Problem z zaokrągleniami w Mach2
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Problem z zaokrągleniami w Mach2
Witam, jestem poczatkujacy na forum, i zapewne moj problem wyda wam sie smieszny, ale niestety nie radze sobie z tym
Steruje Machem2 tokareczką uzywam tej wersji "testowej", ostatnio musialem wykonac kilka rzeczy z łukami, no i zaczely sie schody. Rysuje porzadana sciezke w Autocad 2005, natomiast gdy imprtuje dxf do gcode poprzez macha wszystkie luki mi scina. Poprostu nie ma ich juz w sciezce. Nie wiem skad ten problem. Moze to jakies ograniczenie wersji testoweja albo jakies moje niedopatrzenie. Prosze o pomoc.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jesli jest to w formacie z promieniem wtedy przykladowa linia bedzie wygladac tak
G3 X.. Z.. R.. lub G2 X.. Z.. R..
Funkcje przygotowawcze G2 i G3 są używane do programowania interpolacji kołowej. Te kody określają kierunek ścieżki kołowej jak widać z dodatniego końca osi , prostopadłej do płaszczyzny interpolacji.
G2 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (CW)
G3 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (CCW )
Litera R oznacza wartosc promienia
W formacie IJK linia bedzie wygladac tak
G3 X.. Z.. I.. K.. lub G2 X.. Z.. I.. K..
PUNKT STARTOWY
Punkt startowy ( X lub U , Y lub V , Z lub W współrzędne ) jest wynikiem poprzedniego bloku informacji – albo końcem poprzedniego łuku ( interpolacja kołowa ) , albo końcem linii ( interpolacja liniowa ).
PUNKT ŚRODKOWY
Punkt środkowy we współrzędnych X lub U , Y lub V , Z lub W , jest środkiem łuku kołowego
I słowo opisuje wartość współrzędnej X lub U
J słowo opisuje wartość współrzędnej Y lub V
K słowo opisuje wartość współrzędnej Z lub W
Punkt końcowy , we współrzędnych X lub U , Y lub V i/lub Z lub W, jest to punkt końcowy , gdzie oś ścieżki narzędzia kończy łuk kołowy. Punkt końcowy jest zawsze opisany przez X lub U, Y lub V , i/lub Z lub W słowa i musi być programowany w każdym bloku używającym interpolacji kołowej.
G3 X.. Z.. R.. lub G2 X.. Z.. R..
Funkcje przygotowawcze G2 i G3 są używane do programowania interpolacji kołowej. Te kody określają kierunek ścieżki kołowej jak widać z dodatniego końca osi , prostopadłej do płaszczyzny interpolacji.
G2 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (CW)
G3 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (CCW )
Litera R oznacza wartosc promienia
W formacie IJK linia bedzie wygladac tak
G3 X.. Z.. I.. K.. lub G2 X.. Z.. I.. K..
PUNKT STARTOWY
Punkt startowy ( X lub U , Y lub V , Z lub W współrzędne ) jest wynikiem poprzedniego bloku informacji – albo końcem poprzedniego łuku ( interpolacja kołowa ) , albo końcem linii ( interpolacja liniowa ).
PUNKT ŚRODKOWY
Punkt środkowy we współrzędnych X lub U , Y lub V , Z lub W , jest środkiem łuku kołowego
I słowo opisuje wartość współrzędnej X lub U
J słowo opisuje wartość współrzędnej Y lub V
K słowo opisuje wartość współrzędnej Z lub W
Punkt końcowy , we współrzędnych X lub U , Y lub V i/lub Z lub W, jest to punkt końcowy , gdzie oś ścieżki narzędzia kończy łuk kołowy. Punkt końcowy jest zawsze opisany przez X lub U, Y lub V , i/lub Z lub W słowa i musi być programowany w każdym bloku używającym interpolacji kołowej.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
podobnie i mnie kiedys instruktor w technikum uczyl mnie ze kolo to moze byc naprzyklad w samochodzie, a to co sie uzywa w rys. tech. to okrag. alalogicznie tez uczyl ze obrabia sie otwor, bo dziura to moze byc np. w d...PETERS pisze:Mnie kiedyś uczono, że w grafice wektorowej niema czegoś takiego jak koło. Jest tylko zbiór punktów oznaczających współrzędne poczatku i konca wektora. A więc koło dla programu jest zbiorem wielu odcinków, które dają złudzenie okręgu.
ale tak powaznie to jest troche dziwaczna sprawa z okresleniami w jezyku fachowym, bo okrog jest to zupelnie cos innego od kola, ale z drugiej strony istenieje zupelnie poprawne okreslenie interpolacja kolowa. troche to pomieszane.
POZDRAWIAM