Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
orzelgorskiego
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 19 lip 2017, 21:43
Lokalizacja: polska

Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#1

Post napisał: orzelgorskiego » 11 cze 2018, 08:27

Witam,

Musze otwierac pewna pokrywe i zamykac. Do tego mechanizmu chcialbym uzyc przekladni pasowej z silnikiem elektrycznym z systemem stopu. Mianowicie, chcialbym po wcisnieciu jednego guzika uruchomic silnik, otowrzyc pokrywe a nastepnie kiedy silnik napotka opor - wylaczy sie automatycznie.

Taka sama sytuacja z zamykaniem pokrywy, naciskam guzik, silnik dziala, pokrywa sie zamyka, nastepnie silnik napotyka opor i sie wylacza.

Moglby ktos podpowiedziec jak takie silniki sie nazywaja, bo nie jestem elektrykiem ale przypuszczam ze cos takiego istnieje na rynku.

Pozdrawiam
Tomek




strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3672
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#2

Post napisał: strikexp » 11 cze 2018, 09:04

To się robi zwykłym silnikiem (najlepiej szczotkowym albo trójfazowym) ale z przełącznikami krańcowymi. Działa to tak że po dojechaniu na pozycję krańcową przerywany jest obwód (przycisk rozłączny) i można już tylko z drugiego obwodu podłączyć prąd odwrotnie i ruszyć w drugą stronę.
W ten sposób nigdy nie wyjedziesz poza dozwolony obszar.


Autor tematu
orzelgorskiego
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 19 lip 2017, 21:43
Lokalizacja: polska

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#3

Post napisał: orzelgorskiego » 11 cze 2018, 09:37

Czy musze ten dozwolony obszar jakos zdefiniowac? Pokrywa bedzie schowana w maszynie i nie bede mial mozliwosci zobaczyc jej polozenia. Mam dwie blokady w postaci metalowych elementow ograniczajace koncowe polozenia. Czy silnik sie zatrzyma gdy napotka opor?


mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 350
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#4

Post napisał: mineque » 11 cze 2018, 09:46

Możesz użyć przekaźników mierzących prąd silnika. Gdy napotka opór prąd rośnie i wyłączasz stycznik silnika


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3672
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#5

Post napisał: strikexp » 11 cze 2018, 17:32

Tak definiujesz ten obszar montując na jego krańcach przyciski rozłączne(krańcówka):

Tylko się nie rozpędzaj za bardzo(szczotkowy silnik można ograniczyć żarówką), bo jak ta pokrywa pieprznie w przycisk to niewiele z niego zostanie.
Ja używam motoreduktorów, ale drogie są przynajmniej 150zł plus zasilacz.

A jak tego nie widzisz to przekaźniki o jakich pisze kolega wyżej, tylko znając życie taki przekaźnik może kosztować dość sporo.


Autor tematu
orzelgorskiego
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 19 lip 2017, 21:43
Lokalizacja: polska

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#6

Post napisał: orzelgorskiego » 11 cze 2018, 20:35

Problem polega na tym, że pokrywa pracuje w zabrudzonej wodzie. Czy można wtedy też użyć tych przycisków rozłącznych?

Mógłbym prosić o opisanie bardziej jak użyć motoreduktora? Cena sprzętu nie ma znaczenia.
Mógłby ktoś jeszcze podrzucić jakiś link do przekaźnika mierzących prąd silnika?


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#7

Post napisał: dance1 » 11 cze 2018, 20:44

szedłbym szybciej w hydraulikę siłową.
I don't like principles, I prefer prejudices


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1859
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#8

Post napisał: rdarek » 11 cze 2018, 20:56

orzelgorskiego pisze:
11 cze 2018, 20:35
Problem polega na tym, że pokrywa pracuje w zabrudzonej wodzie. Czy można wtedy też użyć tych przycisków rozłącznych?
Cóż Nasz guru "S" wie, że dzwoni jednak nie wie w którym kościele.
Tak krańcówki możesz użyć. W końcu silnika i motoreduktora również nie topisz w tej wodzie więc krańcówki możesz zamontować na osi twojej klapy.
Tu powinna wystarczyć Ci tylko jedna krańcówka + układ logiczny np. najprostszy sterownik programowalny.

Drugi sposób to właśnie sterowanie przeciążeniowe stosuje się je np. w bramach skrzydłowych. Jeśli skrzydło bramy natrafi na przeszkodę przed zadanym czasem (zwiększa się opór) sterownik "cofa" skrzydło bramy i sygnalizuje błąd.
Każdy z nich ma swoje zalety i wady najlepiej było by zastosować oba te systemy.
Tak naprawdę nie wiadomo co budujesz i jakie problemy mogą powstać, brudna woda ma niejedno oblicze :wink:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2099
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#9

Post napisał: Yarec » 11 cze 2018, 21:23

Tak naprawdę nie wiadomo co budujesz i jakie problemy należy rozwiązać ?
Ruch pokrywy liniowy, uchylny, inny, woda na głębokości i jej pH, itd. ?
Jak Ci podać rozwiązania bez znajomości w/w ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3672
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Potrzebny specjalistyczny silnik z systemem stop

#10

Post napisał: strikexp » 11 cze 2018, 22:02

Skoro pokrywa pracuje w wodzie to może zaraz się okazać że tam trzeba niemałej siły. Jak to nie tajemnica to może opiszesz pokażesz o co dokładnie chodzi?
Ja w przypadku większego urządzenia najpierw określiłbym jakiej siły potrzebuję a dopiero potem martwił się sterowaniem. Jak kupisz za mały silnik to dopiero wtedy będzie problem i koszty.

Motoreduktor to silnik z fabryczną przekładnią redukującą obroty. Z normalnych kilku tysięcy obrotów na minutę robi kilka-kilkaset. Raz że da się dzięki temu uzyskać bezpieczne prędkości, a dwa że rośnie siła silnika przy tej samej mocy.
Niestety nie tania impreza, ja kupiłem mały motoreduktor 30W za około 150-200zł. Ale większe trójfazowe zasilane prosto z sieci to już wydatek rzędu 500-1000zł.
Tak wygląda taki większy:


Przy kontakcie z wodą to bym jednak użył tych przekaźników wykrywających przeciążenie. Przy prostej konstrukcji będzie przez nie płynęło napięcie 230V albo 400V. O nieszczęście nie trudno.

rdarek pisze:
11 cze 2018, 20:56
Cóż Nasz guru "S" wie, że dzwoni jednak nie wie w którym kościele.
Myślę że Tobie w głowie :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”