Problem z chińskim TB6560
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 30
Czyli jeżeli świecąca się dioda jest przy stabilizatorze 12V i wyjściu 12V na wiatraczek, czyli tym stabilizatorze, który się grzeje do dużych temperatur w 20 sekund, to ta druga dioda jest od stabilizatora 5V zasilania logiki sterownika. To by wyjaśniało czemu nic się nie dzieje po podłączeniu LPT. W sumie radiator 5V praktycznie się nie nagrzewa lub nagrzewa trochę od tego obok.
Sam stabilizator 5V trochę się rusza bo chińczyk źle przylutował w płytkę bolec od radiatora. Ten bolec ma jakąś funkcję oprócz trzymania radiatora i stabilizatora nieruchomo?
PS: Niestety ja mam taką pracę, że od poniedziałku do czwartku pracuje w godzinach 16-20. Mogę ewentualne przed południem codziennie. Napisz czy Ci pasuje przed południem lub ewentualnie pt. za tydzień.
Sam stabilizator 5V trochę się rusza bo chińczyk źle przylutował w płytkę bolec od radiatora. Ten bolec ma jakąś funkcję oprócz trzymania radiatora i stabilizatora nieruchomo?
PS: Niestety ja mam taką pracę, że od poniedziałku do czwartku pracuje w godzinach 16-20. Mogę ewentualne przed południem codziennie. Napisz czy Ci pasuje przed południem lub ewentualnie pt. za tydzień.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 24
Prawdopodobnie nie.MROX pisze:Ten bolec ma jakąś funkcję oprócz trzymania radiatora i stabilizatora nieruchomo?
Ja akurat ten tydzień i następny jestem na urlopie, więc przed południem pasuje mi jak najbardziej.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
Pomierzyłem te stabilizatory. Na wejściu stabilizatora 12V jest 23,5V a na wyjściu 2,8V. Na wejściu stabilizatora 5V jest 2,8V a na wyjściu 0,06V. To jakieś dziwne wartości. Tak powinno być?
noel20 Więc proponuje pon lub wt. Napisz do mnie na PW nr tel. to zadzwonię jak się będę wybierał i się dogadamy ok?
noel20 Więc proponuje pon lub wt. Napisz do mnie na PW nr tel. to zadzwonię jak się będę wybierał i się dogadamy ok?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Wentylator nie będzie się kręcił przy 2,8 V, więc pewnie źle pomierzyłeś, np. względem +5 V, a nie masy.MROX pisze:Pomierzyłem te stabilizatory. Na wejściu stabilizatora 12V jest 23,5V a na wyjściu 2,8V. Na wejściu stabilizatora 5V jest 2,8V a na wyjściu 0,06V. To jakieś dziwne wartości. Tak powinno być?
Radiator od stabilizatora wymień na większy.
Mi się niebieskie chińczyki notorycznie paliły, przegrzewanie się stabilizatora jest jedną z hipotetycznych przyczyn.
Na 99,9% Chińczyk dał Ci manual od innego modelu, to jest u nich nagminne i ja też tak miałem.
Pieprzyłem się pół dnia żeby poustawiać właściwe piny.
Najpierw trzeba poznajdować ENABLE, żeby silniki zaczęły w ogóle trzymać, potem resztę.
Jakbyś coś próbował robić przy sterowniku odłączonym od komputera, to pamiętaj że on jest bardzo czuły na wszelkie zakłócenia, wystarczy płytkę dotknąć palcem i zaczyna wariować.
.
-
No ok, może źle masę zlokalizowałem. Ale pozostaje dalej pytanie, czemu nie świeci kontrolka napięcia 5V? Powinny obie świecić.tuxcnc pisze:Wentylator nie będzie się kręcił przy 2,8 V, więc pewnie źle pomierzyłeś, np. względem +5 V, a nie masy.MROX pisze:Pomierzyłem te stabilizatory. Na wejściu stabilizatora 12V jest 23,5V a na wyjściu 2,8V. Na wejściu stabilizatora 5V jest 2,8V a na wyjściu 0,06V. To jakieś dziwne wartości. Tak powinno być?
Na 99,9% Chińczyk dał Ci manual od innego modelu, to jest u nich nagminne i ja też tak miałem.
Pieprzyłem się pół dnia żeby poustawiać właściwe piny.
Najpierw trzeba poznajdować ENABLE, żeby silniki zaczęły w ogóle trzymać, potem resztę.
.
A żółty generalnie poszedł na łatwiznę i zamiast dać mi jeden manual to wrzucił na cd manuale od różnych modeli, nawet te nie przypominające mojej płytki.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Jeśli uruchomiłeś sterownik bez napięcia 5V to jest spora szansa, że Toshiby są spalone. Przerabiałem to ze swoim sterownikiem, mam zasilanie 12V i 5V z dodatkowego zasilacza i raz zapomniałem go włączyć przed podaniem napięcia głównego na sterownik i wszystkie trzy drivery poszły się kochać bez żadnego wizualnego objawu. Żelazna zasada, nie zasilać stopnia mocy bez zasilania logiki.