Problem z gwintem wewnętrznym

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
nowycnc1111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 09 sty 2017, 19:40
Lokalizacja: kielce

Problem z gwintem wewnętrznym

#1

Post napisał: nowycnc1111 » 09 sty 2017, 20:49

Witam, mam problem z gwintem wewnętrznym w detalu. Po obróbce pozostaje "szorstki" Program napisany ok, gwint zewnętrzny wychodzi ok, a z wewnętrznym nie potrafię sobie poradzić. Tak to wygląda -Obrazek. Obroty 1200, skok 0,06 mm, F 1.814 Tu zdjęcie nożaObrazek


Czy macie jakieś sugestie co zmienić, żeby było ok?



Tagi:


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 726
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#2

Post napisał: Pneumokok » 09 sty 2017, 21:01

Dobry,
Jaki to materiał i jaki to gwint?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Autor tematu
nowycnc1111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 09 sty 2017, 19:40
Lokalizacja: kielce

#3

Post napisał: nowycnc1111 » 09 sty 2017, 21:08

Gwint calowy SP 27, materiał - stal konstrukcyjna 25CrMo4


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 455
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#4

Post napisał: mag999 » 09 sty 2017, 21:47

Moze daj go lekko pod os. Ewentualnie sprawdź ustawienie w osi
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 726
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#5

Post napisał: Pneumokok » 10 sty 2017, 14:25

Spróbuj zwiększyć obroty. Z tego co liczę to Vc wychodzi ok. 100m/min to za mało dla takiej stali.
Zwiększ obroty do ok. 1800 i zobacz co się będzie działo i czy maszyna da rade wyrobić z takim posuwem. Jeśli będzie lepiej to zwiększaj obroty dalej aż powierzchnia będzie zadowalająca.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 455
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#6

Post napisał: mag999 » 10 sty 2017, 17:27

A ja bym dodał jeszcze ze 2 przejścia wykanczajace
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”