problem CAM/G-CODY

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
nieustraszony
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 28 paź 2011, 07:01
Lokalizacja: Żywiec

problem CAM/G-CODY

#1

Post napisał: nieustraszony » 20 maja 2019, 20:40

Witam, mam problem z CAMem lub g-kodami, tj. robię projekt i wszystko jest ok, po przeniesieniu pliku na CNC projekt zostaje przesunięty o 2 mm w osi X i Y, jak to poprawić ? Projektuje w FUSION360, sterowanie maszyny to MACH3 a sama frezarka firmy MLM
Obrazek




kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 11699
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: problem CAM/G-CODY

#2

Post napisał: kamar » 20 maja 2019, 21:18

Szkic to tu nic nie wyjaśni, pokaż operacje w CAM-e.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1553
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: problem CAM/G-CODY

#3

Post napisał: Steryd » 20 maja 2019, 21:30

A jak bazujesz?
Wygląda jakbyś dosuwał do krawędzi i nie uwzględnił promienia frezu.
Można?
Morzna!!!


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem CAM/G-CODY

#4

Post napisał: atlc » 20 maja 2019, 22:09

Gdzie bazujesz detal i frez?
Pokaż zakładkę setup i stock.


Autor tematu
nieustraszony
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 28 paź 2011, 07:01
Lokalizacja: Żywiec

Re: problem CAM/G-CODY

#5

Post napisał: nieustraszony » 20 maja 2019, 23:23

dzięki za odzew, używam czujnika 3D HAIMER z kulką 4 mm i chyba nie potrzebnie odliczam te 2 mm bo czujnik już to uwzględnia i wystarczy wyzerować, jutro sprawdzę czy faktycznie tak to wychodzi, to moje pierwsze CNC i pierwszy czujnik 3D, z tąd ta niewiedza.
Obrazek


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1553
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: problem CAM/G-CODY

#6

Post napisał: Steryd » 21 maja 2019, 08:20

Faktycznie, co by było, gdybyś miał przy nim długiego kija z kulką 10...

trzeba czytać instrukcje ;)
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”