problem z ustawieniem cyklu dla głowicy kątowej


Autor tematu
gada_dada
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 29 sie 2021, 11:31

problem z ustawieniem cyklu dla głowicy kątowej

#1

Post napisał: gada_dada » 31 sie 2021, 16:14

Dzień dobry

Chcę wykonać operację wiercenia przy której muszę użyć głowicy kątowej (zastosowanie zwykłej prowadzi do jej kolizji z uchwytami i półfabrykatem). Robię to w ten sposób, że używam tej podstawowej operacji wiercenia ("kreatora wiercenia"), gdzie definiuję w kolejnych zakładkach nakiełkowanie, pogłębianie, zgrubną i gwintowanie wraz z odpowiednimi narzędziami, wybieram cechę - otwór i klikam "ok" (edgecam sam się przeindeksowuje gdyż wiercenie nie będzie w domyślnej osi Z a pod kątem do niej). I otrzyumuję symulację wiercenia, które przebiega dobrze poza tym, że dochodzi do wyżej opisanej kolizji - bo mam wybraną głowicę zwykłą. Wobec tego przechodzę do zakładki sekwencja/obróbka, rozwijam utworzoną operację wiercenia i edytuję po kolei wszystkie narzędzia i zmieniam im głowicę na kątową.

Po tej edycji głowicy niestety wiertła wykonują dziwne ruchy - mam m in kolejne kolizje a same narzędzia wiercą nie wiem dlaczego w miejscach obok samego otworu albo i wcale.

Nie pomaga również wstępne wybranie narzędzia wraz z ustawieniem głowicy kątowej i późniejsze definiowanie cyklu wiercenia bez tego "kreatora". Wychodzą właściwie te same problemy.

Co robię nie tak?

Korzystam z preinstalowanej głowicy, frezarki i narzędzi.




luki158
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 146
Rejestracja: 28 mar 2018, 17:20

Re: problem z ustawieniem cyklu dla głowicy kątowej

#2

Post napisał: luki158 » 02 wrz 2021, 21:54

Może daj jakiegoś screena

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”