tomal4321 pisze: ↑31 lip 2018, 06:27
Sterowanie PWM nie wydaje mi się dobre do sterowania grzałkami, impulsowe wyłączanie napewno nie wpłynie dobrze na żywotność, przykład z żarówka.
Bez przesady, impuls nie ma tutaj 20kW żeby Ci drut grzałki przepalił. Zobacz jaka jest średnica włókna w typowej 60W/100W żarówce a jaka w grzałce tej samej mocy
Chodzi o to żeby przez zimną grzałkę nie puszczać 100% mocy bo może to być szkodliwe. Chociaż nie musi bo w żarówce jest akurat ponad 2000C. Widziałem też żarówkę która pracuje około 100 lat. Ale to kosztem ledwo widocznego czerwonego światła.
I właśnie PWM będzie tutaj idealne, najlepiej z tzw soft startem w pierwszych 2-3 sekundach. Impulsy nie są szkodliwe o ile są małej mocy, a ten warunek będzie tutaj spełniony ponieważ moc impulsu nie przekroczy mocy grzałki.
Bardzo ładnie do takich zadań sprawdzają się regulatory PID, ale to dużo matematyki w porównaniu do zwykłego PWM.
Niech przykładem będzie moja stacja lutownicza z PWM. Wcześniej zajechałem 3 zwykłe lutownice pomimo że odłączałem po nagrzaniu. A stacja działa bez problemu ponieważ nie występuje długotrwałe przegrzewanie.