Problem z DDUM 4 V1.0

Problem z sterowaniem silników

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
krokowyplc
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 40
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Problem z DDUM 4 V1.0

#1

Post napisał: krokowyplc » 20 lis 2017, 04:07

Dzień dobry. Jeśli temat umieściłem nie w tym dziale to proszę moderatorów o poprawkę.
Kupiłem płytę DDUM 4 V1.0 i mam problem z nią w mach3. Sterownik jaki dostałem to ddream2014 ale program mach3 pokazuje, że jest wersja 2.0 a sterownik jest 1.0. Czy ktoś ma plik dll żeby współdziałać z tą kartą i machem?
Dodam, że w machu odblokowałem tylko 3 osie. W okienka port, nr port etc wszędzie są 0. Na machu oś się przesuwa a silnik stoi. Na oscyloskopie patrzyłem, sterownik cały czas podaje na driver na PUL+ 5V. Nie ma impulsów tylko jest 5V. (stały przebieg jak od akumulatorka).




Autor tematu
krokowyplc
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 40
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z DDUM 4 V1.0

#2

Post napisał: krokowyplc » 20 lis 2017, 23:42

A może ktoś podpowie jak skonfigurować tą płytę z mach3 aby jog działał. Może trzeba specjalną wersję macha?


Autor tematu
krokowyplc
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 40
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z DDUM 4 V1.0

#3

Post napisał: krokowyplc » 11 sie 2019, 19:37

Niestety nie udało się skonfigurować . Pod innym programem działa prawidłowo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”