Problem z obróbką resztek w Edgecam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Problem z obróbką resztek w Edgecam
Mam problem z obróbką resztek tzn. załóżmy, że obróbkę zgrubną wykonuje frezem walcowym fi 6. Następnie chce obrobić resztki frezem fi 3 jednak dwoma narzędziami np. do wybrania mam 6 mm głębokości i 3mm resztek obrabiam jednym frezem a pozostałe 3mm drugim frezem. Chcą to wykonać EC wyświetla mi komunikat przy drugim frezie, że jego średnica musi być mniejsza niż poprzedniego. Można to jakoś obejść
Piotrek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kolego nie wiem na jakiej wersji pracujesz, jak masz Edgecam powyżej albo 2009 to dodana została opcja aktualizacji półfabrykatu w każdym etapie obróbki (M-funkcje ---> Uaktualnia półfabrykat). Robisz obróbkę zgrubną, a następnie zgrubną resztki narzędziem D3.0, aktualizujesz półfabrykat i widzisz efekt obróbki. Następnie wybierasz ponownie zgrubny z zaznaczoną opcją Półfabrykat ---> Bieżący półfabrykat i generujesz ścieżkę dla tej samej średnicy narzędzia co resztki. Powinien wygenerować Ci ścieżkę tylko w obrębie pozostawionego naddatku...
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje 
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Pracuje na wersji 2009 jednak opca Uaktualniania półfabrykatu jest cały czas nieaktywna i nie wiem dlaczego??cinek_80 pisze:Kolego nie wiem na jakiej wersji pracujesz, jak masz Edgecam powyżej albo 2009 to dodana została opcja aktualizacji półfabrykatu w każdym etapie obróbki (M-funkcje ---> Uaktualnia półfabrykat). Robisz obróbkę zgrubną, a następnie zgrubną resztki narzędziem D3.0, aktualizujesz półfabrykat i widzisz efekt obróbki. Następnie wybierasz ponownie zgrubny z zaznaczoną opcją Półfabrykat ---> Bieżący półfabrykat i generujesz ścieżkę dla tej samej średnicy narzędzia co resztki. Powinien wygenerować Ci ścieżkę tylko w obrębie pozostawionego naddatku...
[ Dodano: 2011-04-26, 21:51 ]
Teraz właśnie tak robie, że zmniejszam do kolejnych operacji średnicę freza, jednak chciałbym się dowiedzieć czy można to robić w inny sposóbkaleena pisze:... np. wpisując wymiar drugiego narzędzia 2.99?piotr410 pisze:Można to jakoś obejść
Piotrek