pozycjonowanie wrzeciona
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
Re: pozycjonowanie wrzeciona
aha, musialbym tylko w przekazniku stan zmienic, znaczy sie w machu, bo mam enable wrzeciona na NO, to powolne obracanie jest przy NC, wpiałem do csmio przekaznik dla świetego spokoju zeby odseparować sygnały z serwopaka od napięcia na listwie ips
I jak by to makro wyglądało?
I jak by to makro wyglądało?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
Obawiam się, że macro nie zadziała wystarczająco szybko. Sygnału indeksu nie odczytasz ale możesz odczytać kąt z enkodera i przy odpowiedniej wartości zatrzymać wrzeciono. Wydaje mi się, że dokładność tej metody bedzie zbyt mała.
Celowałbym raczej w jakieś sprzętowe rozwiązanie. Jakaś zewnętrzna elektronika.
Celowałbym raczej w jakieś sprzętowe rozwiązanie. Jakaś zewnętrzna elektronika.
-
- Kontakt:
to chyba musi poczekać, najlepej to by było nowe serwo wrzecionowe z serwopakiem na step dir, póki co wymiana narzędzia będzie troche dowcipna i wolałbym sie nie chwalić, no ale zawsze to lepsze niż korbki, czy tam trzymanie guzików - trzymasz jedzie, puszczasz nie jedzie hehe, oryginalny soft to była jakas porażka, teraz przynajmniej jedzie programem po ludzku.
dzisiaj dziargałem kostkę pod hybrydkędo magazynku - po poprzedniej przekładi z jakimś dc. Magazyn napędany przekładnią maltanską - jeden obrót silnika i kolejne narzedzie. No ale póki co niech cos dzierga w ramach mania czasu.
https://youtu.be/l97B35qc6kQ
dzisiaj dziargałem kostkę pod hybrydkędo magazynku - po poprzedniej przekładi z jakimś dc. Magazyn napędany przekładnią maltanską - jeden obrót silnika i kolejne narzedzie. No ale póki co niech cos dzierga w ramach mania czasu.
https://youtu.be/l97B35qc6kQ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
Podaj na PW konfigurację I/O tego Macha - ile wolnych ? (a w ogóle są?), jakie, i jak podłączony do sterowania jest serwopak wrzeciona, co ,gdzie, jakie napięcia.
W ramach tygodnia dla zwierząt może coś wyjdzie.
Od razu zaznaczam- rozwiązanie wyłącznie o port LPT.
Jak będzie trzeba lub można to dostawisz drugą kartę, żadnych durnych przedłużaczy po szeregowej komunikacji.
W ramach tygodnia dla zwierząt może coś wyjdzie.
Od razu zaznaczam- rozwiązanie wyłącznie o port LPT.
Jak będzie trzeba lub można to dostawisz drugą kartę, żadnych durnych przedłużaczy po szeregowej komunikacji.
-
- Kontakt:
tu jest sterowanie csmio ips I/O jest ustawiane pod plugin standardowo, czyli port 10, piny wejsc to kracowki i estop a wyjscia to enable i aalogowe zadawanie impulsu, serwopak wrzeciona ma kostkę dołożoną srubową na 20 pinów i w niej rozkład jak na obrazku, aha dominujące napięcie to 24v

-
- Kontakt:
wyjscia cyfrowe - zajete tylko jedno, wolnych wyjściów 14
wejscia cyfrowe to 5 krancowek, wolnych wejściów 24
osobno jest listwa step dir - jedno step dir wolne, jedno zdupczone, pzostale 4 zajete.
aha, wejscia i wyjścia zasilane 24v z zewatrz , optoizolacja czy cos tam
dopiero co z arbajtu wrócilem
wejscia cyfrowe to 5 krancowek, wolnych wejściów 24
osobno jest listwa step dir - jedno step dir wolne, jedno zdupczone, pzostale 4 zajete.
aha, wejscia i wyjścia zasilane 24v z zewatrz , optoizolacja czy cos tam
dopiero co z arbajtu wrócilem

-
Ech Bartek, widzę że trochę teorii trzeba.
Żeby spozycjonować wrzeciono musisz:
1) zobaczyć indeks. To potrafi csmio. Ale gdy zobaczy to przeleci bo bezwładność wirnika i takie inne. A cofnąć nie umie bo brak sprzętu- zacisku "-" sterowania. Dupnik służy wyłącznie do nadążania za wrzecionem podczas gwintowania. Można kombinować z zatrzymywaniem w oparciu o przewidywanie kiedy ten indeks będzie w następnym obrocie ale to działania na pokładzie dupnika a tam nie mam dostępu. A i efekt niestabilny.
2) Nawet gdy zobaczysz i jakoś ten sygnał wydłubiesz to z powrotem z csmio do Macha informacji też nie prześlesz bo łącze szeregowe jest zbyt wolne więc wykorzystanie wejść csimo się nie nadaje - zanim Mach się dowie to wrzeciono trzy razy obrócisz.
Może csmio ma jakiś patent - pytać ich.
Napisałem wyraźnie że ja to rozwiązanie w oparciu o LPT!
Masz w kompie gniazdo drukarki? Tak/Nie?
Ile i co na nim wolnego?.
Docelowo może być tak że wtykasz w złącze LPT płytkę z pluskwą z której do sterownika wrzeciona kabelki "+/-" A,B.Z i do csmio druga para "+/-".
