Proces technologiczny wałka
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
To bardzo interesujący temat dla mnie. Ostatnio dostaliśmy zapytanie na kilka części wykonanych z materiału 42CrMo4 i nie wiem jak stworzyć proces technologiczny, klient chce żeby materiał był ulepszony cieplnie a później hartowany stąd moje pytanie. Czy wałki 40HM w granicach 100 mm ulepszone cieplnie "są ulepszane na wskroś" tzn czy nie zeskrawam ulepszonej warstwy jeżeli z walka 100 mm będę toczył na 50, 30 itp. Może lepiej kupić zwykły obrobić zgrubnie i oddać do ulepszania a później hartować i szlifować? A może na gotowo? jak się zmieniają wymiary po ulepszaniu cieplnym? Czy takie praktyki się stosuje?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
42CrMo4, możesz obrobić zgrubnie, ulepszyć do 30 HRC, potem obrobić na gotowo, a na końcu azotować (oczywiście jeżeli klient to łyknie) jest to bardzo powszechna technologia, ale to oczywiście zależy od wymagań. Co do samego hartowania możesz też np zaszaleć z hartowaniem próżniowym, w jednej z firm w której pracowałem hartowali tak detale na gotowo z tolerancją +0,05 -0,05mm (stal z tego co pamiętam c45) i wychodziłoerwuo pisze:To bardzo interesujący temat dla mnie. Ostatnio dostaliśmy zapytanie na kilka części wykonanych z materiału 42CrMo4 i nie wiem jak stworzyć proces technologiczny, klient chce żeby materiał był ulepszony cieplnie a później hartowany stąd moje pytanie. Czy wałki 40HM w granicach 100 mm ulepszone cieplnie "są ulepszane na wskroś" tzn czy nie zeskrawam ulepszonej warstwy jeżeli z walka 100 mm będę toczył na 50, 30 itp. Może lepiej kupić zwykły obrobić zgrubnie i oddać do ulepszania a później hartować i szlifować? A może na gotowo? jak się zmieniają wymiary po ulepszaniu cieplnym? Czy takie praktyki się stosuje?

-
Dzięki Loser, ale jeżeli części trzeba ulepszać cieplnie i hartować to należałoby podwójnie wysyłać do obróbki cieplnej - czy nie powichruje detal dwa razy? Po co właściwie ulepsza się cieplnie materiał (myślałem że po to żeby obrabiać skrawaniem) jeżeli trzeba to później i tak ulepszać po zgrubnym skrawaniu. A co jeżeli klient chce elementy se stali w klasie 10.9 trzeba ulepszać cieplnie, hartować czy wystarczy wykonać z 42CrMo + qt?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
A jakie są wymagania tej obróbki cieplnej? Ulepszanie na ile i jakie hartowanie?erwuo pisze: ale jeżeli części trzeba ulepszać cieplnie i hartować
Bo może coś jest na rysunku o czym nie piszesz, a jest istotne.
Hartowanie samo z siebie tez nigdy prawie nie funkcjonuje samo (a z odpuszczaniem), więc niejako zawsze jest to ulepszanie. Tylko w zależności od celu obróbki inna jest procedura
i efekt końcowy inny. Co masz na myśli pisząc ulepszanie a co rozumiesz przez hartowanie?
Podaj wymagane parametry, to będzie łatwiej rozmawiać o odchyłkach itp
-
Na rysunku napisane jest żeby ulepszać do 1000 Rm. I stąd mój dylemat , jest tam skrawanie wałków kostek itp. Jak to się robi. Kupić materiał +qt i nic z tym już nie robić? Czy kupić surowy i wysłać do ulepszania po obróbce zgróbnej? Wałki długości 300-330 mm. Kto mi to później wyprostuje przed szlifowaniem? Jak głęboko ulepsza się 40HM. Jak zmienią się wymiary kostek 70x40x30 po ulepszaniu?
-
Czyli dla tej stali twardość rzędu 30HRC - można obrabiać.erwuo pisze:Na rysunku napisane jest żeby ulepszać do 1000 Rm. I stąd mój dylemat , jest tam skrawanie wałków kostek itp. Jak to się robi. Kupić materiał +qt i nic z tym już nie robić?
Obróbkę po ulepszaniu przewiduje się najczęściej z naddatkiem rzędu 1 mm, więcerwuo pisze: Czy kupić surowy i wysłać do ulepszania po obróbce zgróbnej? Wałki długości 300-330 mm. Kto mi to później wyprostuje przed szlifowaniem? Jak głęboko ulepsza się 40HM. Jak zmienią się wymiary kostek 70x40x30 po ulepszaniu?
nie będziesz prostował tylko jeszcze raz oblecisz i będziesz miał przed wykańczającą proste. Jak głęboko sie ulepsza? Przy tych wymiarach będzie na wskroś - chyba, że o coś innego pytasz. Gabaryty "na dychy" się utrzymają, setki zawsze do poprawy - w sumie zależy od kształu.
Aha - pisałeś, że klient chce żeby materiał był ulepszany a potem hartowany.
A ten klient to na pewno wie czego chce?
-
Teoretycznie tak. W praktyce czasem tak jest, że łatwiej jest dwa razy mocować i dawać na hartownię niż raz robić z +qt. Zależy co tam jest do wyrzeźbienia i czym dysponujesz maszynowo.erwuo pisze:Czyli wałek fi35-40 długości 300 wystarczy że kupię +qt i wyszlifuję. Nie muszę ponownie ulepszać? Jest to kolejnictwo więc b.ważne dla mnie