Problem z rys proszę o pomoc

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Sin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2012, 12:58
Lokalizacja: warszawa

Problem z rys proszę o pomoc

#1

Post napisał: Sin » 19 kwie 2012, 19:53

Witam,pisze bo mam poważny problem siedzę już 8 h i nie daje rade może już nie myślę..
Korzystam z swansoft nc simulation program
ezmotion-nc 60m

Oto rysunek:
xxxxxxxxxx


Tyle udało mi się zrobić i to jest na pewno dobrze dojechałem do 1 dziurki ustawiłem korekcje,bazę,punkt zerowy.
D01(PLYTKA-)
N10T05M06
N20G54G90M07M03M08
N25G00S500G43H5X30.Y30.Z5.
N30G83X30.Y30.Z-17R2Q5F15

Do tego miejsca jest dobrze a dalej nie wiem mam error po prostu nie wiem jak wpisać wywołanie cyklu na prostej g78 np n090 x+40 y+30 a+30 d+40 s4 i tego moj program nie czyta korzystam z ezmotion-nc 60m
Czemu to nie działa !!!



N40G91X-420.Y-220.Z-225.
N50G83Z-17.W+5A+2B+0.5D+5K+17
N60G81Z-17
N65G90
%
Osoba która napisze mi cały program jestem w stanie wysłać pieniądze na konto bankowe.


Bo w życiu nic za darmo nie ma

Remove zdjęcie bo nauczyciel by mnie namierzył..
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, 22:08 przez Sin, łącznie zmieniany 2 razy.


asdas

Tagi:


rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 937
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#2

Post napisał: rc666 » 19 kwie 2012, 20:09

Co chcesz zrobic?? Wywiercic te otwory??? Czy cos jeszcze?
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
Sin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2012, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#3

Post napisał: Sin » 19 kwie 2012, 20:16

Tylko to co pokazuje rysunek napisz mi sam program ja wstawię narzędzia punkty zerowe i zrobię korekcje :D
A nie wiem czy widzisz tam jest gwintownik M6 to trzeba wiertło fi5 i gwint raczej prawy z tego co widać na rysunku wiertłem na 17 a gwintownikiem na 14 chyba dobrze mówię...

Z tego co wiem warto zrobić podprogram bo pierw wiertło a potem gwint, fajnie by było żeby posuw i prędkości były policzone jak chcesz :D też umiem...
asdas


rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 937
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#4

Post napisał: rc666 » 19 kwie 2012, 20:25

Sin pisze:Tylko to co pokazuje rysunek napisz mi sam program ja wstawię narzędzia punkty zerowe i zrobię korekcje :D
A nie wiem czy widzisz tam jest gwintownik M6 to trzeba wiertło fi5 i gwint raczej prawy z tego co widać na rysunku wiertłem na 17 a gwintownikiem na 14 chyba dobrze mówię...

Z tego co wiem warto zrobić podprogram bo pierw wiertło a potem gwint, fajnie by było żeby posuw i prędkości były policzone jak chcesz :D też umiem...
Sam to mozesz zrobic. Zrob ten rysunek jeszcze raz albo na tym samym rysuku wstaw wymiary od puktu zerowego wszystkich otworow i wstaw je w program, oczywiscie wspolrzedne kazdego otworu w nowej linijce i po krzyku. Pozniej nie zapomnij po zakonczeniu wiercenia na pisac G80-konic wiercenia czy tez gwintowania i po krzyku.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
Sin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2012, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#5

Post napisał: Sin » 19 kwie 2012, 20:42

lols, dobra 20 zł cena min. będzie ładnie to dam 50 zł

Chodzi mi o zbędne bloki w podprogramie żeby to był krótki program absurd w absolutnym układzie to robić owszem to 1 programu a potem układ przyrostowy i ten kod który mi nie chodzi tego mi brakuje... kąt .. cykl po prostej ale tak jak mówię program generuje że źle piszę kod bo pisze w fanuc a nie w ezmotion a fanuc nie ma starego.
asdas

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6504
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 19 kwie 2012, 21:12

Sin pisze:lols, dobra 20 zł cena min. będzie ładnie to dam 50 zł....
Sin pisze: Osoba która napisze mi cały program jestem w stanie wysłać pieniądze na konto bankowe.
.... wyślij na Dom Dziecka , lub tp.

Punkt zerowy (patrz; czerwona kropka na foto).
Sin pisze:.....Remove zdjęcie bo nauczyciel by mnie namierzył..
..... już znikło. :mrgreen:


P.S.
Program w załączniku.

Mariusz.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 19:33 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Sin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2012, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#7

Post napisał: Sin » 19 kwie 2012, 22:04

Dziękuje bardzo odezwę się na prv, jest kilka błędów

Robocze przejście narzędzia na osi Z.

Chyba sam sobie poradzę a jak nie :( to możesz edytować.
asdas

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6504
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 19 kwie 2012, 22:52

Sin pisze:Dziękuje bardzo odezwę się na prv, jest kilka błędów

Robocze przejście narzędzia na osi Z. ...
Nie może być ... , pokaż w którym miejscu?

Mariusz.


Autor tematu
Sin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2012, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#9

Post napisał: Sin » 20 kwie 2012, 09:13

Udało się rzeczywiście działa błąd był kolo kodu
S2100 M3
G0 x-9 i tu w Y0. brakowało kropki..

Bym był bardzo wdzięczny żeby ktoś napisał jakie to narzędzia bo nie ogarniam za bardzo english...

Tool#2:12 endmill To jest frez walcowo czołowy ?
Tool3 3:3.15 center drill Wiertło
Tool4:5 drill Wiertło
tool5 :6.3 Countersink.75 Nakiełki nawiertak
tool6#:6.Tap a to gwintownik ?
asdas

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6504
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#10

Post napisał: WZÓR » 20 kwie 2012, 16:21

Sin pisze:Udało się rzeczywiście działa błąd był kolo kodu
S2100 M3
G0 x-9 i tu w Y0. brakowało kropki.....
To nie błąd ...... program nie ruszył z powodu ustawień symulatora.
W Hass i symulatorze CIMCO poszło bez problemu.
... Bym był bardzo wdzięczny żeby ktoś napisał jakie to narzędzia bo nie ogarniam za bardzo english...

Tool#2:12 endmill To jest frez walcowo czołowy ?
Tool3 3:3.15 center drill Wiertło
Tool4:5 drill Wiertło
tool5 :6.3 Countersink.75 Nakiełki nawiertak
tool6#:6.Tap a to gwintownik ?
Tool#2:12 endmill - frez walcowo - czołowy ø12.0
Tool3 3:3.15 center drill - nawiertak ø3.15
Tool4:5 drill - wiertło ø5.0
tool5 :6.3 Countersink.75 - fazownik
tool6#:6.Tap - gwintownik M6

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”