Problem z reduktorem pod mix

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: sajgon » 27 kwie 2013, 23:00

prezesAdammm pisze:Widzę że prawa fizyki pozmieniały się od moich czasów... - nic więcej nie dodam...
Faktycznie, lepiej nic więcej nie dodawaj. :roll:

Prawa fizyki się nie pozmieniały tylko Ty nie widzisz różnicy pomiędzy zaworem odcinającym, zaworem regulacyjnym a tym bardziej reduktorem ciśnienia.

Zaworem - możesz regulować tylko i wyłącznie wydajność (ilość przepływającego czynnika w określonym czasie) , lub odcinać przepływ !!
Reduktorem - regulujesz ciśnienie.

A przykład z kranem radzę zweryfikować zatykając palcem wylewkę , ciekawe jak długo utrzymasz zanim będziesz miał pełne ciśnienie sieci i .... prysznic. :mrgreen:

Pozdrawiam , Michał. ;)

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 28 kwie 2013, 09:37

Przepływ to se można ograniczać i puki będzie wypływ bez ograniczeń ciśnienie nie wzrośnie. Natomiast w momencie zamknięcia alektrozaworu w migomacie po chwili ciśnienie w przewodzie narośnie do ciśnienia w butli, (jeśli go nie rozerwie .)

Z kranem eksperymentu może nie zrozumieć bo jest mała powierzchnia parcia i nie zbyt wielkie ciśnienie w sieci i da się utrzymać . Ale niech zatka ręką tą ledwo odkręconą butlę .

Praw fizyki uczono zawsze dobrze tylko jest brak zrozumienia co się dzieje tak naprawdę. Pokazuje się zwężki ale niestety za zweżką jest spowrotem większa średnica i nieograniczone możliwości przepływu.

Autor tematu
miron91
Posty w temacie: 6

Post napisał: miron91 » 28 kwie 2013, 15:09

Wow super!! naprawdę,zamiast pieprzyć o jakiś kranach lepiej byś cię mi pomogli.

W reduktorze wymieniłem tylko tą gumkę rozciągłem trochę sprężynkę i reduktor jak nowy nic nie ucieka.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 28 kwie 2013, 16:56

Nie ucieka, jak nowy - to znaczy znowu niedługo pocieknie.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 28 kwie 2013, 18:33

miron91 pisze:Wow super!! naprawdę,zamiast pieprzyć o jakiś kranach lepiej byś cię mi pomogli.

W reduktorze wymieniłem tylko tą gumkę rozciągłem trochę sprężynkę i reduktor jak nowy nic nie ucieka.
Po co Ci pomagać sobie doskonale radzisz :mrgreen:
A po za tym we wszystkich tematach założonych przez Ciebie i tak sam wiesz lepiej jak i co zrobić ,albo gdzie szukać.

Elektrod szukałeś - sam se znalazłeś
ze spawarką - problem, bo się grzeje, potem następny bo nie wiesz jak złożyć
z reduktorem - problem,bo cieknie i nagle cudowne ozdrowienie
plazmy lepiej nie kupuj, bo też na pewno coś z nią będzie nie tak https://www.cnc.info.pl/topics80/wasze- ... t46316.htm

Normalnie człowiek chodzące nieszczęście

Masz jakieś urządzenie w które nie pakowałeś łap ??
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 kwie 2013, 19:44

Mariuszczs pisze:Nie ucieka, jak nowy - to znaczy znowu niedługo pocieknie.
Ta sprężynka jest badziewna.
Jakby dopasować przyzwoitą, to by działało lata.

.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Mat3ys » 01 maja 2013, 10:19

U mnie podobnie z reduktorem trafiłem na jakiś wadliwy (prawdopodobnie). Mam dwa za 80zł do propanu i tlenu są ok ale dwu zegarowy do co2 za 50zł ten mini po chwili zaczął wywalać gaz tylko zabezpieczeniem po rozebraniu i przemyciu było chwilę ok i teraz wskazówka od przepływu wędruje przy każdym ustawieniu poza zakres.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 maja 2013, 11:07

Mat3ys pisze:dwu zegarowy do co2 za 50zł ten mini po chwili zaczął wywalać gaz tylko zabezpieczeniem po rozebraniu i przemyciu było chwilę ok i teraz wskazówka od przepływu wędruje przy każdym ustawieniu poza zakres.
Najprawdopodobniej zawór iglicowy nie odcina całkowicie przepływu z butli, choć mogą być i inne przyczyny.
Biorąc pod uwagę koszt reduktora i koszt ewentualnych szkód spowodowanych podaniem kilkudziesięciu barów na instalację niskociśnieniową, zalecał bym oddać reduktor na złom.

.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Mat3ys » 01 maja 2013, 11:11

Tak też zrobić będzie trzeba. Zakupię z tych dwu zegarowych po 80zł co prawda też chińskie ale do tlenu i propanu są ok to i może nie trafie jakiegoś badziewia do co2.

Autor tematu
miron91
Posty w temacie: 6

Post napisał: miron91 » 01 maja 2013, 21:52

sajgon pisze:
miron91 pisze:Wow super!! naprawdę,zamiast pieprzyć o jakiś kranach lepiej byś cię mi pomogli.

Po co Ci pomagać sobie doskonale radzisz :mrgreen:
A po za tym we wszystkich tematach założonych przez Ciebie i tak sam wiesz lepiej jak i co zrobić ,albo gdzie szukać.

Elektrod szukałeś - sam se znalazłeś
ze spawarką - problem, bo się grzeje, potem następny bo nie wiesz jak złożyć
z reduktorem - problem,bo cieknie i nagle cudowne ozdrowienie
plazmy lepiej nie kupuj, bo też na pewno coś z nią będzie nie tak https://www.cnc.info.pl/topics80/wasze- ... t46316.htm

Normalnie człowiek chodzące nieszczęście

Masz jakieś urządzenie w które nie pakowałeś łap ??
A Ty masz przynajmniej jeden temat w którym komukolwiek pomogłeś ?, no widzisz spawarka od momentu mojej pracy ani razu nie wywaliła zabezpieczenia reduktor trzyma do teraz twoja pomoc jest mi tak potrzebna jak 5 koło i proszę cię nie odpisuj no moje tematy czy odpowiedzi dobrze ?. Będę szczęśliwy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”