Problem z imadłem

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
sniper
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Re: Problem z imadłem

Post napisał: sniper » 17 lut 2021, 17:50

Robert_K pisze:
17 lut 2021, 17:27
Kołek jest widoczny na obrazku w poście kolegi rdarek, pod imadlem obok sprężyny. Średnica kółka ma być taka, żeby ciasno wchodził w otwór w śrubie (ten w poprzek gwintu), a długość ma być taka jak zewnętrzna średnica podkładki, która się i niego opiera.

Pozdrawiam.
Czyli jak dobrze zrozumiałem muszę wywiercić otwór na wylot śruby mniej więcej tutaj jak na zdjęciu i wbić kołek stalowy który będzie klinował podkładkę i w ten sposób szczęka powinna się cofać
Obrazek

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Robert_K » 17 lut 2021, 18:28

Nie musisz nic wiercić, otwór już masz tylko dalej, między zwojami gwintu, pisał o tym kolega Steryd. Przyglądnij się dobrze śrubie, masz zaznaczone gdzie:
Obrazek

Pozdrawiam.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 17 lut 2021, 18:40

Robert_K pisze:
17 lut 2021, 18:28
Nie musisz nic wiercić, otwór już masz tylko dalej, między zwojami gwintu, pisał o tym kolega Steryd. Przyglądnij się dobrze śrubie, masz zaznaczone gdzie:
Obrazek

Pozdrawiam.
Dokładnie sokoli wzrok kolegi Steryd wypatrzył miejsce które zaznaczyłem strzałką. Sprawdź czy tam jest otwór.
Potem dobierz odpowiedniej długości twardą sprężynę dwie podkładki i kołek.
Kołek może być to odpowiedniej długości zawleczka:
Obrazek

kołek rozprężny np:
Obrazek

Ostatecznie: :mrgreen:
Obrazek
programu :wink:

P.S. Tym razem kol Robert_k był szybszy :wink:
Załączniki
1d53cb5aa59c2f289c9ee747c425d18d.jpg

Autor tematu
sniper

Post napisał: sniper » 17 lut 2021, 20:17

Zgadza się kolega Steryd miał racje dopiero pod dokładnym sprawdzeniu i oczyszczeniu okazało się, że jest otwór bardzo mały nie wiem czy ma nawet 1mm średnicy.
Obrazek
Tylko teraz pytanie czy zdobędę tak mały kołek chyba ,że zastosuje zawleczkę którą proponuje rdarek.
Jaką muszę założyć podkładkę na śrubę czy musi idealnie przylegać do gwintu czy może być większa.
Jak długa ma być sprężyna?

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 17 lut 2021, 20:29

sniper pisze:
17 lut 2021, 20:17
Zgadza się kolega Steryd miał racje dopiero pod dokładnym sprawdzeniu i oczyszczeniu okazało się, że jest otwór bardzo mały nie wiem czy ma nawet 1mm średnicy.
Obrazek
Tylko teraz pytanie czy zdobędę tak mały kołek chyba ,że zastosuje zawleczkę którą proponuje rdarek.
Jaką muszę założyć podkładkę na śrubę czy musi idealnie przylegać do gwintu czy może być większa.
Tam masz wbity kołek rozprężny który został ścięty/wyłamany przez kogoś (wybij go)
sprężynę musisz dać o długości (wraz z podkładkami) zbliżonej do przestrzeni jaką masz od otworu do szczęki imadła naprężenie jakie uważasz (nie za mocne) ale to nie technologia kosmiczna więc ....
Podkładka w miarę spasowana z gwintem oczywiście musi się dać obracać na osi ta którą masz to pod sprężynę się niezbyt nadaje.
Napiszę herezję jak masz to może być nawet łożysko oporowe lub sama jego bieżnia (dobierasz do średnicy śruby) tutaj najtańsze chińskie za jakieś grosze ;)

Autor tematu
sniper

Post napisał: sniper » 17 lut 2021, 21:01

rdarek pisze:
17 lut 2021, 20:29
sniper pisze:
17 lut 2021, 20:17
Obrazek
Tam masz wbity kołek rozprężny który został ścięty/wyłamany przez kogoś (wybij go)
sprężynę musisz dać o długości (wraz z podkładkami) zbliżonej do przestrzeni jaką masz od otworu do szczęki imadła naprężenie jakie uważasz (nie za mocne) ale to nie technologia kosmiczna więc ....
Podkładka w miarę spasowana z gwintem oczywiście musi się dać obracać na osi ta którą masz to pod sprężynę się niezbyt nadaje.
Napiszę herezję jak masz to może być nawet łożysko oporowe lub sama jego bieżnia (dobierasz do średnicy śruby) tutaj najtańsze chińskie za jakieś grosze ;)
Ok. Wybije ta złamaną część. Poszukam gdzieś w sklepie podkładek i sprężynę.
Ta podkładka co jest na zdjęciu ona jest przed szczęką ruchomą zamontowana.
Po co stosuje się sprężynę, w czym ona pomaga? jakieś luzy ma niwelować?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 17 lut 2021, 23:28

Brakuje ci przetyczki która blokowałaby od środka korpusu(po drugiej stronie otworu) wysuwanie śruby..

Obrazek Obrazek

A, już doszliście...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”