Problem z U26 błędy wszystkich osi

Dyskusje o maszynach Morbidelli

Autor tematu
tomo6
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 9
Rejestracja: 09 lis 2006, 14:50
Lokalizacja: dom

Problem z U26 błędy wszystkich osi

#1

Post napisał: tomo6 » 03 lut 2018, 22:14

Witam,

Mam problem z ww. maszyną, była kupiona w niewiadomym stanie. Okazał się uszkodzony enkoder osi X, ktoś źle założył krancowki i enkoder wbił się w ramę. Enkoder został podmieniony z osi Y a na os Y został założony zamiennie inny enkoder firmy Lika.

Po tych zabiegach maszyna odżyła, ale pojawił się inny problem. Maszyna bazuje się ale tylko na wolnych posuwach, w przypadku ustawienia na 100% wyskakuje losowo błąd 23,24,25 X,Y,Z axis presuite error dosłownie na sekundę po czym bazowanie wyłącza się. Błąd znika i nie widać go na liście.

Dzięki uprzejmości kolegi ktory takze urzeduje na forum zostały podmienione karty osi i analog, ale niestety nic to nie zmieniło. Błędów na karcie Vickers brak.

Wydaje się raczej niemożliwe ze naraz uszkodziły się wszystkie 3 silniki.

Czy ktoś wie gdzie może leżeć problem ? Jakieś wskazówki co jeszcze sprawdzić ? Czy jest w ogóle możliwość ze jeden silnik lub enkoder jest uszkodzony a błędy wyskakują na innych ?

Dzięki za każda wskazówkę.

P.S. poszukuje także plików PLC do 503 w wersje bez magazynka. Mam pliki do wersji z magazynkiem ale nie chce na nich pracować. Pod jeżdżą w miejsce magazynka i bazowanie zatrzymuje się....




adamjasiek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 06 lis 2018, 08:29

Re: Problem z U26 błędy wszystkich osi

#2

Post napisał: adamjasiek » 06 lis 2018, 08:31

Spotkałem się z podobnym problemem. Czy ktoś rozwiązał? Podbijam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Morbidelli”