Problem z wymiana narzędzia

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
prze12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 19
Rejestracja: 07 kwie 2014, 12:52
Lokalizacja: szczecin

Problem z wymiana narzędzia

#1

Post napisał: prze12 » 28 maja 2015, 12:07

Witam. Problem polega na tym że co jakiś czas przy wymianie narzędzia wrzeciono nie wchodzi na obroty. A gdy pracuje tylko jednym narzędziem wszystko jest ok. Sprawdzony został falownik, silnik , sprężyny zaciskowe , kable . Frezarka reichenbacher vision 1



Tagi:


NcExpert
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 04 maja 2015, 21:43
Lokalizacja: Oświęcim

#2

Post napisał: NcExpert » 29 maja 2015, 06:20

A czy wyswietla jakis blad? Czy maszyna po wymianie rusza do pracy bez obrotow czy stoi zaraz po wymianie?

[ Dodano: 2015-05-29, 06:25 ]
Tak na poczatek prosze sprawdzic czy w momencie jak maszyna ma krecic obrotami a nie kreci czy dostaje napiecie sterujace na faalownik . Jezeli nie ma napiecia sterujacego to czesc wykonawcza czyli falownik silnik kable enkoder jezeli jest mozna pominac i trzeba sie przyjzec sterowaniu.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#3

Post napisał: dance1 » 29 maja 2015, 08:55

wrzeciono posiada czujnik obecności narzędzia? jak posiada to bym sprawdził czy działa poprawnie.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
prze12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 19
Rejestracja: 07 kwie 2014, 12:52
Lokalizacja: szczecin

#4

Post napisał: prze12 » 29 maja 2015, 14:35

Nie wyświetla żadnego błędu. Maszyna rusza tak jak by było wszystko ok , wrzeciono się obraca tylko bardzo wolno.


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 243
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#5

Post napisał: davish88 » 29 maja 2015, 19:57

Witam, Wolno tz ile obrotów?


Autor tematu
prze12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 19
Rejestracja: 07 kwie 2014, 12:52
Lokalizacja: szczecin

#6

Post napisał: prze12 » 29 maja 2015, 20:22

bardzo wolno, może trzy obroty na sekundę.


NcExpert
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 04 maja 2015, 21:43
Lokalizacja: Oświęcim

#7

Post napisał: NcExpert » 29 maja 2015, 20:45

Pytanie. Czy za każdym razem jak wymienia narzędzie to następuje takie zwolnienie obrotów ?
Jeżeli falownik ma sterowanie analogowe +-10V to ja bym na nim sprawdził jak kręcisz normalnie np. 1500 obrotow jakie jest napiecie sterujące pracą falownika. Później po wymianie narzedzia znowu zakręciłbym 1500 obrotów. Maszyna będzie kręcić 3 / sec i znowu sprawdzić napięcie sterujące pracą falownika. Jak to sprawdzisz będzie można diagnozować dalej :-)


Autor tematu
prze12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 19
Rejestracja: 07 kwie 2014, 12:52
Lokalizacja: szczecin

#8

Post napisał: prze12 » 29 maja 2015, 21:25

nie za każdym razem po wymianie następuje zwolnienie obrotów. Falownik byl sprawdzany jak nastempuje zwolnienie obrotów napięcie na falowniku jest mniejsze.


NcExpert
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 04 maja 2015, 21:43
Lokalizacja: Oświęcim

#9

Post napisał: NcExpert » 29 maja 2015, 21:43

Czy zwolnienie przypadkowe wystepuje na jednym narzedziu? Tzn jak wymieniasz np na T2 to czasami to wystepuje a czasami nie czy wystepuje zawsze dla jakiegos narzedzia?


Autor tematu
prze12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 19
Rejestracja: 07 kwie 2014, 12:52
Lokalizacja: szczecin

#10

Post napisał: prze12 » 30 maja 2015, 13:21

Próbowałem używać kilu narzędzi z różnych gniazd w magazynku narzędzi i co jakiś czas występuje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”