Problem z przecinarka eckert jantar II
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Problem z przecinarka eckert jantar II
Robię od niedawna na przecinarce jantar II. Mam taki problem: wypalone w blachach otwory sa za duze o 0.7mm, zmieniam w parametrach ciecia kompensacje lecz po tym wymiary sie nie zmieniaja, probowalem na wszystkie sposoby i nic. Programista w programie nie zadaje kompensacji. Maszyna tak jakby nie reagowala na to. Możecie jakos pomóc?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
A programista w ogóle wprowadził stronę szczeliny cięcia?
W wizualizacji programu widać dwie linie zarysu czy jedną?
Jak programista zadał szczelinę to powinieneś mieć dwie linie konturu, jedna biała (właściwy wymiar detalu), a druga szara (linia kompensacji wyznaczająca linię przemieszczania się osi palnika w czasie cięcia)
Jak masz tylko białą linię, to programista musi nadać kierunek szczeliny (zasadniczo daje się na lewo) i to powinno pomóc. Wówczas jak będziesz miał obie linie, to zmiana wartości kompensacji powinna wywołać zmianę wymiaru)
W wizualizacji programu widać dwie linie zarysu czy jedną?
Jak programista zadał szczelinę to powinieneś mieć dwie linie konturu, jedna biała (właściwy wymiar detalu), a druga szara (linia kompensacji wyznaczająca linię przemieszczania się osi palnika w czasie cięcia)
Jak masz tylko białą linię, to programista musi nadać kierunek szczeliny (zasadniczo daje się na lewo) i to powinno pomóc. Wówczas jak będziesz miał obie linie, to zmiana wartości kompensacji powinna wywołać zmianę wymiaru)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Ok to problem powinnien byc rozwiazany, nie wgrywalem od nowa programu. Mam jeszcze jedno pytanie gdy dany element sie zakleja i nie idzie go wyciagnac z arkusza blachy to co wtedy robic? Gdy zmniejsze predkosc posuwu ze 100% na 40% to jest ok, ale gdybym chcial ciac na 100 % posuwie to wtedy zmniejszac napiecie ciecia?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Problem z przecinarka eckert jantar II
Witam. Ja mam inny problem, małe otwory od dołu wychodzą jajowate. Zrobiłem konserwację maszyny, raczej nie ma luzów, zmniejszam prędkość na otworach (jak nie to wgl masakra). Co mogę z tym zrobić jeszcze?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Re: Problem z przecinarka eckert jantar II
Zmiana dyszy i elektrody na nowe, dobrać amperaż do grubości blachy, dobrać ilość gazu do grubości blachy = grubsza blacha = więcej gazu i mocy. Ewentualnie jeszcze bardziej zmniejszyć prędkość lub wysokość palenia. Przy zbyt grubych blachach niestety tak musi być. U mnie po zmianie źródła i palnika, nawet sposób zamontowania, wkręcenia elektrody ma wpływ na "ukosowanie".KrzysztofMotycki pisze: ↑30 wrz 2021, 07:23Witam. Ja mam inny problem, małe otwory od dołu wychodzą jajowate. Zrobiłem konserwację maszyny, raczej nie ma luzów, zmniejszam prędkość na otworach (jak nie to wgl masakra). Co mogę z tym zrobić jeszcze?