Czyli będziesz używał 4 osi w ograniczony sposób, ale to ja mam ograniczone horyzonty?tuxcnc pisze: ↑27 sty 2024, 17:47Masz mocno ograniczone horyzonty.
Najwyraźniej Tobie czwarta oś kojarzy się z rzeźbieniem figur szachowych, czego ja na pewno robić nie będę, choćby i dlatego, że nie kupię sobie oprogramowania za kilkadziesiąt tysięcy do amatorskiej zabawy.
Mnie bardziej interesują takie roboty, jak koła do pasów zębatych, gdzie na czas obróbki jednego zęba można oś zablokować.

Jeśli masz zamiar działać w taki sposób: obrót o zadany kąt, hamulec i wtedy obróbka to na jaką cholerę tyle Nm skoro silnik będzie pokonywał tylko opory ruchu i bezwładność detalu i osi?
Zupełnie się to kupy nie trzyma. Przecież do takiej obróbki wystarczy mały silniczek i mocny hamulec.
W tym przypadku silnik z dużym momentem nie ma tu żadnej przydatności - jedynie może ci pomóc połamać maszyne gdy popełnisz błąd.
Najlepszy stosunek prądu do momentu jest przy wyprzedzeniu 90 stopni a więc dla silnika krokowego 1/4 kroku.