Problem z piko

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
gripsed
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 71
Rejestracja: 02 paź 2012, 16:27
Lokalizacja: xxx

Problem z piko

#1

Post napisał: gripsed » 02 kwie 2015, 10:39

Mama taki problem:

Wrzucam gcode, zeruje maszynę, chcę startować i pokazuje mi się komunikat:
"Program w osi [Z] schodzi poniżej poziomu stołu!

Jesteś pewien, że chcesz kontynuować?"

klika tak i wrzeciono idzie na maksa do góry i pojawia się komunikat:

estop: prawy limit (+) osi z



Tagi:

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#2

Post napisał: mitek » 02 kwie 2015, 10:45

Masz nie ustawiony poziom materiału i lub żle ustawiony odjazd bezpieczny.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


Autor tematu
gripsed
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 71
Rejestracja: 02 paź 2012, 16:27
Lokalizacja: xxx

#3

Post napisał: gripsed » 02 kwie 2015, 10:58

niestety mało mi to mówi :/
firma która sprzedała mi frezarkę nie dała żadnego szkolenia a teraz odpisują na jednego maila dziennie i weź człowieku sam dojdz od zera :/


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problem z piko

#4

Post napisał: ezbig » 02 kwie 2015, 12:17

gripsed pisze:Mama taki problem:

Wrzucam gcode, zeruje maszynę, chcę startować i pokazuje mi się komunikat:
"Program w osi [Z] schodzi poniżej poziomu stołu!

Jesteś pewien, że chcesz kontynuować?"

klika tak i wrzeciono idzie na maksa do góry i pojawia się komunikat:

estop: prawy limit (+) osi z
Na piko się nie znam, ale przez analogię mogę powiedzieć, że wygląda na to, że nie ustawiasz zera na materiale tylko od razu próbujesz frezować. Po zbazowaniu (nie wiem czy Ty nazywasz to zerowaniem) należy "pokazać" maszynie gdzie ma zero na materiale (przeważnie nazywają to offsetem). Jeśli tego nie zrobisz, to zero XY jest na brzegu stołu, a Z różnie (zależy już od konkretnej maszyny) - u Ciebie jest na górze (na krańcówce). Każda dodatnia wartość Z w programie spowoduje wyjazd za krańcówkę, czyli zatrzymanie (co obserwujesz).

Procedura jest taka:
1. Bazowanie maszyny (zerowanie)
2. Ustawienie offsetu na materiale (pozycji zera)
3. uruchomienie programu

Ustawienie offsetu różnie jest robione. XY zwykle ustawiasz ręcznie jadąc w wybrane miejsce na materiale i zerujesz osie, a Z ustawia się czujnikiem lub ręcznie na tzw. "papierek". Jedziesz osią Z do materiału i przy powierzchni dojeżdżasz precyzyjnie na położony kawałek kartki do momentu aż nie będziesz mógł jej poruszyć. Kartka ma ok. 0.1mm, więc opuszczasz jeszcze o 0.1 i zerujesz oś Z. Teraz dopiero możesz rozpocząć pracę.


Autor tematu
gripsed
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 71
Rejestracja: 02 paź 2012, 16:27
Lokalizacja: xxx

#5

Post napisał: gripsed » 02 kwie 2015, 12:36

Ok zrobiłem to tak:

Pojechałem na x0y0z0 maszyny i zbazowałem, następnie przemiesciłem wrzeciono na środek stołu, zmieniłem ustawienia na tryb materiał i również zbazowałem.
Klikam start i znów to samo.


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#6

Post napisał: ezbig » 02 kwie 2015, 12:51

gripsed pisze:Ok zrobiłem to tak:

Pojechałem na x0y0z0 maszyny i zbazowałem, następnie przemiesciłem wrzeciono na środek stołu, zmieniłem ustawienia na tryb materiał i również zbazowałem.
Klikam start i znów to samo.
Nie powinieneś przypadkiem nacisnąć REF, aby maszyna sama się zbazowała? Ręcznie to możesz ustawiać materiał, bazowanie musi nastąpić poprzez automatyczne najechanie na krańcówki, aby maszyna skorygowała swoje współrzędne maszynowe.


Autor tematu
gripsed
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 71
Rejestracja: 02 paź 2012, 16:27
Lokalizacja: xxx

#7

Post napisał: gripsed » 02 kwie 2015, 16:08

Niestety u mnie nie ma takiej opcji, muszę bazować ręcznie dojeżdzając do krancówek.

Rozmawiałem z gościem co mi to robił i również kazał najpierw zbazować maszynę, później materiał i niestety nie pomogło. Klikam start i wrzeciono idzie na maksa do góry.


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#8

Post napisał: ezbig » 02 kwie 2015, 16:31

Nie da się zbazować ręcznie. Bazowanie polega na wykrywaniu krańcówki bazującej podczas operacji bazowania. Przejrzałem starą instrukcję od pikocnc i tam są ustawienia prędkości dojazdu i zjazdu z krańcówki bazującej, więc jak u Ciebie może nie być przycisku REF? (może teraz inaczej się on nazywa, ale po jego naciśnięciu maszyna powinna sama zbazować po kolei osie, zaczynając od Z).

Moim zdaniem, skoro maszyna od razu rusza w górę, to znaczy że tam jest 0.

Jak wygląda to Twoje ręczne bazowanie? Może mylisz pojęcia, bazowanie a ustawianie materiału?

Jak ustawisz materiał, to co się dzieje ze współrzędną Z na ekranie po uruchomieniu programu?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#9

Post napisał: RobWan » 02 kwie 2015, 17:01

Jaka masz wersję Piko?
Jak inną niż ta:
http://pikocnc.com/download
to pobierz aktualną.
Poproś Cosimo o aktualne firmware. Musisz mieć nowe do nowego Piko.

A bazowanie jest tu.
Obrazek

Potem wpisz grubość materiału tu:
Obrazek

Robert
Załączniki
baza.jpg
material.jpg


Autor tematu
gripsed
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 71
Rejestracja: 02 paź 2012, 16:27
Lokalizacja: xxx

#10

Post napisał: gripsed » 02 kwie 2015, 17:08

Pytałem o te bazowanie producenta i powiedział, że jest nieaktywne bo nie mam odpowiednich krancówek.
Jeśli chodzi o oprogramowanie to maszyne odebrałem 2 dni temu i stawiam, że firma co mi ją robiła dała mi wszystko aktualne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”