Prąd na konstrukcji plotera

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

Prąd na konstrukcji plotera

#1

Post napisał: shnycell » 09 paź 2017, 18:58

Pytanko do Szanownych Kolegów.
Nie wiem czego to kwestia ale gdy dotykam wskaźnikiem napięcia ramy plotera i wszystkich metalowych elementów pokazuje że jest napięcie, zanika gdy odłączę kabel LPT od komputera, sprawdzałem na dwóch różnych kompach ale to samo, czy to kwestia braku uziemienia w gniazdku?
Nie mam jak sprawdzić bo w pomieszczeniu mam tylko jedno gniazdko.
Po za tym wszystko działa poza bazowaniem (home), zero reakcji na czujnik PNP NO.
Czy to odpowiedni dział? Jeśli nie to przenosić, kasować :)



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6652
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#2

Post napisał: pukury » 09 paź 2017, 20:21

hej.
a na obudowie kompa co jest ?
świeci neonówka ?
masz optoizolację między kompem a sterownikiem ?
pzd.
rebeliant

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4721
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#3

Post napisał: adam Fx » 09 paź 2017, 21:36

u mnie to buło słabe uziemienie wbiłem parę metrów pręta przed garażem i problem znikł
shnycell pisze:Po za tym wszystko działa poza bazowaniem (home), zero reakcji na czujnik PNP NO.

jak pominiesz czujnik i zwierasz ręcznie odpowiedni pin to działa?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3016
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 09 paź 2017, 21:55

tak, to raczej brak uziemienia, potrafi być bardzo szkodliwe dla elektroniki.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: shnycell » 10 paź 2017, 09:13

A więc tak, na obudowie komputera jest prąd, miernik świeci, poza tym nie mam optoizolacji (ssk-mb2)....
czyli gdy wbije pręt w ziemie to podpinam do niego obudowę, konstrukcję plotera, czy najlepiej było by po prostu podpiąć do bolca w gniazdku?
Jeśli chodzi o homy to są podpięte równolegle do jednego wejścia (pin12), ale sprawdziłem podpinając jeden czujnik bezpośrednio (pomijając wszystkie kable) do płyty głównej i działa, następnie dwa też bezpośrednio i też działają dwa czujniki, więc chyba gdzieś jakieś połączenia są walnięte.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6652
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#6

Post napisał: pukury » 10 paź 2017, 12:02

hej.
na obudowie kompa raczej nie powinno być napięcia.
więc dalej - sprawdź czy na bolcu jest napięcie .
a jak jest to lepiej wezwij jakiegoś elektryka.
pzd.
rebeliant


Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

#7

Post napisał: shnycell » 10 paź 2017, 15:07

Mieliście rację chłopaki, brak uziemienia w gniazdku, wziąłem przedłużacz i podłączyłem daleko daleko z kuchni sąsiada i problem znikł, co do krańcówek to jedna była zepsuta albo źle oznaczona - zaburzała pracę pozostałych, więc oba problemy zostały rozwiązane :)


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#8

Post napisał: mc2kwacz » 19 paź 2017, 18:58

pukury pisze:hej.
na obudowie kompa raczej nie powinno być napięcia.
więc dalej - sprawdź czy na bolcu jest napięcie .
a jak jest to lepiej wezwij jakiegoś elektryka.
pzd.
Bez uziemienia? Jak najbardziej POWINNO BYĆ.
Ktoś kto podłącza urządzenie wymagające uziemienia do gniazda bez uziemienia, cechuje się ograniczoną wyobraźnią.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6652
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#9

Post napisał: pukury » 19 paź 2017, 19:44

witam.
to że na masie kompa jest 1/2 napięcia sieci- takie są konstrukcje zasilaczy -to wiem.
oczywiście w sytuacji braku uziemienia.
ale po uzyskaniu odpowiedzi na to pytanie można domniemywać że brak ww. uziemienia.
przecież to chyba jasne że o to chodziło ?
pzd.
rebeliant


Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

#10

Post napisał: shnycell » 20 paź 2017, 22:21

Tak, ale bolec w gniazdku jest, więc pewnie nie jest podłączony w nim, albo gdzieś indziej...
stary budynek, pewnie stara instalacja i ktoś zamontował sobie gniazdko z bolcem dla hecy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”