Prąd na konstrukcji plotera

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#11

Post napisał: mc2kwacz » 03 lis 2017, 20:11

No to podłącz przewód zerowy pod ten bolec i po sprawie. Lepsze takie rozwiązanie niż żadne.
Tylko się nie pomyl :lol:

P.S. Ten przewód którego zapewne nie ma to "przewód ochronny" a nie uziemienie. Uziemienie występuje bardziej w instalacji odgromowej :) Zaś przewód ochronny to przewód oczywiście na potencjale ziemi (mniej więcej), ale przede wszystkim współpracujący z wyłącznikami różnicowoprądowymi. Jeśli podłączysz pręt wbity w ziemię do bolca ochronnego i będzie przebicie fazy na obudowę, to coś takiego Ciebie nie ochroni.
Jeszcze gwoli ścisłości. Na obudowie nie ma prądu bo prąd to coś co płynie a jak nie płynie to prądu nie ma. Na obudowie może być napięcie (wolty) a nie prąd (ampery).



Tagi:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2049
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#12

Post napisał: Yarec » 04 lis 2017, 00:05

Obrazek
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

Re: Prąd na konstrukcji plotera

#13

Post napisał: shnycell » 15 lis 2017, 13:39

Jeszcze raz dzięki chłopaki,
właśnie z tym prądem :oops:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”