Problem z zaokrągleniami w Mach2

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Doser
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Problem z zaokrągleniami w Mach2

Post napisał: Doser » 07 maja 2006, 17:08

Witam, jestem poczatkujacy na forum, i zapewne moj problem wyda wam sie smieszny, ale niestety nie radze sobie z tym :) Steruje Machem2 tokareczką uzywam tej wersji "testowej", ostatnio musialem wykonac kilka rzeczy z łukami, no i zaczely sie schody. Rysuje porzadana sciezke w Autocad 2005, natomiast gdy imprtuje dxf do gcode poprzez macha wszystkie luki mi scina. Poprostu nie ma ich juz w sciezce. Nie wiem skad ten problem. Moze to jakies ograniczenie wersji testoweja albo jakies moje niedopatrzenie. Prosze o pomoc.

Tagi:

PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: PETERS » 07 maja 2006, 17:53

Mach 2 miał wiele problemów z interpolacją kołową. Zobacz czy Mach 3 też tak ma.

Autor tematu
Doser

Post napisał: Doser » 07 maja 2006, 20:05

Czyli z poziomu 2 zawsze bywaly takie problemy? I mam jeszcze jedno pytanie, jesli otworze gcode w notatniku jak moge poznac po sciezce ze program ma zrobic kolo? Bedzie to zbior punktow lezących na łuku czy tez jakies inne oznaczenie linijki?

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 07 maja 2006, 20:27

Jesli jest to w formacie z promieniem wtedy przykladowa linia bedzie wygladac tak
G3 X.. Z.. R.. lub G2 X.. Z.. R..

Funkcje przygotowawcze G2 i G3 są używane do programowania interpolacji kołowej. Te kody określają kierunek ścieżki kołowej jak widać z dodatniego końca osi , prostopadłej do płaszczyzny interpolacji.

G2 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (CW)
G3 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (CCW )
Litera R oznacza wartosc promienia

W formacie IJK linia bedzie wygladac tak
G3 X.. Z.. I.. K.. lub G2 X.. Z.. I.. K..

PUNKT STARTOWY

Punkt startowy ( X lub U , Y lub V , Z lub W współrzędne ) jest wynikiem poprzedniego bloku informacji – albo końcem poprzedniego łuku ( interpolacja kołowa ) , albo końcem linii ( interpolacja liniowa ).

PUNKT ŚRODKOWY

Punkt środkowy we współrzędnych X lub U , Y lub V , Z lub W , jest środkiem łuku kołowego
I słowo opisuje wartość współrzędnej X lub U
J słowo opisuje wartość współrzędnej Y lub V
K słowo opisuje wartość współrzędnej Z lub W

Punkt końcowy , we współrzędnych X lub U , Y lub V i/lub Z lub W, jest to punkt końcowy , gdzie oś ścieżki narzędzia kończy łuk kołowy. Punkt końcowy jest zawsze opisany przez X lub U, Y lub V , i/lub Z lub W słowa i musi być programowany w każdym bloku używającym interpolacji kołowej.

mawwo

Post napisał: mawwo » 08 maja 2006, 00:01

Nie wiem jak jest przy imporcie z Autocada , ale z Corela przy imporcie wszystkie linie są traktowane jako odcinki , nawet koło składa się z dużej ilości odcinków i wszystkie gcody są w G01.
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238

PETERS

Post napisał: PETERS » 08 maja 2006, 10:33

Mnie kiedyś uczono, że w grafice wektorowej niema czegoś takiego jak koło. Jest tylko zbiór punktów oznaczających współrzędne poczatku i konca wektora. A więc koło dla programu jest zbiorem wielu odcinków, które dają złudzenie okręgu.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 09 maja 2006, 00:37

PETERS pisze:Mnie kiedyś uczono, że w grafice wektorowej niema czegoś takiego jak koło. Jest tylko zbiór punktów oznaczających współrzędne poczatku i konca wektora. A więc koło dla programu jest zbiorem wielu odcinków, które dają złudzenie okręgu.
podobnie i mnie kiedys instruktor w technikum uczyl mnie ze kolo to moze byc naprzyklad w samochodzie, a to co sie uzywa w rys. tech. to okrag. alalogicznie tez uczyl ze obrabia sie otwor, bo dziura to moze byc np. w d...
ale tak powaznie to jest troche dziwaczna sprawa z okresleniami w jezyku fachowym, bo okrog jest to zupelnie cos innego od kola, ale z drugiej strony istenieje zupelnie poprawne okreslenie interpolacja kolowa. troche to pomieszane.
POZDRAWIAM

Ventus
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Ventus » 09 maja 2006, 19:39

Wydaje mi się, może się mylę, że w kartezjańskim układzie współrzędnych (xy), okrąg zawsze będzie złożony z odcinków łączących punkty.

Prawdziwy okrąg będzie chyba tylko w układzie współrzędnych biegunowych (rφ).

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 16 maja 2006, 21:28

no w kazdym razie interpolacja kołowa to ilośc odcinków elementarnych na płaszczyźnie np xy o długościach nie wykraczających poza pole tolerancji
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pit202 » 11 sie 2006, 20:49

Nie wiem jak jest przy imporcie z Autocada , ale z Corela przy imporcie wszystkie linie są traktowane jako odcinki , nawet koło składa się z dużej ilości odcinków i wszystkie gcody są w G01.
a to juz wada plikow PLT , tam nie ma interpolacji kołowych :)
PiteR

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”