I tyle przeróbek w okablowaniu
Dodane 1 minuta 51 sekundy:
tak mi naszła wątpliwość
Gdy stosujesz csmio to masz możliwość jeszcze coś zrobić na LPT? Czy niejako z urzędu jest wyłączony? Bo tego nie wiem?
Dodane 7 minuty 52 sekundy:
właściwie to można zrobić to również na listwie I/O csmio. Może niepotrzebnie tak kategorycznie o tym LPT. Tylko wtedy ta pluskwa trochę się rozbudowuje bo to co w Machu jest gotowe to trzeba będzie budować na laminacie z dyskretnych a to jest kłopotliwe bardziej niż parę zmian na ekranie Macha
Żeby spozycjonować wrzeciono musisz:
1) zobaczyć indeks. To potrafi csmio. Ale gdy zobaczy to przeleci bo bezwładność wirnika i takie inne. A cofnąć nie umie bo brak sprzętu- zacisku "-" sterowania. Dupnik służy wyłącznie do nadążania za wrzecionem podczas gwintowania. Można kombinować z zatrzymywaniem w oparciu o przewidywanie kiedy ten indeks będzie w następnym obrocie ale to działania na pokładzie dupnika a tam nie mam dostępu. A i efekt niestabilny.
2) Nawet gdy zobaczysz i jakoś ten sygnał wydłubiesz to z powrotem z csmio do Macha informacji też nie prześlesz bo łącze szeregowe jest zbyt wolne więc wykorzystanie wejść csimo się nie nadaje - zanim Mach się dowie to wrzeciono trzy razy obrócisz.
Może csmio ma jakiś patent - pytać ich.
Napisałem wyraźnie że ja to rozwiązanie w oparciu o LPT!
Masz w kompie gniazdo drukarki? Tak/Nie?
Ile i co na nim wolnego?.
Docelowo może być tak że wtykasz w złącze LPT płytkę z pluskwą z której do sterownika wrzeciona kabelki "+/-" A,B.Z i do csmio druga para "+/-".
I tyle przeróbek w okablowaniu
Dodane 1 minuta 51 sekundy:
tak mi naszła wątpliwość
Gdy stosujesz csmio to masz możliwość jeszcze coś zrobić na LPT? Czy niejako z urzędu jest wyłączony? Bo tego nie wiem?
Dodane 7 minuty 52 sekundy:
właściwie to można zrobić to również na listwie I/O csmio. Może niepotrzebnie tak kategorycznie o tym LPT. Tylko wtedy ta pluskwa trochę się rozbudowuje bo to co w Machu jest gotowe to trzeba będzie budować na laminacie z dyskretnych a to jest kłopotliwe bardziej niż parę zmian na ekranie Macha
-
- Kontakt:
z tego co dotychczas przecwiczyłem z csmio, to operuje ono machem przez plugin, sterownik lpt w ogole nie jest zainstalowany. Jakby zainstalować kartę lpt i spiąć to razem to nie wiem czy sie nie bedzie gryzło. Najłatwiej byloby wywalić ten 30 letni sterownik z serwem i kupic coś na miare nowych czasów, kilometr kabli juz tam wywaliłem i ostał sie tylko ten servotreiber.
gdzieś na liux org widziałem filma jak koles pzebudowal brothera i tam mu pinknie wrzeciono nadąża na punkt do wymiay, tez jakichś subów używał, więć być może we wtykach tych 20 pinów jest jeszcze jakies wymuszenie?
Z tej tabelki jak spinałem pin 10 z gnd cyfrową, to coś jak reset nagłe zatrzymanie, w ułamku sekundy. I jeszcze te puste piny czy aby na pewno są puste?
https://forum.linuxcnc.org/30-cnc-machi ... ?start=340
gdzieś na liux org widziałem filma jak koles pzebudowal brothera i tam mu pinknie wrzeciono nadąża na punkt do wymiay, tez jakichś subów używał, więć być może we wtykach tych 20 pinów jest jeszcze jakies wymuszenie?
Z tej tabelki jak spinałem pin 10 z gnd cyfrową, to coś jak reset nagłe zatrzymanie, w ułamku sekundy. I jeszcze te puste piny czy aby na pewno są puste?
https://forum.linuxcnc.org/30-cnc-machi ... ?start=340
-
o widzisz coś jednak masz i jak Lepi podpowiadał puścisz wolne człapanie a indeks zam zatrzyma wrzeciono. Enkoder jest na masie cyfrowej? bo prosto z zacisku do pinu 10 nie podpinaj. na bank uszkodzisz. Czyli nie pluskwa tylko pluskiewka:
1 wejście(na pluskwie) aktywujące zatrzymanie sterowane z wyj. csmio-czyli z Macha.
2 wejście na pluskwie podłączone do indeksu wrzeciona - z separacją/buforem zatrzaskującym sygnał.
3 wyjście do csmio że trzyma w okolicach indeksu - nie powinien być błąd większy niż akceptowalny.
Masz fusy z kawy?
Jak dłużej pogrzebiesz to może znajdziesz informację że sterownik wrzeciona sam się zatrzyma gdy mu podasz sygnał na jakiś pin. Bez żadnych insektów.
Wreszcie to żadna nowość takie zatrzymanie w punkt a ktoś kto zaprojektował sterownik raczej wiedział jak będzie wykorzystywany.
Tak na marginesie. Zainstalowałeś Macha nie instalując sterownika LPT?