Problem z podlaczeniem Piko i maszyny

Problem z polaczeniem IP

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Buczu_7er
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 lut 2021, 14:52

Problem z podlaczeniem Piko i maszyny

#1

Post napisał: Buczu_7er » 01 lut 2021, 14:58

Witam. Jestem świeży w temacie pikocnc. Moja siostra kiedys kupila frezarke ale jakos obsługa ja przerosla i zaczalem ja zabawe. Niestety nie mogę polaczyc programu z maszyną. Wyswietla komunikat "nie można nawiązać polaczenia z ip 192.168.0.200 pomocy




sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 162
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Problem z podlaczeniem Piko i maszyny

#2

Post napisał: sebasbox » 01 lut 2021, 15:27

A robiłeś zgodnie z "manualem"? Strona 18 dokumentu:
http://www.pikocnc.com/download/BOARD_M ... manual.pdf


Autor tematu
Buczu_7er
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 lut 2021, 14:52

Re: Problem z podlaczeniem Piko i maszyny

#3

Post napisał: Buczu_7er » 01 lut 2021, 16:02

Ruszyło dziękuję pięknie dwa dni z tym walczyłem i nie moglem tego znaleźć...

Mam jeszcze jedno pytanie. Jest jakis samouczek albo spis jak zacząć? Zrobilem sobie w autocadzie prosty napis. Wrzucilem go do piko, wybralem obrobke po konturze. Ustawilem prędkości i wszystko inne wygenerowalem G cod wyzerowalem material itd. Niestety gdy odpalam program zaczyna frezowac w innym miejscu niz bym chcial. Gdy zastopuje i odpale od nowa to zaczyna w nowym zupelnie innym miejscu. Nie wiem czy to wina plikow konfiguracyjnych czy ja cos zle robie?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5463
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z podlaczeniem Piko i maszyny

#4

Post napisał: adam Fx » 01 lut 2021, 17:27

Buczu_7er pisze:zastopuje i odpale od nowa to zaczyna w nowym zupelnie innym miejscu. Nie wiem czy to wina plikow konfiguracyjnych czy ja cos zle robie?
wygląda tak jak by maszyna nie była zbazowana i dodatkowo jak byś nie łapał zera materiału.
Maszyna ma krańcówki home? czy jedzie na nie ?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Buczu_7er
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 lut 2021, 14:52

Re: Problem z podlaczeniem Piko i maszyny

#5

Post napisał: Buczu_7er » 01 lut 2021, 20:38

Po wlaczeniu maszyny klikam najazd referencyjny i jedzie do krańcówek. W wspolrzednych maszyny x=0 y=0 z=104. Później jade do lewej dolnej krawędzi materialu na wysokość górnej powierzchni materialu i zeruje współrzędne materiału. Na monitorze wszystko wyglada ok. Ale odpalam program i jakby gubi frezarka współrzędne bo zaczyna frezowac w innym miejscu i do gory nogami. Natomiast jak wtedy zatrzymam program i każe jej wrocic na wspolrzedne 0 0 0 to zamiast na krawędzi materialu gdzie zerowalem znajduje sie w zupełnie innym miejscu. Kiedys juz mialem cos podobnego i pomogło wklejenie plikow konfiguracyjnych ktore dostalem do maszyny. Wtedy od razu jakby caly stół roboczy dostawal innego wymiaru. Teraz natomiast gdy wklejam ten plik nie niesie to za soba żadnych zmian. Moze byl jeszcze jeden plik ktory trzeba skopiowac albo cos robie zle. Sam nie wiem gdzie szukać przyczyny.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5463
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z podlaczeniem Piko i maszyny

#6

Post napisał: adam Fx » 01 lut 2021, 20:57

o to już bardzo dziwne ;/ co jak co ale powinno wracać na zero materiału chyba że jedno zero G54 jest złapane a program jedzie z zera np. G55
jeśli wychodzi odbicie lustrzane to kierunki osi są źle ustawione ale to nie wpływa na błędny powrót na zero.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Buczu_7er
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 lut 2021, 14:52

Re: Problem z podlaczeniem Piko i maszyny

#7

Post napisał: Buczu_7er » 02 lut 2021, 09:23

No tak jakby coś jest w tym co napisales. Bo np jak jestem lewym dolnym rogu materialu i z komendy "jedź do.." każe jej jechac na drugi koniec materiału to trafia bez problemu. Pozniej znowu kaze jej jechac do 0 i idzie gdzie powinna. Dopiero po odpaleniu programu wariuje. Sprobuje jeszcze na drugim kompie...

A czy to ma znaczenie kiedy generuje GCod? Bo robie tak ze najpierw gcod a później zeruje material. Moze trzeba odwrotnie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”