problem z osia Z
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
problem z osia Z
Witajcie mam problem wyłączyłem moją maszynę i po 2 h chciałem dalej cos porobić i nagle przestała mi działać os Z os X i Y chodzą już myślałem ze sterownik się przepalił zamówiłem inny i też nie działa, a sterownik chodzi bo sprawdzałem wychodzi na to ze niedostaje sygnału jak by cos się na płycie przepaliło płyta SSK-MB2 płyta ma około 2 miesięcy i wszystko chodziło napięcie z zacisku wychodzi 3.8 V jakoś tak gdzie zacząć szukać ??
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
a kable masz dobrze podpiete ? ja zazwyczaj sprawdzam miernikiem na pikawce fazy potem kabelki idą do sterownika tak jak na schemacie, po włączeniu programu silniki poiwnny zaburczeć a potem sobie syczeć jak nie chodzą - dygresja z enable jest zazwyczaj taka ze jak jest na opak to silniki syczą przy mrugającym resecie ... zakładam oczywiscie ze wszystkie sterowniki są dobre, bo płyta sterująca raczej nie ma się gdzie spalić
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Może jednak Kolega zada sobie trochę trudu i zmierzy napięcia na poszczególnych zaciskach, zamiast zakładać wątek typu quiz?djjaroo pisze:jakie prądy na jakich pinach zaczynając o strony GND ??
Jest to dość proste zadanie. Minus woltomierza łączymy z masą a plus z poszczególnymi zaciskami. Napięcie zasilające silniki też jest ważne.
Jako wskazówkę dodam, że można porównać napięcia na sprawnym i uszkodzonym sterowniku.
Dobrze też napisać o jakim sterowniku mowa i zamieścić fotografie sprzętu.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
wiec tak napięcie jest wszędzie takie same jak na osiach Xi Y czyli oki sterowniki są te : http://www.allegro.pl/item596017605_ste ... 6_cnc.html
i silniki na nich nie piszczą na resecie cisza
a nie urządzam quizu bo bym chciał porównać parametry
i silniki na nich nie piszczą na resecie cisza
a nie urządzam quizu bo bym chciał porównać parametry