PROBLEM Z MACH
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
PROBLEM Z MACH
Do tej pory posługiwałem sie prog. XYZapp, wykozystywalem go do prac modelarskich, i sprawował sie ok . teraz chcialem go porownać z MACH , i porazka, po uruchomieniu wywala mi system. Pytanie ,zanim zaczne sie cokolwiek robic , trzeba go skonfigurować i czy mozna sie nim posługiwac na sucho bez podłączania sterownikow(SMC 116 ,Wobit), dlaczego zatrzymuje mi system(XP)
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
w Twoim wcześniejszym temacie była mowa o sposobie sterowania program XYZapp przesyła dane szeregowo wykorzystując standard łącza szeregowego RS 232 , natomiast Mach i wiele innych wykorzystuje sterowanie przez port rónoległy Centronics
mozesz poszukać z pewnością znajdziesz inne programy z transmisją danych przez RS 232
mozesz poszukać z pewnością znajdziesz inne programy z transmisją danych przez RS 232
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Czy po instalacji programu (Mach) komputer został ponownie uruchomiony? O czymś takim wspomina dokumentacja Macha, restart konieczny jest z powodu specyfiki sterownika. W przeciwnym razie program nie zadziała poprawnie. W takiej sytuacji koniecznym jest odinstalowanie ręczne sterownika.
Oczywiście programu można używać bez połączonego sterownika.
Oczywiście programu można używać bez połączonego sterownika.
-
zapomniałem dodać jeszcze jedną sprawe , najczęściej program sterujący z szeregowym przesyłem danych RS 232 jest pisany pod odpowiedni sterownik wykonawczy , jeżeli jest to oparte na konkretym standarcie przesyłu danych to nie ma problemu , ale jeżeli jest on stworzony tylko do wybranego modelu to sprawa nie jest taka prosta , ponieważ szeregowy przesył danych rządzi się swoimi prawami , a więc szybkość przesyłu danych , kontrola przystości , potwierdzenie nadania i odbioru ,żądanie transmisji itp ... i na koniec najważniejsze przesyłane bity danych są odpowiednio "sformatowane" w programie sterującym tak aby były zrozumiałe dla sterownika
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
oczywiscie ze zrobilem restart.ottop pisze:Czy po instalacji programu (Mach) komputer został ponownie uruchomiony?
[ Dodano: 2005-05-07, 21:31 ]
oczywiscie do Zapp-a jest dedykowany sterownik, ale gdyby MACH okazal sie lepszy to w nastepnej maszynie jego bym zastosowal.bogdan_p pisze:zapomniałem dodać jeszcze jedną sprawe , najczęściej program sterujący z szeregowym przesyłem danych RS 232 jest pisany pod odpowiedni sterownik wykonawczy
-
ok !
sterownik SMC 116 który posiadasz opcjonalnie pozwala na sterowanie przez RS 232 lub RS 485 i posiada wejścia opotoizolowane clk, dir , enable tak więc bez problemu możesz zastosować sterowanie przez port równoległy a więc Mach i inne.....
jedna uwaga nie radze podłączać wejść bezpośrednio do portu LPT , bo możesz uszkodzić płytę główną ....... proponuje najprostszy wzm jednotranzystorowy lub układ wzm na ULN...
sterownik SMC 116 który posiadasz opcjonalnie pozwala na sterowanie przez RS 232 lub RS 485 i posiada wejścia opotoizolowane clk, dir , enable tak więc bez problemu możesz zastosować sterowanie przez port równoległy a więc Mach i inne.....
jedna uwaga nie radze podłączać wejść bezpośrednio do portu LPT , bo możesz uszkodzić płytę główną ....... proponuje najprostszy wzm jednotranzystorowy lub układ wzm na ULN...