Problem z wyslaniem danych

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
rafalpretki
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 2
Posty: 27
Rejestracja: 10 kwie 2008, 21:25
Lokalizacja: PZ

Problem z wyslaniem danych

#1

Post napisał: rafalpretki » 29 mar 2009, 09:10

Witam, zakupilem nie dawno pewna maszynke, frezarke i mam problem z wysylaniem plikow wejscie RS jest ale nie jest wogole podlaczone w maszynie (nie ida zadne przewody) dostalem do niej zaloczony kabel ktory pasuje pod wejscie A i B (foto) ale nie wiem co dalej jakiego programu urzyc itp zeby zagralo zalaczam fotki frezarki, jezeli cokolwiek ktos wie o tej maszynie prosil bym o pomoc, nie posiadam zadnej dokumenatacji.
Załączniki
przod.jpg
przod.jpg (13.81 KiB) Przejrzano 399 razy
wtyki.jpg
wtyki.jpg (11.26 KiB) Przejrzano 1530 razy



Tags:


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2505
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:02
Lokalizacja: Westfalia

#2

Post napisał: jasiu... » 29 mar 2009, 13:31

http://igor.chudov.com/manuals/Bridgepo ... ng-Manual/

i chyba możesz przycisnąć przycisk "pomógł" :lol:

"up" też możesz nacisnąć o Bridgeportach facet ma naprawdę dużo.


Autor tematu
rafalpretki
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 2
Posty: 27
Rejestracja: 10 kwie 2008, 21:25
Lokalizacja: PZ

#3

Post napisał: rafalpretki » 29 mar 2009, 21:17

tylko jakiego programu jeszcze uzyc ?? Tncremo??


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2505
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:02
Lokalizacja: Westfalia

#4

Post napisał: jasiu... » 30 mar 2009, 14:24

Zakładam, że instrukcję w PDF ściągnąłeś i może nawet wydrukowałeś. Numery stron dotyczą tego dużego pliku (115 stron, Series-1-CNC-PROGRAM... i tak dalej+

Port A (strona 31) jest typowym portem szeregowym. Zresztą port B, który jest portem RS491 również jako szeregowy może pracować. Piny są rozrysowane na stronie 104, a więc możesz przylutować nawet tradycyjne gniazdko, żeby z komputera stosować normalne kable.

Do przesyłania danych możesz użyć zwykłego, najprostszego terminala. W sumie możesz mieć problemy z wersją pod windows (ale ja nie wiem czemu, czasem zdarza się, że takich danych maszyna nie widzi). Postaraj się o coś ze starym DOS-em - wszak maszyna z muzeum, to i z systemami operacyjnymi starszymi będzie lepiej współpracować. Możesz użyć choćby terminala z Nortona Commandera (emeryci od komputerów pamiętają), bądź wygodnego i ten polecam terminala z firmy pronum (ale dla DOS-a - http://www.pronum.pl/pomoc/RDWR.ZIP )

Przypuszczam, że to dla ciebie nieistotne, ale kiedyś to te maszyny pracowały z pamięcią taśmową - na kasety magnetofonowe (jak stare ATARI - spytaj dziadka co to, może będzie wiedział). Ja jednak radzę uruchomić COM-a i taśmą sobie nie zawracaj głowy.

I nie TNC remo. To nie jest ta epoka i nie jest to HH.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”