Witam,
posiadam ploter laserowy SERON SL 0906, w którym ostatnio wystąpił problem na poruszaniu się po osi 'x'. Z góry wyjaśniam, że zwracam się tutaj o pomoc, ponieważ skończył mi się okres gwarancyjny, a koszt serwisu pogwarancyjnego jest absurdalnie duży. Dlatego pomyślałem, że mógłbym skierować się o pomoc właśnie tu na forum, o dużej liczbie osób znających temat.
Przejdźmy do problemu... wszystko działało sprawnie, aż w pewnym momencie zauważyłem, że program, który systematycznie puszczałem przestał chodzić po osi 'x', tak jakby stracił umiejętność poruszania się w lewo i prawo, natomiast po osi 'y' pracował prawidłowo. Wyłączyłem i włączyłem maszynę, karetka normalnie wróciła do punktu referencyjnego - nie mając problemu z poruszaniem się po 'x-ie'. Następnie na panelu manualnym zacząłem ruszać nią w prawo i lewo, wszystko wydawało się dobrze. Następnie zszedłem 'y' w dół, po czym spróbowałem znów strzałkami przesunąć po osi 'x', w tej chwili oś już nie odpowiadała. Wartości na wyświetlaczu prawidłowo ulegały zmianie, ale karetka ani rusz. Warto jeszcze dodać, iż w momentach, gdy karetka odmawiała posłuszeństwa to zaczynała 'być na luzie' przez co rozumiem, że można było nią swobodnie poruszać dłonią po całej osi, nie miała oporów.
Pamiętam, że w drugim identycznym laserze również był problem z którąś z osi, wtedy jeszcze serwis byl gwarancyjny i zmieniono mi kabelek przy krańcówce. Dlatego zastanawiam się, czy w tym przypadku to też by pomogło. Może mieliście kiedyś podobną sytuację i poradziliście sobie z nią? A może mielibyście dla mnie jakąś radę co do tej usterki? Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam.
Problem z osią "x" - Ploter laserowy SERON SL 0906
Problem występujący na osi "x"
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Problem z osią "x" - Ploter laserowy SERON SL 0906
Jedna z podstawowych "porad". Zamień miejscami sterowniki silników (raczej będą takie same) i sprawdź czy ten błąd dalej występuje czy może "przeniesie" się na oś Y.
Zwróć uwagę na ustawienia dip-switchy na sterownikach.
Poza tym trzeba sprawdzić wtyczki, kabelki, działanie end-stopu (mikrowyłącznika na osi X).
Zwróć uwagę na ustawienia dip-switchy na sterownikach.
Poza tym trzeba sprawdzić wtyczki, kabelki, działanie end-stopu (mikrowyłącznika na osi X).
"Let's Go Brandon"