Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 37
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

#1

Post napisał: Petrus69 » 23 paź 2018, 20:02

Witam!
Mam problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm i prądzie 4.2 A podłączonymi do PikoCNC. Problem polega na tym, iż silniki buczą, piszczą, można powiedzieć że charczą, trzymają osie ale nie poruszają nimi. Wcześniej miałem zamontowane silniki w maszynce 1.9 Nm i prąd chyba 2.1 A, w Piko liczba kroków na obrót 1600, śruba o skoku 1.75 (standardowa metryczna), zasilanie sterowników ok. 36V 14A i wszystko było ok. Teraz zmieniłem silniki jak wyżej i klapa. Myślałem, ze wystarczy zmienić silniki i będzie hulało jak dawniej. W PikoCNC i sterowniku ustawiałem rożne parametry( prędkość, przyśpieszenie, liczba kroków na obrót, prąd) no i żadna z osi się nie rusza. Mam sterowniki M542. Tak się zastanawiam, czy to nie wina sterowników czy "pociągną" te nowe silniki. A może napięcie zasilania do tych silników jest za niskie.
Proszę poradźcie w tej kwestii.
Pozdrawiam
Piotr




ajt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 117
Rejestracja: 23 sty 2009, 19:21
Lokalizacja: Radom

Re: Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

#2

Post napisał: ajt » 23 paź 2018, 20:07

A silniki na pewno poprawnie podłączone, tzn. wszystkie wyprowadzenia tam gdzie trzeba?


Seb.Maz.
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 78
Rejestracja: 08 lis 2016, 01:18
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

#3

Post napisał: Seb.Maz. » 23 paź 2018, 20:15

Sprswdz sobie o ile masz mozliwosc przebiegi na oscyloskopie czy jest puszczany sygnal na stepie, nie podmieniles przez przypadek stepz dir gdzies podczas podlaczania lub programowo?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 37
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

#4

Post napisał: Petrus69 » 23 paź 2018, 20:21

Podłączenia zrobiłem raczej dobrze. Podłączałem zgodnie z opisem wyprowadzeń otrzymanych razem z zakupem silników. Nadmienię, iż uzwojenia silników połączyłem równolegle, ale też na próbę podłączałem jeden z silników szeregowo i większych zmian nie zauważyłem, no może odgłosy z silników wydobywały się ciszej.
Wymiany dokonałem tylko silników, cały sterownik pozostał ten co miałem na starych silnikach. Co do programu to jak pisałem wyżej zmieniałem parametry kroków, przyśpieszenia itp.


ajt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 117
Rejestracja: 23 sty 2009, 19:21
Lokalizacja: Radom

Re: Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

#5

Post napisał: ajt » 23 paź 2018, 22:02

Ja bym jednak stawiał na zły opis wyprowadzeń. Czasem sprzedawcy dają jakieś kserówki opisu do wcześniejszej partii silników i nawet nie wiedzą, że Chińczyk przysłał coś innego w nowej dostawie. Połączenie szeregowe i równoległe nie tych uzwojeń co trzeba może dawać właśnie taki efekt jak opisałeś. Spróbuj podmienić. uzwojenia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 37
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

#6

Post napisał: Petrus69 » 24 paź 2018, 22:07

Ajt możesz mieć rację. Dziś sprawdziłem tak pobieżnie jeszcze raz połączenia i możliwe że znalazłem problem. Otóż w sterowniku M542 pin A+ i B- są połączone z wyjściami silnika B+ i A -. A raczej powinno być A+ do A+, A- do A-, B+ do B+, B- do B-. Nie mogę potwierdzić tego próbami elektrycznymi , gdyż padło mi zasilanie 12 V w moim całym sterowaniu mam tylko 36 V. Jak podłączę jakieś tymczasowe zasilanie 12 V to wypróbuje silniki na maszynce.
Nie zamykam jeszcze tematu, po próbach dam znać co i jak.
Dziękuję jednak za podpowiedzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 37
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

#7

Post napisał: Petrus69 » 25 paź 2018, 18:40

Tak jak napisałem wczoraj Ajt miałeś rację. Dziś podłączyłem silniki tak jak trzeba. Po podłączeniu zasilania 12 V do sterowania silniki hulają aż miło. Serdeczne dzięki wszystkim za sugestie.
Powiedzcie jeszcze gdzie mogę kliknąć aby wstawić (pomógł czy coś w tym rodzaju), bo nigdzie nie widzę żadnej ikonki.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1449
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Problem z silnikami krokowymi 3,1 Nm 4.2A

#8

Post napisał: RobWan » 25 paź 2018, 20:14

Petrus69 pisze: wstawić (pomógł czy coś w tym rodzaju)

Pocztą polską. :-)

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”