017, 16:09

Juz sam sobie pomogłem i wszystkie problemy były w ustawieniach wyświetlania symulacji.
Simulation properties-Simulation accuracy ustawiasz na fine i problemy z słabą jakością wyświetlania znikają.

Kubus838 dzięki za pomoc i chęci ale za duzo trzeba spełnić warunków zebyś był w stanie pomóc.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2277
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#6

Post napisał: kubus838 » 31 sty 2017, 01:31

Bo to jest bardzo wbrew pozorom rozwinięty system CAD/CAM a nie młotek czy grabie.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”