Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach

Autor tematu
noobCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 06 lis 2015, 09:30
Lokalizacja: Slask

Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#1

Post napisał: noobCNC » 04 gru 2018, 20:26

Dzień dobry,
Mam stół próżniowy o wymiarach 600 na 700 mm. Do tego pompa:
POMPA PRÓŻNIOWA dwustopniowa VALUE VE2100NSV 283l/min!

Stół rastrowy z rowkiem 4mm, kostka 17 mm.

6 stref.

Używam jednej strefy, układam uszczelkę typu wąż w koło, kładę na to materiał poliwęglan 2mm, i zassyna tak że idzie materiał obrabiać i jest bardzo dobrze. Ale ja wycinam na wylot i potrzebuje jakąś podkładkę pomiędzy płytę obrabianą a stół. Więc wykonałem odpowiedni szablon. Wykonałem taką podkładkę z spienionego pcv, poliwęglanu oraz mdf. Niestety nie zdaje to egzaminu, Nie ma tak dużego ciśnienia jakbym potrzebował i materiał jest podrywany do góry co skutkuje rozszczelniem stołu. Myślę nad zastosowaniem gumy, może guma pozwoli mi doszczelnić cały układ?

Proszę o wszelkie rady, bo wykonałem już wiele prób i niestety bez większych sukcesów.



Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2095
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#2

Post napisał: Petroholic » 04 gru 2018, 20:37

noobCNC pisze:podkładkę z spienionego pcv, poliwęglanu oraz mdf
pierwsze dwa to strzał w kolano :)

mdf da radę ale musisz go zaimpregnować w miejscach "wcięć" żeby nie puszczał i tak samo boki i spód poza obrysem uszczelki...

druga sprawa to masz pompę do klimatyzacji, a nie stołów... przy tej pompie wystarczy 2-3 dziurki po małym wiertle w elemencie i już nie wyrobi z podciśnieniem... jeśli chcesz mocno dziurawić podsysany element to tylko spora bocznokanałówka bez kombinacji... albo to co masz i stół ze wzorem rastra pod wykonywany element jeśli większa seria :)
noobCNC pisze:Myślę nad zastosowaniem gumy, może guma pozwoli mi doszczelnić cały układ?
Nie pozwoli...


Autor tematu
noobCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 06 lis 2015, 09:30
Lokalizacja: Slask

Re: Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#3

Post napisał: noobCNC » 04 gru 2018, 20:58

Zdaję sobie sprawę że stół się rozszczelni przy dziurkach, dlatego wykonałem specjalny szablon który jest pełny w miejscach gdzie element jest frezowany.
Dlaczego mówisz że guma się nie sprawdzi? Będzie lepsza niż czysty poliwęglan lub mdf bez malowania?

Czy wentylator bocznokanałowy o mocy 2kW będzie wystarczający? Do stołu jest wężyk o średnicy zewnętrznej 6 mm więc nie wiem czy będzie odpowiedni przepływ powietrza? Bardzo mocno zastanawiam się nad kupnem takiego wentylatora.

Dodane 12 minuty 23 sekundy:
Czy taki wentylator by wystarczył?
Wentylator bocznokanałowy turbina SC-1500 1.5KW
Turbina bocznokanałowa z pojedyńczym wirnikiem.

Przepływ powietrza: 220 m 3 /h

Moc : 1,5 kW

Zasilanie: 1 faza, 230V AC (silnik 3fazy z kondensatorem)

Nadciśnienie max: 260 mbar

Podciśnienie max: - 210 mbar

poziom hałasu : <60dB

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2095
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#4

Post napisał: Petroholic » 04 gru 2018, 23:19

noobCNC pisze:Do stołu jest wężyk o średnicy zewnętrznej 6 mm
Pierwszy błąd. Na wężu 4/6 nie utrzymasz dziurawych elementów. Im większy tym lepszy... ale 6/8 na sekcję już da radę...
noobCNC pisze:Podciśnienie max: - 210 mbar
Parodia nie podciśnienie... Jak nie wyciśnie -0.8 bar to można go sobie w buty wsadzić... Tyle to odkurzacz ssie :)
noobCNC pisze:dlatego wykonałem specjalny szablon który jest pełny w miejscach gdzie element jest frezowany
I bardzo dobrze tyle, że szablon (domyślnie podkładka z mdf?) mimo, że nie przebity to puszcza porami... Zamaluj impregnatem te miejsca plus boki mdfu i powinno trochę pomóc. Albo zrób przekładkę np. z aluminium z wzorem rastrowym i pełnym odwzorowaniem szablonu to będzie poezja :)

Ja na rastrowych kostkach alu jechałem HDPE1000 na grubo przy -0.85 bar i nawet nie drgnęło :)


Autor tematu
noobCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 06 lis 2015, 09:30
Lokalizacja: Slask

Re: Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#5

Post napisał: noobCNC » 05 gru 2018, 18:58

Przesyłam zdjęcie stołu, myślę nad zmianą pompy na becker

Czy możesz mi powiedzieć czy to ciśnienie z manometru jest dobre? W jaki sposób mam je odczytać jako -0,4?


Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2095
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#6

Post napisał: Petroholic » 05 gru 2018, 21:46

Uwzględniając kąt patrzenia aparatu gdzieś pomiędzy -0.7 ~ -0.725 bar...

Zdjęcie samego rastra niewiele daje... Daj fotki jak detal mocujesz...


Autor tematu
noobCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 06 lis 2015, 09:30
Lokalizacja: Slask

Re: Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#7

Post napisał: noobCNC » 05 gru 2018, 22:16

Jutro wrzucę fotki, mocowania, przepraszam za kąt, na zegarze jest 50 (5 kreska od zera) czyli to oznacza -0,5 bar?
Jakie powinien uzyskać ciśnienie aby uzyskać dobre efekty?

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2095
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#8

Post napisał: Petroholic » 06 gru 2018, 00:13

o shit palnąłem głupotę :D zczytałem wskazanie ze wskazówki nastawnej :D wychodzi zmęczenie...

no dobra skoro pokazuje 50 to masz -0.95 bar :) o ile jest to zegar dwukierunkowy i podciśnienie pokazuje przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (ta krótsza skala po zewnątrz). Jeśli to zwykły wakuometr tylko z jakąś dziwną skalą, startuje od zera i idzie tylko na 50 to jest śmieć nie pompa i ssie gorzej niż panienki przy trasie :(


scooter
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 38
Rejestracja: 09 kwie 2011, 01:08
Lokalizacja: Koszalin

Re: Problem ze stołem próżniwym, nie trzyma detalu.

#9

Post napisał: scooter » 23 lip 2019, 14:32

Ja mam pytanie czy pompa do takiego stołu musi być 2 stopniowa ?
Nie ma rzeczy niemożliwych- są tylko takie które zajmują ciut więcej czasu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”