Problem z gubieniem kroków
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Problem z gubieniem kroków
Witam Wszystkich !
W kwietniu kupiłem nowy ploter CNC
4- osiowy cięcie nożem, na silnikach krokowych, program CNC graf
Od początku maszyna gubiła kroki w osiach X,Y,A. Serwis poprawił po 6-tej naprawie osie X i Y
teraz błąd jest do 1mm wcześniej był do 150 mm.
Niestety z osią A do dzisiaj rozkładają ręce napraw było ok 15.
Ażeby było mało to nóż oprócz gubienia kroków co jakiś czas zaczyna się obracać przeciwnie do kierunku cięcia.
proszę Forumowiczów o pomoc.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
W kwietniu kupiłem nowy ploter CNC
4- osiowy cięcie nożem, na silnikach krokowych, program CNC graf
Od początku maszyna gubiła kroki w osiach X,Y,A. Serwis poprawił po 6-tej naprawie osie X i Y
teraz błąd jest do 1mm wcześniej był do 150 mm.
Niestety z osią A do dzisiaj rozkładają ręce napraw było ok 15.
Ażeby było mało to nóż oprócz gubienia kroków co jakiś czas zaczyna się obracać przeciwnie do kierunku cięcia.
proszę Forumowiczów o pomoc.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Próbuje zrozumieć co miałeś na myśli odsyłając mnie na forum do innych fachowcówtuxcnc pisze:Jeżeli kupiłeś w kwietniu, kończy się październik, maszyna nadal nie działa i stoi u Ciebie, to znaczy że pomyliłeś fora.
Poszukaj TUTAJ .
.
Czy to że próbuje po takim czasie jeszcze coś zrobić żeby maszyna działała, czy może że jej jeszcze nie oddałem, czy to forum to Twoja profesja i szukasz klienta?.
Pisząc na forum liczyłem na wypowiedź ludzi którzy mają konkretne pojęcie ploterach CNC
i czy można przywrócić do normalnego funkcjonowania maszynę.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Czy ta maszyna kiedykolwiek funkcjonowała normalnie?
Z opisu to kupiłeś bubel a nie maszynę, i zamiast ją zwrócić i odzyskać pieniądze próbujesz utopić więcej pieniędzy w budowę w zasadzie nowej maszyny na bazie bubla.
Jeśli mechanicznie jest ok to elektronika do zrobienia od nowa, jak dalej nie będzie ok to sterowniki do wymiany.
Z opisu to kupiłeś bubel a nie maszynę, i zamiast ją zwrócić i odzyskać pieniądze próbujesz utopić więcej pieniędzy w budowę w zasadzie nowej maszyny na bazie bubla.
Jeśli mechanicznie jest ok to elektronika do zrobienia od nowa, jak dalej nie będzie ok to sterowniki do wymiany.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
zacznijmy od :
1. cy maszyna podczas pracy be obciążenia prawidłowo się pozycjonuje i czy podziałka kroków na odległość jest ustawiona poprawnie jeżeli nie to należy ustawić w programie poprawną wartość kroków
2. czy maszyna nie ma przypadkiem za dużych luzów podczas nawrotu
3. następnie wykonaj test gubienia kroków w CNC grafie jest taka opcja
jeżeli podczas pracy na luzie maszyna nie gubi kroków to problem tkwi w w napędach
lu w ustawieniu rampy
a tak zdradź tajemnice jaka to maszyna i co za serwis do ciebie przyjeżdżał to będzie wiadomo kogo należy unikać
1. cy maszyna podczas pracy be obciążenia prawidłowo się pozycjonuje i czy podziałka kroków na odległość jest ustawiona poprawnie jeżeli nie to należy ustawić w programie poprawną wartość kroków
2. czy maszyna nie ma przypadkiem za dużych luzów podczas nawrotu
3. następnie wykonaj test gubienia kroków w CNC grafie jest taka opcja
jeżeli podczas pracy na luzie maszyna nie gubi kroków to problem tkwi w w napędach
lu w ustawieniu rampy
a tak zdradź tajemnice jaka to maszyna i co za serwis do ciebie przyjeżdżał to będzie wiadomo kogo należy unikać
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Na tym forum są specjaliści CNC, ale nie jasnowidze.majekg pisze:Pisząc na forum liczyłem na wypowiedź ludzi którzy mają konkretne pojęcie ploterach CNC
i czy można przywrócić do normalnego funkcjonowania maszynę.
Ale najpierw pytanie zasadnicze :
Chcesz za naprawę zapłacić, czy szukasz jelenia który za darmo naprawi to za co partacze wzięli pieniądze ?
.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Problem z gubieniem kroków
Zakłócenia, słabe styki?majekg pisze:nóż oprócz gubienia kroków co jakiś czas zaczyna się obracać przeciwnie do kierunku cięcia.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Jeśli producent nie jest w stanie poradzić sobie z wyprodukowaną u siebie maszyną, to ja oddałbym ją natychmiast. 15 napraw w 6 miesięcy! Zdaje się, że już po 3 masz prawo do zwrotu. Gratuluje cierpliwości. Wygląda na to, że oni sami nie wiedzą co robią, a z ciebie takie ciepłe kluchy - płacisz i nie wymagasz?majekg pisze:Niestety z osią A do dzisiaj rozkładają ręce napraw było ok 15.
Wstaw jakieś zdjęcia: ogólny widok, napędy, elektronikę itd. Tak to mogę tylko wróżyć, że problem jest z elektroniką (np. od zakłóceń), bo nie chce mi się wierzyć, że silniki są za słabe by gubiły kroki w ploterze do cięcia. Pierwszy raz słyszę o czymś takim.